дегенерация на макулата причини

Дегенерация на макулата – потенциално нови причини

Идентифицирани са редки генетични варианти, които биха могли да изяснят общите причини и механизма за дегенерация на макулата при възрастни. Заслугата е на учени от Американския национален офталмологичен институт (NEI). Резултатите от работата са публикувани в сп. Iscience.

Въпросните генетични варианти произвеждат белтъци, които нарушават стабилността на мембранно-атакуващия комплекс (membrane attack complex, MAC). По този начин MAC се разглежда като потенциална терапевтична цел за забавяне или спиране прогресията на очното заболяване.

Непознати досега причини за появата на сенилна дегенерация на макулата

Налице са научни доказателства, че много генетични варианти увеличават или намаляват индивидуалния риск от макулна дегенерация. Специфичното тук е, че поотделно ролята на всяка една от генетичните промени за възникване на заболяването е малка.

„Известно ни е, че редица генетични варианти влияят върху риска за развитие на дегенерация на макулата. Само няколко от генетичните промени обаче са способни да причинят заболяването“, уточнява главният автор на проучването д-р Ананд Сваруп. Той е началник на Лабораторията по невробиология, невродегенерация и възстановяване на Американския национален офталмологичен институт.

В идентифицирането на генетични варианти, които имат пряка връзка с появата на макулната дегенерация, активно участие взема и д-р Майкъл Клайн. Той е известен специалист в областта на заболявания на ретината, и по-специално дегенерация на макулата, от Университета по здравни науки в Орегон (OHSU).

Коментарът на експертите

„Анализирахме данните на многолюдни фамилии с много редки генетични варианти, където болестта се предава от поколение на поколение. В резултат открихме два протеина, които са пряко свързани с развитието на макулна дегенерация при възрастните. В бъдеще тези протеини могат да са терапевтична цел за лечение на очното заболяване“, обнадежден е д-р Сваруп.

Данните от генетични изследвания на възрастово обусловени очни заболявания на Американския национален офталмологичен институт са недвусмислени. Протеините C8 и други протеини в каскадата на комплемента имат ключова роля за развитието на сенилна макулна дегенерация.

Дългосрочно решение на дегенерация на макулата

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo при макулна дегенерация. Продуктът е вдъхновен от силата на природата. В една растителна капсула (VGcaps) се съдържа висока концентрация на естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

Всяка съставка е внимателно подбрана, а самата формулата е прецизно балансирана.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за подобреното зрение и очния комфорт.

Приемът е удобен – само по 1 капсула дневно след хранене, което улеснява придържането към терапията.

Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари