по-добро зрение

По-добро зрение с червена светлина сутрин

Контролирано 3-минутно излагане на червена светлина веднъж седмично сутрин помага за по-добро зрение. Това установяват изследователи от Юнивърсити Колидж Лондон (UCL), Великобритания. Резултатите от проведеното проучване са публикувани в сп. Scientific Reports.

Червена светлина за по-добро зрение

Проучването се основава на по-ранни изследвания, които доказват, че:

  • всекидневното триминутно излагане на интензивна дълговълнова червена светлина стимулира митохондриите, действащи като фабрика за енергия на ретиналните клетки

По този начин се усилва намалялата с възрастта острота на зрението.

  • времето от деня влияе върху натоварването на митохондриите

В новото проучване целта на учените е да установят ефекта от еднократна триминутна експозиция на по-ниски нива на червената светлина. Изследователите сравняват сутрешното и вечерното провеждане на тази своеобразна процедура.

При анализа на резултатите членовете на научния екип забелязват, че:

  • 3-минутното сутрешно излагане на 670 nm червена светлина води до подобряване на контрастното зрение на участниците средно със 17%

При това ефектът е налице поне седмица след процедурата. Подобрение в контрастната чувствителност не е наблюдавана при провеждане на теста в следобедните часове на деня.

Водещият автор на проучването проф. Глен Джефри от Института по офталмология към Юнивърсити Колидж Лондон смята, че…

„На практика става дума за проста процедура. Тя обаче може да има значително въздействие върху качеството на живот на хората в напреднала възраст. Прилагането ѝ най-вероятно би спомогнало за намаляване на социалните разходи, свързани с проблемите на слабото зрение“, казва проф. Джефри. Той и колегите му са на мнение, че откритието е пробив в науката. Надяват се въз основа на него да се разработят ефективни домашни терапии за усилване на зрението при възрастни хора.

Възможно е да минат години, докато постигането на по-добро зрение с червена светлина стане факт

Предвид това офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват друг метод за усилване на зрението – прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е мощен офталмопротектор, който доставя на очите всички необходими очни пигменти и антиоксиданти. Формулата е съчетание от лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани по начин, който гарантира подобряване на зрението дори при страдащите от различни очни болести.

Продуктът е произведен според изискванията за добра производствена практика. Не предизвиква нежелани ефекти. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), го превръща в идеално решение за вегетарианци и вегани. Има го в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан лесно и бързо от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари