късогледство

Късогледството при деца – как се разпознава?

Късогледството, познато в медицинските среди като миопия, се проявява с невъзможност за ясно фокусиране на отдалечени от окото предмети, докато обектите, разположени в непосредствена близост, се визуализират точно и ясно. Данните от официалната статистика сочат, че засяга близо 2,3 милиона хора от населението на Земята. Може да се развие под влияние на прекомерно напрягане на очите, четене или гледане на телевизия отблизо. Генетичната предразположеност обаче си остава основният провокиращ фактор. През последните години се наблюдава тревожна тенденция към зачестяване на случаите на късогледство при децата. Специалистите приканват родителите с повишено внимание да следят очното здраве на най-малките и да не отлагат профилактичния преглед при офталмолог при първите признаци на нарушение в зрението им.

Предупредителни симптоми за късогледство при деца

Неразпознаване на отдалечени обекти в пространството

Един от ясните признаци, че детето страда от късогледство, е невъзможността да разпознава хора или предмети, които не са в непосредствена близост до него. В опит да компенсира зрителното смущения то присвива очи, протяга шия и накланя глава напред.

Прекалено приближаване до предметите

Поради нарушената рефракция децата, които страдат от късогледство, приближават предметите прекалено близо до себе си, за да ги видят. Обикновено, когато четат, книгата е в непосредствена близост до лицето им, а гледат ли телевизия – не спазват оптималната дистанция от екрана.

Изоставане в училище

Некоригираните проблеми със зрението се нареждат на челно място сред факторите за необоснованото понижаване на успеха на някои ученици от началните класове. С времето невъзможността да фокусират надалеч се превръща в основна пречка за малчуганите да следят написаното от учителя на дъската. Като резултат трупат пропуски в материала и изгубват желание за учене.

Превенция и лечение на късогледство при деца

Ранното откриване и навременното лечение на късогледство при децата са от съществено значение, за да се предотвратят евентуални усложнения, които могат да нанесат непоправими щети на тяхното здраве и да забавят интелектуалното им развитие. Обикновено състоянието се стабилизира в зрелостта, но поради възможността да се влоши отново в по-късна възраст се препоръчва да се полагат и допълнителни грижи за подхранване и защита на очните компоненти. Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчва редовен прием на есенциални пигменти за очи, които организмът не може да синтезира сам. Природният продукт Околут/Ocolut® e научно разработено високо стандартизирано средство с оптимално количество високо пречистени специфични очни пигменти лутеин и зеаксантин. Той е първи избор на офталмолозите при профилактика и лечение на очни заболявания при деца, тъй като подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари