късогледство

Късогледство при децата – резултат от новите технологии

До 2020 г. 33% от подрастващите ще страдат от късогледство (миопия), гласят мрачните прогнози на учените от Европейската академия по оптика и оптометрия в Лондон, Великобритания. Причината – непрестанното взиране в екрана на мобилния телефон, таблета и електронния четец.

Как новите технологии предизвикват късогледство при децата?

„Новите технологии са неделима част от ежедневието на младото поколение. Прекомерната им употреба обаче води до зрителна умора. Това изключително неприятно състояние е предизвикано от радиацията, която излъчват последните технически постижения. Характерните признаци на умората в очите като парене, усещане за тежест в областта на челото и очните орбити, и главоболие са един от основните фактори за развитие на късогледство“, категорична е д-р Исабел Санчес, офталмолог и член на Европейската академия по оптика и оптометрия. Според нея обществото не е наясно с негативния ефект, който имат новите технологии върху очното здраве на децата. С цел повишаване на здравната култура и възпитание на населението експертът предлага да се провеждат масирани програми за информиране на родителите с рисковете, които крият мобилните устройства за очите на техните наследници. „Необходимостта от запознаването на възрастното население с методите за ранна превенция на късогледство е абсолютно належаща, тъй като очни проблеми като късогледството са в основата на понижения успех и забавеното интелектуално развитие на голяма част от учениците в началните класове“, подчертава д-р Санчес. Съветът й е родителите да предпазват децата от активната употреба на мобилните устройства. „Своеобразната хигиена в използването на новите технологии е абсолютна задължителна. Налагането й в ранна детска възраст е единственият начин да се предпази зрението на малчуганите от увреждане“, обяснява експертът.

Как да се намали негативният ефект на новите технологии върху зрението на децата?

За да е максимално полезна на всички родители, д-р Санчес дава ценни практически указания за профилактика на късогледство при деца. Когато използват мобилните устройства, мъниците трябва да:

• се намират в добре осветено помещение – осветлението в стаята трябва да е 3 пъти по-ярко от фона на екрана на монитора
• държат очите си на разстояние от около 50-70 см от екрана
• увеличат максимално контраста – знаците и изображенията върху екрана трябва да са около 10 пъти по-ярки от фона му
• носят антирефлексни очила или лещи с висока пропускливост
• мигат често, за да овлажняват очите

Ефективна превенция на късогледство при деца с природни средства

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) приканва родителите да усилят ефекта от предложените от д-р Исабел Санчес препоръки, като осигурят на децата редовен прием на незаменимият офталмопротектор Околут/Ocolut®. Създаден с грижа към малчуганите, този изцяло природен продукт се прилага за профилактика и овладяване на късогледство и редица очни заболявания в детска възраст. Оптималното количество високопречистени специфични очни пигменти лутеин и зеаксантин в състава му подпомагат зрението, функцията на макулата и лещата на детските очи. Околут не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари