макулна дегенерация свързана с възрастта

Макулна дегенерация свързана с възрастта и микробиом

Чрез въздействие върху микробиома е възможно да се повлияе на прогресията на макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ). В това вярва д-р Жорди Монес. Той е:

  • директор на Института по проблеми, касаещи макулата (централната част на ретината, с която фиксираме) в Барселона
  • главен изследовател и съосновател на Barcelona Macula Foundation – фондация за проблемите на макулата, ретината и стъкловидното тяло

Д-р Монес е автор на пилотно проучване за:

  • оценка на възрастово-обусловена дегенерация на макулата и отговора към постбиотици при пациенти с това заболяване

Въпросното проучване се провежда с един от продуктите на биотехнологичната лаборатория Igen Biolab Group.

„Това пилотно клинично изпитване е наречено REVERS. Целта е да се намери доказателство, че чрез въздействие върху микробиома може да се повлияе на междинни високорискови форми на МДСВ. Това би означавало, че ще е възможно да се спре или забави по-нататъшна прогресия на заболяването“, казва д-р Монес.

Нова надежда за борба с макулна дегенерация свързана с възрастта

„Нашето проучване е единствено по рода си в световен мащаб и може да е от голяма полза за пациентите с МДСВ. От една страна, разполагаме с терапия (постбиотици), а от друга – със сложни компютъризирани функционални тестове. Тестовете разработихме в сътрудничество със Сити университет Лондон. Те ни позволяват да открием минимални промени в ретиналните клетки, цветното зрение и контрастната чувствителност в период от 1-2 години“. Това изтъква д-р Монес. Според него, ако изследването покаже положителни резултати и ако тези резултати бъдат потвърдени от по-нататъшни проучвания, това би представлявало:

„Предварителните резултати към този момент са обещаващи, но все още е твърде рано да се смятат за валидни. Много участници в проучването с МДСВ са преминали едногодишно лечение и продължават да се лекуват по този начин. Засега няма документирани странични ефекти“, информира д-р Монес.

Тепърва предстои да видим дали въздействието върху микробиома ще забави прогресията на макулна дегенерация свързана с възрастта

Междувременно битката със заболяването у нас продължава с Околут Дуо/Ocolut® Duo. Формулата на този офталмопротектор е вдъхновена от природата. Всяка растителна капсула осигурява на очите и очните структури чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

По данни от нови проучвания:

  • високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Благодарение на добавения в продукта зеаксантин очите получават двойна пигментна защита.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може да се приема продължително време. Подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора. Наличен в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и от www.momo.bg – сайтът на електронен магазин МоМо. Препоръчан от специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed).

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари