късогледство при деца

Късогледство при деца – всичко за зрителното нарушение

Родители, ще дадем повече гласност на една важна тема, а именно късогледство при деца. С какво се характеризира зрителното смущение, какво го причинява, как да го разпознаете и овладеете. На тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

Какво представлява късогледството?

Късогледство или още миопия, е рефракционна грешка в зрението, при която виждаме добре близо разположените обекти, а далечните са неясни и замъглени. Зрителното смущение възниква в резултат на аномалии във формата на очната ябълка, роговицата или лещата. Това води до неправилно пречупване на светлината и фокусирането ѝ пред ретината, вместо върху нея.

Състоянието може да се развие в пубертета, както и в ранна детска възраст (6-12 години).

Причини за късогледство при деца

Причините за поява на късогледство в детска възраст не са напълно изяснени. Смята се, че главен, но не и единствен фактор, е фамилната обремененост. Ако и двамата родители са късогледи, е много вероятно и техните деца да развият същото зрително смущение. Освен унаследено, късогледството може да бъде придобито в резултат на излагане на детските очи на рискови фактори. Някои специалисти смятат, че четенето и гледането на дигитални екрани от прекалено близко разстояние могат да причинят нарушаване на детското зрение. Тези фактори се свързват и с по-малкото прекарвано време в игри навън, което също може да доведе до смущения в зрението. Счита се още, че в стадия на развитие на късогледството изкуствената светлина може да доведе до увеличаването му. За това е необходимо да се намери баланс между времето, което децата прекарват у дома и навън.

Сигнали за късогледство при деца

Детето може да страда от миопия, ако:

  • държи книгата или електронното устройство близо до лицето
  • гледа телевизия от твърде близко разстояние
  • присвива очи при четене
  • често го боли глава
  • очите му сълзят
  • разтърква очите си
  • не разпознава обектите, разположени в далечина

Каква е следващата стъпка за родителите?

Ако смятате, че детето ви може да има проблем със зрението, насрочете преглед при офталмолог. Той ще определи дали има реално смущение на зрението и какво е то. При установяване на късогледство специалистът ще предпише диоптрични очила за коригиране на зрението. Това, което можете да направите, за да подкрепите зрението на малчугана, е да му осигурите най-важните пигменти за очи лутеин и зеаксантин. Тези есенциални вещества:

  • предпазват очите от фототоксично увреждане
  • неутрализират свободните радикали
  • осигуряват правилно функциониране на макулата и ретината
  • подобряват остротата на зрението
  • защитават от усложнения, развитие на други зрителни смущения и очни заболявания

Специфичните очни пигменти с висока чистота и качество ще откриете в продукта за добро детско зрение Околут/Ocolut®. Той е препоръчван от офталмолозите за допълваща грижа и профилактика на късогледство. Има удобен прием – по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Напълно безопасен е за детското здраве.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари