пресбиопия

Пресбиопия – как възрастта провокира проблеми с очите?

Както физическите сили при човека постепенно отслабват с изминаване на годините, така и очите и зрението са засегнати от възрастово обособено отслабване на функциите им. Проблеми с очите засягат най-силно хората около и над 50-годишна възраст. Именно хора над тази възраст съставляват болшинството от пациентите, страдащи от основните очни болести – пресбиопия (известна и като старческо далекогледство), възрастово асоциирана макулна дегенерация, катаракта, глаукома и др.

За справяне с различните очни проблеми е важна профилактиката

Доколко сериозно ще бъде влошаването на зрението, провокирано от напредване на възрастта, и доколко това ще влоши начина на живот на човека зависи преди всичко от това дали той е полагал достатъчна грижа за очите си. Това е основната причина специалистите да препоръчват всеки човек след 40-годишна възраст да си прави профилактичен очен преглед поне веднъж на 2 години. По този начин евентуалната поява на проблеми с очите ще се диагностицира навреме и ще се предприемат адекватни мерки за корекция на зрението. Програма Очно здраве подкрепя тази лекарска препоръка и организира периодични безплатни прегледи за хора с катаракта, глаукома и други очни болести в различни градове на страната.

Доколко сериозни са възрастово зависимите проблеми с очите?

Напредването на възрастта провокира развитието на някои много сериозни очни проблеми, които силно влошават качеството на живот на засегнатите хора и се овладяват трудно. Сред тези заболявания попадат диабетна ретинопатия, глаукома и макулна дегенерация.
Други очни болести обаче може да се овладеят успешно при навременно откриване и с лесни и достъпни методи се постига значително подобряване и възстановяване на зрението. Очните заболявания, които подлежат на пълно овладяване са катаракта и пресбиопия.

Пресбиопия (старческо далекогледство) – един от лесните за овладяване проблеми в офталмологичната практика

Пресбиопията често се разглежда не като отделно заболяване, а като естествен процес на отслабване на зрението, породено от изменения в структурата и пречупващата способност на лещата на окото. Затова и отслабването на зрението при пресбиопия често е съпроводено и с развитие на катаракта (перде на окото, провокирано от помътняване на очната леща).

След 40-годишна възраст повечето хора изпитват трудности с фокусирането на близкостоящи предмети, т.е. налице е намалена острота на зрението. Проблемът прогресира бавно и първоначално отдалечаването от наблюдавания обект помага за подобряване на зрението. Постепенно обаче, с напредване на годините, това компенсиране на влошеното зрение става невъзможно и проблемът с очите се влошава. Това налага по-сериозни мерки за овладяване на пресбиопията и подобряване на зрението.

Пресбиопия – как да я овладеем?

Когато не е налице допълнително очно заболяване като катаракта например, овладяването на пресбиопията и коригирането на зрението не изисква сериозни намеси. Профилактичен очен преглен и проверка на здравето на очите чрез стандартен тест за зрение обикновено са достатъчни, за да могат офталмолозите да препоръчат прием на необходимите продукти за очи.

Като ефективно средство за поддържане и подобряване на зрението при пресбиопия лекарите от екипа на програма Очно здраве (Окомед) препоръчват прием на продуктите от серия Околут/Ocolut®.
За поддържане еластичността и структурата на очната леща и за осигуряване на пълна пигментна и съдова защита на очите препоръчваме комбинираният прием на Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Тази природна комбинация е идеално допълнение за поддържане и подобряване на зрението при пресбиопия.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари