подобряване на зрението

За подобряване на зрението – упражнения с ниска интензивност!

Редовното практикуване на упражнения с ниска интензивност води до подобряване на зрението. Това е изводът на учени от Калифорнийския университет – Санта Барбара (UCSB), намерил място в Journal of Cognitive Neuroscience. Как са достигнали до него ще узнаете, когато прочетете настоящата статия.

По какъв начин изследователите заключват, че физическата активност с нисък интензитет допринася за подобряване на зрението?

Изводът се базира на резултати от изследване, проведено сред 18 участници. За целите на експеримента членовете на научния екип измерват сърдечния ритъм и електрическата активност на мозъка на доброволците, докато карайки статичен велосипед, те практикуват йога за очи. Измерванията са направени 3 пъти – при въртене на педалите с ниска и висока скорост и когато велосипедът е в състояние на покой.

Получените резултати потвърждават тези от предишни проучвания, проведени върху мишки. При хората, както и при животните, физическата активност с ниска интензивност води до подобряване на зрението. Причината е, че нискоинтензивната кардио тренировка спомага за активиране на зрителната кора на главния мозъка, която има отношение към зрението. „Установихме, че невронният отговор е по-добър, когато участниците практикуват упражнението с ниска интензивност, отколкото докато са в състояние на покой или докато го изпълняват с висока интензивност“, потвърждава Том Бълок, водещ автор на проучването. Той и колегите му обаче все още не са запознати с причините, поради които зрителната кора се активира по време на нискоинтензивна тренировка. „Вероятно определени специфични невротрансмитери увеличават кортикалната възбудимост“, подозира Бари Гийзбрехт, съавтор на изследването. Тепърва предстои да разберем дали изказаната хипотеза е вярна. А докато това се случи, учените ни приканват да не губим време и да се залавяме за тренировка. За да определим дали упражнението е с ниска интензивност, можем да се възползваме от следните 2 съвета, които те ни дават. Първият е, да си измерим пулса. Ако нямаме пулсомер, можем да се справим със задачата, като поставим показалеца и средния пръст върху китката или шията, на мястото където артерията се притиска в кост. Щом сърдечният ритъм е бавен (под 40% от максималната сърдечна честота на сърцето), значи упражнението е с ниска интензивност и спокойно можем да го практикуваме за подобряване на зрението.

Още по-лесен начин за определяне на интензивността на тренировката е да проверим дали можем да говорим, докато изпълняване упражнението. Ако това е така, значи то е нискоинтензивно.

Отговорът на природата за подобряване на зрението

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме на хората, които са си поставили за цел подобряване на зрението, да усилят ефекта от нискоинтензивните упражнения с Околут Комби/Ocolut® Combi. Мощният офталмопротектор подобрява зрителната острота, доставяйки на организма всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка негова капсула съчетава силата на четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Четирите активни съставки на Околут Комби са прецизно подбрани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Приемът им оказва благотворен ефект върху зрението, като подобрява функцията на фоторецепторните клетки, увеличава кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и забавя стареенето на зрителните органи. Комплексното действие на пазителите на зрението превръща Околут Комби в перфектно природно средство за надеждна профилактика на най-често срещаните рефрактивни проблеми и очни заболявания. Доказано е, че редовният и продължителен прием води по-добри резултати. Дълговременната употреба не крие риск за здравето, тъй като Околут Комби е разработен на базата на изцяло природни съставки.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари