очни болести при възрастни

Очни болести при възрастни – спортът ни пази от тях!

Ново проучване сочи спортуването като начин за превенция на очни болести при възрастни. Откритието би могло да предостави нови възможности в профилактиката на възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД), глаукома и диабетна ретинопатия.

Изследването потвърждава резултатите от редица предишни проучвания, според които активният начин на живот намалява риска от възрастово-обусловени очни заболявания. То обаче надгражда и разширява техния обхват, като разглежда директно ефекта от двигателната активност върху очното здраве.

„Проучването е интересно и важно. То подкрепя с лабораторни доказателства вече направени констатации, предполагащи връзка между повишената физическа активност и профилактиката на възрастови заболявания на очите“. Това казва офталмологът д-р Дж. Кевин Макини. Той е председател на Комитета за обучение на пациенти към Американската академия по офталмология (AAO) и изпитващ в Американския съвет по офталмология (ABO).

Повече за проучването, което потвърждава, че двигателната активност пази от очни болести при възрастни

Учените изследват две групи мишки. Първата има достъп до колело за гризачи, а втората няма. Четири седмици след началото на експеримента с помощта на лазер изследователите симулират в очите на гризачите промените, които настъпват в очите на хората с напредване на възрастта. Сравнителният анализ сочи, че увреждането на очите при активните мишки е с 45% по-ниско от това при неактивните.

Въз основа на лабораторните резултати учените предполагат, че физическата активност:

  • повишава устойчивостта на човешкото око към външни стимули
  • предпазва от поява на новообразувани капиляри и съединителна тъкан, което се случва при неоваскуларна глаукома, възрастово-обусловена макулна дегенерация и диабетна ретинопатия

На учените тепърва им предстои да разберат по какъв начин упражненията защитават очите

Едно обаче е ясно – редовните упражнения с умерена интензивност са полезни за очното здраве. Припомняме, че от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Световната здравна организация (WHO) и Американската кардиологична асоциация (AHA) препоръчват:

  • 150 минути аеробна активност с умерена интензивност седмично в това число ходене, колоездене, плуване, танци и дори занимания в градината

За още по-успешна профилактика срещу очни болести при възрастни…

Висококвалифицираните и опитни офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват следните два природни продукта от продуктова линия Околут:

Околут Дуо/Ocolut® Duo за превенция на възрастово обусловена макулна дегенерация. Този двукомпонентен продукт съдържа най-високо количество естествени очни пигменти – лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Съставките допълват и взаимно усилват ефекта си. Резултатът е двойна протекция на очите и зрението.

Околут Комби/Ocolut® Combi за защита от глаукома и диабетна ретинопатия. Това е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула доставя на очите оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари