очни заболявания

Очни заболявания – защо жените са по-уязвими?

Според доклад на Световната здравна организация жените страдат по-често от очни заболявания от мъжете. Експертите са категорични, че в основата на неблагоприятната тенденция стоят присъщите характеристики на нежния пол. Кои са другите причини и как по напълно естествен начин дамите да предпазят очите си и да се радват на добро зрение до дълбока старост ще узнаете в настоящата статия.

На какво още се дължи по-високата честота на очни заболявания сред женското население?

„Фактът, че жените живеят по-дълго от мъжете, ги прави по-предразположени към възрастови обусловени заболявания на очите като макулна дегенерация, катаракта и глаукома. Редица автоимунни заболявания, които се срещат по-често сред дамите, като лупус, хипотиреоидизъм и синдром на Сьогрен, увреждат зрението и допълнително допринасят за високата честота на очни заболявания сред женското население. Хормоналните промени през бременността и менопаузата също водят до по-голяма заболеваемост. Като към всичко това прибавим и ограничения достъп на представителките на нежния пол в развиващите се страни до здравни услуги, не бива да ни учудва незавидната ситуация, в която се намират“, единодушни са експертите.

Как дамите ефективно да се предпазят от очни заболявания?

Международните специалисти напомнят, че високият риск от очни заболявания сред жените, може да бъде намален единствено със следните изпитани методи за превенция:

Провеждане на профилактични очни прегледи

Посещението при офталмолог е от изключителна важност за проследяване на очното здраве. То не бива да се пропуска, тъй като позволява навременното диагностициране и лечение на редица очни заболявания, които в началните етапи от развитието си протичат безсимптомно.

Познаване на фамилната анамнеза

Редица очни заболявания са наследствено обусловени. Наличието на близък роднина с дегенерация на макулата, увеличава риска от увреждане на макулата с 50%, а на такъв с глаукома – от четири до девет пъти. Запознаването с фамилната история помага на офталмолога да определи рисковия фактор и да постави правилна диагноза.

Придържане към балансиран режим на хранене

Нискомаслената диета, в която изобилстват плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, благоприятства здравето на очите и е ефективен метод за превенция на очни заболявания. Най-полезни за органите на зрението са цитрусите, ядките, тъмнолистните зеленчуци и рибата.

Предпазване от UV-лъчите

Ултравиолетовата радиация нанася сериозни щети върху зрението и увеличава риска от развитие на сериозни очни заболявания като катаракта. Ето защо е изключително важно да се предприемат мерки за предпазване на очите от пагубното й въздействие. Носенето на слънчеви очила със 100% защита от ултравиолетови лъчи е задължително при излагане на слънчева светлина.

Природно средство без аналог с висока защита от очни заболявания

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват на дамите да увеличат ефективността на предложените стратегии за профилактика на очни заболявания с приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този натурален офталмопротектор осигурява пълна грижа за очите и зрението благодарение на рационалната комбинация от четирите най-мощни очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Редовният и продължителен прием на Околут Комби по 1 растителна капсула след хранене значително понижава риска от редица очни заболявания, като подобрява плътността на макулния пигмент, подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан. Околут Комби е икономически изгоден, напълно безвреден е и има добра поносимост дори при продължителна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари