Катаракта – изпитани съвети

Катаракта – изпитани съвети за превенция

Знаете ли, че катаракта е водеща причина за загуба на зрението сред хората над 40 години? А можете ли да повярвате, че броят на засегнатите от коварното очно заболяване в световен мащаб е повече, отколкото са „жертвите“ на глаукома, макулна дегенерация и диабетна ретинопатия взети заедно?

Ако след тези тревожни факти, смразяващото чувство за надвиснала опасност започва да ви обсебва, значи е време за действие! Не чакайте качеството на зрението ви да се наруши, за да предприемете конкретни мерки. Продължете да четете настоящата статия и приложете съветите за профилактика на катаракта още днес!

Ефективни методи за превенция на катаракта

Не се поддавайте на пороците

Редица изследвания сочат, че тютюнопушенето е сред най-големите врагове на зрението. Токсичните вещества в цигарения дим поставят страстните пушачи в рисковата група за развитие на катаракта. Поради това офталмолозите приканват любителите на тютюневи изделия да изкоренят вредния навик своевременно. Те напомнят, че и прекомерния прием на алкохол е основен рисков фактор за поява на очното заболяване. Апелът им е спиртните напитки да се консумират с мярка.

Защитете очите си от слънчевите лъчи

Независимо дали излизате на разходка, или да спортувате в парка – сложете слънчевите очила. Те са вашият своеобразен щит срещу ултравиолетовата радиация върху очите, която е предпоставка за развитие на катаракта. Не забравяйте да защитите най-деликатния сетивен орган дори през зимата, когато макар и по-слаби UVA и UVB лъчите са също толкова вредни, колкото и през лятото.

Внимавайте с определени лекарства

Установено е, че продължителният прием на антидепресанти от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина значително повишава риска от развитие на катаракта при хора над 50-годишна възраст. Ето защо, ако медикаментозната терапия не е абсолютно наложителна, засегнатите могат да възстановят психичното си равновесие, като прибегнат до алтернативни методи на лечение.

Спазвайте здравословен режим на хранене

Отнесена към здравето на очите природосъобразната диета означава да се консумират повече храни, богати на антиоксиданти като зеленолистни зеленчуци, цитруси, горски плодове, ядки, сушени плодове, бобови растения, риба и пилешко месо. Съдържащите се в тях биохимични вещества с антиоксидантни свойства се борят със свободните радикали, които според една от най-популярните теории в офталмологията увреждат зрението и водят до катаракта.

Съветът на специалистите за превенция на катаракта в зряла възраст

Въз основа на богатия си клиничен опит в профилактиката и лечението на редица очни заболявания ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме на хората с висок риск от зрителни нарушения като любителите на цигарите и алкохола, хипертониците и преминалите 40-те години да засилят ефекта на предложените съвети за превенция на катаракта с приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Четирите активни съставки на мощния офталмопротектор – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин – са комбинирани така, че да осигурят пълна пигментна и съдова защита на очите. Те неутрализират свободните радикали и фототоксичното действие на ултравиолетовите лъчи, като се натрупват в ретината на окото. За благотворното им влияние свидетелстват подобрената остротата и фоточувствителност на зрението.

Околут Комби разгръща комплексното си действие при редовен прием на 1 растителна капсула дневно след хранене. Няма нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари