очно налягане

Как да се справите при повишено очно налягане

Едно от важните условия за добро и незастрашено от усложнения зрение е поддържането на нормално очно (вътреочно) налягане. Дори лекото му повишаване е предпоставка за нарушаване дейността на очния нерв и е една от най-сериозните причини за развитие на глаукома.

Глаукома е все още нелечимо заболяване, което стои в основата на огромна част от случаите на слепота сред възрастните хора по света. Най-сигурният начин да не се допусне развитието й е периодично да се прави очен преглед и да се взимат своевременни мерки за овладяване на повишеното очно налягане. Според различни данни високото очно налягане и глаукомата са довели до ослепяването на около 80 хиляди българи.

Очното налягане и коварната глаукома

Повишеното вътреочно налягане не се усеща от засегнатия, защото не предизвиква отчетливи симптоми и оплаквания. Същевременно обаче е засилен натиска върху чувствителния очен нерв и рано или късно се стига до увреждането му. Затова глаукомата се посочва като сериозно невродегенеративно заболяване, което бавно и неусетно “открадва” зрението на засегнатия.
Очният, известен и като зрителен нерв пренася информацията от окото към зрителния център в мозъка. Увреждането му възпрепятства пренасянето на част или на цялата тази информация и води до влошаване и пълна загуба на зрението. Слепотата в случая е необратима. Повишеното очно налягане като причина за възникването й обаче може да бъде контролирано и овладяно.

Ранното диагностициране на повишеното очно налягане

Както стана дума глаукомата е нелечимо, при това прогресиращо, заболяване. Единственият сигурен начин за запазване на зрението е като не се допусне развитието й или като се диагностицира в ранна фаза, когато повишеното очно налягане още не е проявило негативното си влияние. Именно ранното диагностициране е жизненоважно за прекъсване прогресирането на глаукомата.

Контрол на очното налягане и поддържане на зрението – как?

За да се поддържа зрението и да не се допусне увреждането му от повишеното очно налягане е необходимо да се вземат мерки и в двете посоки. За тази цел програма Очно здраве предлага изключително рационална комбинация от природни продукти.
Приемът на Околут Комби/Ocolut® Combi и Триoмега/Triomega® 1000+ гарантира пълна пигментна и съдова защита на очите, както и успешно нормализиране на вътреочното налягане. Комбинацията от тези два продукта е най-успешният метод за поддържане на зрението и предпазване от глаукома, сухо око и катаракта.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари