Късогледство

Късогледство – причини за късогледство при децата

Родителите, и особено тези, които носят или са носили очила в миналото, се притесняват дали наследственият фактор застрашава зрението и на децата им. Има данни, че генетичната предразположеност е важен фактор за развитие на късогледство при децата. Това обаче не означава, че детето е изправено пред непосредствен риск от проблеми с очите и зрението. Защото за развитието им допринасят не само вътрешни, а и редица външни фактори на средата.

Късогледство (миопия) при децата – какво и как го провокира?

Късогледството е сред често срещаните очни болести. Среща се с почти еднаква честота сред деца и възрастни. Характерно е, че много по-бавно прогресира и много по-лесно се овладява при подрастващите. От основно значение е все пак проблемът да бъде своевременно диагностициран.

За влошаване на зрението и развитие на късогледство при децата наследствеността е важен, но не единствен провокиращ фактор. Не са рядкост семейства, в които има дете с късогледство, въпреки че двамата родители и останалите деца са с добро зрение.

Друга важна причина за късогледство в детска възраст е редовното и продължително напрягане на зрението.

Много деца нямат правилна стойка на бюрото и четат от твърде близо. За фокусиране на погледа в такова положение е необходимо напрягане на очите. Впоследствие лещата на окото може да загуби еластичността си и да започне да пречупва светлината под неправилен ъгъл, предизвиквайки миопия. Същият негативен ефект носи и продължителното взиране в телевизора или монитора, особено отблизо.

За прогресията на заболяването при децата допринасят 2 основни фактора:

– липсата на мерки

– неправилното предписване на очила за корекция на зрението. Неправилно изчислен диоптър може много бързо да влоши детското зрение.

Изправено ли е детето ви пред риск от късогледство? Ето как да се погрижите за зрението му

Много проучвания показват, че застояването на детето вкъщи повишава риска от миопия. Доказано е, че игрите навън съответно намаляват тази опасност.
Наред с намаляване на времето, прекарано с напрягане на зрението вкъщи, можете да подсигурите допълнителна грижа на детето си. Като качествен офталмопротектор за деца Околут/Ocolut® осигурява такава грижа. Той съдържа двата най-важни пигмента за детските очи – лутеин и зеаксантин. Използва се много успешно при късогледство и други очни болести при децата.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари