възстановяване на зрителния нерв

Възстановяване на зрителния нерв – от мечта до реалност

Отстраняването на мембрана от ретината може да помогне за възстановяване на зрителния нерв. Откритието е на изследователи от Медицинското училище към университета „Джон Хопкинс“ в САЩ. Така се отварят нови хоризонти за възвръщане на зрението при хора с глаукома и заболявания, които засягат зрителния нерв. Резултатите са публикувани в сп. Stem Cell Reports.

Работещият начин за възстановяване на зрителния нерв според проучването

„Преди десетилетия идеята за възстановяване на зрението при пациент с увреден зрителния нерв щеше да се смята за научна фантастика. Днес обаче това е възможно благодарение на напредъка в биологията на стволовите клетки през последните 5 години“, казват учените.

За целите на експеримента изследователите култивират в лабораторни условия ретина на мишки. След това прикрепят ганглийни клетки, получени от човешки ембрионални стволови клетки, към повърхността на мишите ретини.

В хода на изследването учените наблюдават, че:

  • по-голямата част от трансплантираните човешки клетки не се интегрират в тъканта на ретината, съставена от няколко вида клетки
  • малък брой трансплантирани човешки клетки са в състояние да се разположат равномерно в определени области на мишите ретини

По-внимателен анализ показва, че трансплантираните човешки клетки са се интегрирали добре, там където изследователите са направили разрези в ретината на мишките. Посредством разрезите някои клетки са проникнали в ретината и са се разположили на точното място в тъканта.

Като използват ензим за разхлабване на съединителните влакна, учените отстраняват вътрешната ограничаваща мембрана и прикрепят трансплантираните човешки клетки към ретината

Резултатът е впечатляващ – повечето трансплантирани ганглийни клетки се интегрират по-добре в ретината. Освен това показват признаци на установяване на нови нервни връзки с останалата част на ретината. „Нашите наблюдения предполагат, че премахването на вътрешната ограничаваща мембрана е необходимата стъпка за регенериране на клетките в увредените ретини“. Това казват с надежда изследователите.

Само времето ще покаже дали това е пътят за възстановяване на зрителния нерв

Хората с глаукома обаче се нуждаят от експресна помощ. Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) знаем това и препоръчваме на засегнатите да подобрят зрението си с приема на:

Околут Комби/Ocolut® Combi – мощен природен офталмопротектор, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Формулата му съчетава лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Иновативната комбинация осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите и гарантира подобряване на зрението.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ – научно разработен продукт с максимална чистота и високо качество. Съдържа висока концентрация биологично активна форма на омега-3 мастни киселини и витамин E в активната му форма (токоферол) 10 mg. Повлиява положително възпалението и спомага за понижаване на вътреочното налягане.

Продуктите са безопасни и с отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
2 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
К.П.
К.П.
20.04.2022 20:23

Имате ли опит в лечение на атрофия или хипотрофия на зрителен нерв, когато с ЯМР са отхвърлени МС, тумор, инсулт, СРП е в норма?

Екип Окомед
Админ
Екип Окомед
21.04.2022 17:33
Отговор на   К.П.

Здравейте, В научната литература има проучвания за приложение на различнни съставки от природен произход с ефект върху нервната тъкан и респективно зрителния нерв. Такива съставки са астаксантин, проантоцианидин, лутеин, зеаксантин, биологично активни омега 3 мастни киселини и др. Клинично тези състваки се използват като допълващо леченине при глаукома и други очни заболявания, при които се очаква засягане на очния нерв или вече има такова. Във Вашия случай базирайки се на научните данни бихме препоръчали Околут Комби по 2 капсули дневно и ТриОмега 1000+ по 2 капсули дневно. Схемата може да се приложи сутрин 1 капсула Околут Комби+1 капсула ТриОмега 1000+… Повече »