заболявания на роговицата

Заболявания на роговицата – ето едно от най-опасните!

Роговичната неоваскуларизация е сред най-коварните заболявания на роговицата. В настоящата статия ще разберете в какво се състои то, кои са причините за появата му и как може да им се противодейства.

Роговична неоваскуларизация – какво представлява?

Роговичната неоваскуларизация се нарежда на едно от челните места в списъка с опасни заболявания на роговицата. Причината е, че може да доведе до необратима слепота. Нека обаче не изпреварваме хода на събитията и да научим как се стига до появата на този очен проблем.

При нормални условия роговицата е прозрачна и няма кръвоносни съдове, минаващи пряко през нея. Когато е изложена на въздействието на някои специфични фактори обаче, може да се провокира образуването на такива. Обикновено „отговорни“ за това са контактни лещи, очни инфекции и травми, изгаряния, имунни реакции. Те затрудняват достъпа на кислород до роговицата, т.е. водят до хипоксия. Хипоксията предизвиква специфични реакции и промени в роговицата. Стимулира се образуването на ендотелни ангиогенни фактори. Това е метод за сигнализация за нужда от образуване на нови кръвоносни съдове. Крайният ефект е разрастване на очните кръвоносни съдове в стремежа да осигурят на роговицата необходимия кислород и хранителни вещества.

Процесът на разрастване на повърхностните или дълбоки кръвоносни съдове на окото към роговицата е известен като неоваскуларизация

Според причинителя ѝ се говори за неоваскуларизация с хипоксична или възпалителна природа.

Неоваскуларизацията на роговицата може да се появи по всяко време и във всяка възраст. Ако се развие след травма или инфекция, може да засегне само едното око. В случай че причината е носенето на лещи или специфична имунна реакция, е възможно да засегне и двете очи.

Как контактните лещи могат да увредят окото и зрението и да доведат до едно от най-опасните заболявания на роговицата – роговична неоваскуларизация?

Контактните лещи са ефективно и удобно средство за коригиране на зрението или изравняване повърхността на роговицата. Офталмологичната практика обаче сочи, че те са колкото полезни, толкова и вредни за роговицата. Както вече споменахме, продължителното им присъствие в окото травмира роговицата. Пречи на транспортирането на кислород до клетките ѝ и способства за появата на хипоксия. Това състояние предизвиква специфични метаболитни изменения в епителните клетки на роговицата.

Затрудненото снабдяване с кислород провокира отделянето на специални активни вещества като сигнал за стимулиране изграждането на нови кръвоносни съдове (неоваскуларизация). Целта е подобряване на кръвоснабдяването и преборване на хипоксията.

Разрастването на съдовото дърво и изграждането на нови кръвоносни съдове е естествен процес в периода на вътреутробното развитие на човек. Неоваскуларизацията, предизвикана от носенето на контактни лещи, обаче е патологична реакция. Тя предизвиква необратими изменения в окото, влошава зрението и може да доведе до слепота.

Като необходима мярка срещу развитието на такива процеси се препоръчва максимално редуциране на времето на носене на лещите. По възможност замяната им с очила. Засилване на профилактичните грижи за предпазване на окото и блокиране на неоваскуларизацията в него.

Симптоми на неоваскуларизация на роговицата

Симптомите, които алармират за неоваскуларизация на роговицата, са:

  • сълзене
  • влошено зрение
  • чувствителност към светлина (фотофобия)
  • болка в очите

Неглижирането на оплакванията крие риск от загуба на зрението на засегнатото око.

Лечение на роговична неоваскуларизация, едно от най-притеснителните заболявания на роговицата

Методите на лечение на роговична неоваскуларизация са свързани с премахване действието на причинителите. За постигане на оптимален ефект се препоръчва прием на продукти, забавящи или прекратяващи процесите на разрастване на кръвоносните съдове. Доказано ефективен за целта е предлаганият от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) продукт Неостат/Neostat®. Той модулира имунната система и потиска реакциите, отговорни за неоваскуларизацията. Включеният в състава му екстракт от хрущял от акула има силно изразено потискащо действие по отношение на неоваскуларизацията.

Така спомага за поддържане на нормалната структура на кръвоносните съдове и защитава здравето на очите. Това обаче не е всичко! Неостат съдейства за намаляване на риска от някои очни заболявания като диабетна ретинопатия, дегенерация на макулата и неоваскуларна глаукома. Модулира имунния отговор и неутрализира свободните радикали.

Неостат има много добра поносимост и е безвреден дори при продължителна употреба. Дозира се по 1 капсула 3 пъти на ден след хранене. Дозировката може да се адаптира според тежестта на оплакванията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари