Зрение при деца

Зрение при деца и ролята на дигиталните устройства

През последните години, когато говорим за зрение при деца, няма как да пропуснем влиянието на дигиталните устройства върху очното здраве. А при най-малките то е от ключово значение за различни аспекти от развитието на детето. Зрението се отразява върху ученето, растежа и поведението на детето. А използвани неразумно цифровите устройства могат да го увредят още от най-ранна възраст. Родителите имат нелеката задача да осъществят контрол върху взаимодействието на детето с телевизионно съдържание, мобилни телефони, таблети, компютри и др. В следващите редове споделяме повече за тяхната роля в очното здраве и развитието на малчуганите.

Дигитализация – какви могат да бъдат последиците?

Дигиталните устройства безспорно улесняват ежедневието, но относно детското очно здраве те крият и някои рискове. Според проучване от 2021 г. използването на цифрови устройства само с развлекателна цел достига до 9 часа дневно при тийнейджъри и 6 часа дневно при деца до 12 години. И при двете възрастови групи престоят пред екраните се е увеличил със 17% от началото на Ковид пандемията. Прекомерната употреба на смарт технологиите натоварва и изморява детската зрителна система, която в резултат не работи оптимално.

От друга страна дигиталните медии могат да доведат до пристрастяване към самите устройства, към социалните мрежи, различни игри и предавания. Проучвания с ядрено-магнитен резонанс доказват, че пристрастяването към игрите и смарт телефоните променя физическата структура на мозъка по начин, който наподобява други две зависимости – наркотиците и хазарта.

Дигитални устройства – как влияят на крехкото зрение при деца?

Според специалистите по очно здраве способността на зрителния анализатор да фокусира предмети и обекти на близки и далечни разстояния зависи от възрастта. Прекомерното натоварване върху зрителната система без подходяща хигиена отслабва виждането дори при най-малките. Когато прекарват повече време пред екраните на дигиталните устройства, децата често скъсяват дистанцията, забравят да мигат и да правят почивки за очите. В резултат следват оплаквания като намалена зрителна острота, сухота в очите и зрителна умора, която може да се изразява в размазано виждане, главоболие, гадене и замайване. Друга сериозна последица от дигитализацията за детското зрение е значителното увеличаване на случаите на късогледство при най-малките. Освен самата употреба на устройствата, за проблема допринася и факта, че повечето деца се взират в екраните от прекалено близо. За забавяне на прогресията и овладяване на късогледство при деца учените доказват, че игрите на открито са работещ подход.

Природен продукт – верен помощник на родителите в протекцията на детското зрение

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) съветват родителите да се доверят спокойно на Околут / Ocolut®. Този природен продукт е създаден специално за профилактика и овладяване на зрителните проблеми при деца. Ефектът му се дължи на факта, че осигурява двата най-важни пигмента за добро зрение – лутеин и зеаксантин, на детските очи. При редовен прием се наблюдава по-добро зрение, оптимална функция на макулата и очната леща. Особено подходящ е за защита на детските очи през летните месеци, защото действа като естествен UV филтър, който неутрализира вредните слънчеви лъчи и обезврежда свободните радикали в макулата и ретината. Дозировката е по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене. Оптимални резултати се наблюдават при дълговременна употреба. Продуктът е напълно безопасен като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари