уморени очи при деца

Дигитални устройства – причина за уморени очи при деца

С преминаването към онлайн форма на обучение оплакванията от уморени очи при деца зачестяват. Дългият престой пред домашния компютър значително повишава риска от късогледство и други зрителни проблеми сред децата и юношите. В следващите редове споделяме препоръки, които ще ви помогнат да предотвратите зрителната умора при децата.

Чести почивки – задължителни, за да предотвратите уморени очи при деца

Най-добрата защита срещу зрителна умора е да се ограничи времето прекарано пред екраните на дигиталните устройства. Обикновено децата са толкова погълнати от това, което правят, че не забелязват симптомите на умора в очите. Тук е ролята на родителите да напомнят за по-чести почивки. От Американската оптикометрична асоциация препоръчват да се следва правилото 20/20/20. Желателно е на всеки 20 минути децата да отклоняват поглед от екрана и да го фокусират върху отдалечен на 20 фута (6 м) обект за 20 секунди. Тази техника облекчава мускулите на очите, като предпазва от дигитална умора. По време на почивките е добре вниманието на детето да е ангажирано с различно занимание, за да не посегне към друго дигитално устройство.

Подходящо осветление

Позиционирайте компютъра на детето така, че светлината да не се отразява в екрана. Това ще намали напрежението в очите, защото когато светлината попада върху работната повърхност, създава отблясъци, които изморяват зрението. Ако се наложи детето да използва дигитално устройство през тъмната част на деня, оставете лампата включена.

Повече мигане

Погълнати от дигиталните устройства, децата често забравят да мигат достатъчно. Изследване сочи, че взирането в компютърния екран намалява мигането с над 50%, което, от своя страна, е предпоставка за сухота в очите. Повърхността изсъхва, окото се зачервява и изморява. За да предотвратите това неприятно състояние, помогнете на детето да си създаде полезен навик, а именно на определен интервал от време да мига бързо в продължение на 2 минути. През студените месеци отоплителните уреди като климатик и конвектор изсушават въздуха и са още една предпоставка за сухота и дразнене в очите. За оптимален зрителен комфорт е препоръчително да използвате овлажнител за въздух.

Специалистите препоръчват прием на изцяло природен продукт срещу уморени очи при деца

Повечето часове прекарвани пред екраните на дигиталните устройства още от ранна детска възраст засилват нуждата от профилактични очни прегледи. Те трябва да се правят поне 2 пъти годишно. За отлична грижа за зрението на най-малките, специалистите от програма Очно здраве съветват родителите да обърнат внимание на офталмопротективни продукти за деца. Препоръчван от видни офталмолози е натуралния продукт Околут/Ocolut®. Той съдържа двата основни зрителни пигмента – лутеин и зеаксантин, наричани още „храна за очите“ заради мощните им антиоксидантни свойства. Продуктът е изключително подходящ и препоръчван за профилактика и овладяване на зрителни смущения в детска възраст. Подпомага зрението и подобрява функцията на макулата и лещата на окото. Безопасен е при продължителна употреба и няма странични ефекти. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари