сухота в очите през зимата

Сухота в очите през зимата – чести причини и решение на проблема!

За сухота в очите през зимата говорим, когато зрителният орган не произвежда достатъчно слъзна течност. Климатичните промени, характерни за сезона, са предпоставка за обостряне на проблема. В повечето случаи оплакванията включват сърбеж, зачервяване, усещане за чуждо тяло в окото, временно замъгляване на зрението и повишена чувствителност към светлина. В следващите редове вижте какви са причините за сухота в очите през студения сезон и как да се погрижите за състоянието.

Причини за сухота в очите през зимата

Двата основни фактора, които водят до сухи очи през зимата са понижаването на температурите навън и използването на отоплителни уреди в затворени пространства. Студеният вятър и понижената влажност на въздуха изсушават очите. Климатиците и конвекторите, използвани за отопление, буквално „изсмукват“ водата от организма като дехидратират повърхността на зрителния орган, особено ако въздушната струя е насочена към лицето. Върху очното здраве през зимните месеци се отразяват и ултравиолетовите лъчи, които макар и по-оскъдни отколкото през лятото, проникват през облаците и вредят на зрението.

Какво включва грижата за очите през зимата?

Има някои лесни за изпълняване съвети за поддържане здравето на очите през студените месеци.

  • Качествено овлажняване
  • Използване на слънчеви очила
  • Подходящо хранене

Първата стъпка, която може да се предприеме, за защита на очите от негативното влияние на сухия въздух, е използването на овлажнител в затворените пространства. Този уред отговоря за поддържане на оптимални нива на влажност (около 50-60%) в обитаваните помещения и предпазва очите от изсушаване. За да стимулирате производството на слъзна течност, е важно да мигате редовно и да приемате достатъчно течности, за предпочитане вода.

Специалистите съветват още да се използват слънчеви очила, дори и през зимните месеци. За да защитят очите, те трябва да отговарят на следните изисквания: да осигуряват пълна протекция срещу UVА и UVB лъчите и да намаляват светлинните отблясъци. Освен от вредното въздействие на слънцето, очилата предпазват до известна степен очната повърхност и от студения вятър.

Режимът на хранене през зимата е добре да включва богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци. За очното здраве се препоръчва прием на омега-3 мастни киселини. Може да си ги набавите с консумацията на риби като сьомга, пъстърва и скумрия или чрез прием на добавки (ТриOмега 1000+/TriOmega® 1000+).

За превенция и овладяване на сухото око специалистите у нас препоръчват…

Околут Комби/Ocolut® Combi – изцяло природен офталмопротектор за пълна съдова и пигментна защита. Приемът му през студените месеци осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за добро очно здраве. Всяка растителна капсула гарантира комплексна грижа като доставя оптимално количество от четирите най-мощни протектора на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Рационалната комбинация помага за поддържане на добро зрение, като възстановява плътността на макулния пигмент, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. Освен от сухота в очите, продуктът предпазва от най-честите очни заболявания и рефракторни нарушения. Дозира се по 1 капсула дневно след хранене. Подходящ е за продължителен прием.
Може да закупите в аптеките в страната и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари