от какво се получава сухота в очите

От какво се получава сухота в очите при деца и подрастващи?

Тъй като нарастват оплакванията при деца за парене, зачервяване и дразнене в зрителния анализатор, все повече родители си задават въпроса „от какво се получава сухота в очите при най-малките?“. Неприятните симптоми на състоянието включват още усещане за чуждо тяло в окото, повишена светлочувствителност и замъгляване на зрението. Въпреки че от сухи очи по-често страдат възрастните, през последните години проблемът не подминава и децата, особено тези в училищна възраст. В следващите редове споделяме какво най-често предизвиква сухота в очите и как да осигурите зрителен комфорт на подрастващите.

От какво се получава сухота в очите – 3 чести причини

До сухота в очите при деца могат да доведат редица вътрешни и външни фактори. Най-честите причини за състоянието са:

  • Дисфункция на мейбомиевите жлези
  • Прекомерна употреба на дигитални устройства
  • Сезонни промени

Слъзната течност представлява смес от вода, мазнини (липиди) и мукус. Мейбомиевите жлези, които се намират на клепачите, отговарят за производството на липидите, съставляващи слъзния филм. При дисфункция на мейбомиевите жлези не се синтезират необходимите количества липиди или качеството на липидния слой е влошено. Според изследване, посветено на сухота в очите при деца, 42% от малчуганите са имали някаква форма на дисфункция на мейбомиевите жлези.

Дигиталните устройства определено улесняват многократно ежедневието, но същевременно с това затрудняват зрението ни. А децата започват да се взират в екраните на смарт устройствата от най-ранна възраст. Причината повишеното екранно време да предизвиква сухота в очите е, че когато сме пред монитора или мобилното устройство, честотата на премигвания намалява значително. А именно мигането осигурява необходимото овлажняване на зрителния анализатор.

Не на последно място някои сезонни особености могат да допринесат за развитие на сухота в очите при децата. През лятото плуването в басейните е любимо занимание за малки и големи. Но трябва да се внимава с химикалите, които се използват за пречистване на водата (като хлор), защото увреждат слъзния филм и може да предизвикват сухота в очите. От друга страна използването на климатици през летните месеци, освен че охлажда въздуха, значително го изсушава.

Полезни съвети за превенция и облекчаване на сухота в очите при деца

На първо място е добре да се ограничи престоя пред екраните на дигиталните устройства. Топлото време през лятото предоставя отлична възможност за повече игри навън. Това ще ограничи и риска от изсушаване на очите от охлаждащи уреди, като климатик. А ново проучване дори свързва престоя на открито с овладяването на късогледство при деца. При употреба на електронни устройства е добре да изградите един полезен навик при подрастващите – да спазват правилото 20:20:20. То гласи, че на всеки 20 минути пред екрана е добре очите да почиват за 20 секунди, като се фокусират в обект на 20 фута разстояние (или 6 метра). При плуване в басейн е задължително децата да носят специални плувни очила, а при излизане от водата се препоръчва да изплакнете очите.

Доверете се на природна грижа за детските очи

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) съветват родителите да изберат Околут/Ocolut® за профилактика и овладяване на зрителните проблеми при деца. Този изцяло природен продукт е разработен специално с грижа за зрението на най-малките. Той осигурява на детските очи двата най-важни пигмента за добро зрение – лутеин и зеаксантин. При редовен прием подобрява зрението, функцията на макулата и очната леща при малчуганите. Особено подходящ е за защита на зрителния анализатор през летните месеци, защото действа като естествен UV филтър, който неутрализира вредните слънчеви лъчи и обезврежда свободните радикали в макулата и ретината. Дозира се по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене. Препоръчва се за дълговременна употреба. Продуктът е напълно безопасен като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Търсете в аптеките в страната или онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари