деца с късогледство

Нараства броят на деца с късогледство – вижте защо!

Офталмолози съобщават, че диагностицират все повече деца с късогледство покрай пандемията от коронавирус. В следващите редове споделяме кои са факторите, увреждащи детските очи и какви превантивни мерки могат да вземат родителите, за да защитят зрението на най-малките.

Причини за ръст в броя на деца с късогледство

Късогледството е рефракционна грешка в зрението, при която виждаме добре близо разположените обекти, а далечните са неясни и замъглени. При децата този проблем обикновено започва да се развива в ранна училищна възраст, прогресира постепенно и в края на пубертета диоптрите спират да растат. Причините за поява на късогледство в детска възраст не са напълно изяснени. До скоро като основен фактор за появата му в ранна детска възраст се смяташе фамилната обремененост. Но коронавирусната пандемия извежда на преден план още един „виновник“ за по-честите зрителни проблеми при децата.

В последната година физическите класни стаи се превърнаха във виртуални, което наложи на учениците да прекарват дълги часове пред дигиталните устройства. Социалната изолация и намалените контакти, от своя страна, допринесоха за прекарване на повече време у дома и ограничиха редица активности при децата като спорт, групови занимания и др. Комбинацията от тези фактори оказва съществено влияние върху здравето на очите. Постоянното взиране в електронните екрани на дигиталните устройства, разположени на твърде близко разстояние, и ограниченото гледане на обекти в далечина, създава предпоставка за развитие на късогледство.

Децата между 6 и 8 години са 3 пъти по-склонни да развият късогледство през 2020 година, от своите връстници в предишни години – ето как да противодействате на тази тенденция

За да се намали вероятността от развитие на късогледство в ранна детска възраст, родителите трябва да следят за спазването на следните правила у дома:

  • Повече разстояние (около 50-70 сантиметра) между екраните на дигиталните устройства и детските очи
  • По-малко време пред компютъра извън учебните часове
  • Редовни почивки – оптималният вариант е погледът на детето да се отклонява от устройството на всеки 20 минути
  • Подходящо осветление в помещението – за препоръчване 3 пъти по-ярко от фона на екрана

За максимална защита на детските очи от късогледство специалистите препоръчват прием на изцяло природен продукт

Околут/Ocolut® е специално разработен офталмопротектор, който покрива специфичните нужди на детските очи от есенциални пигменти и антиоксиданти – лутеин и зеаксантин. Те се натрупват избирателно в макулата, и действат като „храна за очите” и вътреочен филтър. Неутрализират фототоксичното действие на синята светлина, излъчвана от електронните устройства. Обезвреждат свободните радикали. Пазят очните структури и подобряват остротата на зрението. Спомагат за преборване на сухотата и умората в очите, провокирани от дългите часове пред екраните на дигиталните устройства. Защитават от очни смущения и заболявания в детска възраст, както и подпомагат овладяването на вече възникнали такива. Продуктът не съдържа консерванти и изкуствени оцветители. Има висок профил на ефективност и безопасност. Дозира се по 1 растителна капсула дневно. Подходящ е за продължителен прием.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари