Глаукома

Как да запазим зрението си, ако сме диагностицирани с коварната неоваскуларна глаукома

Неоваскуларната глаукома е очно заболяване, протичащо с патологични изменения в очното налягане, засягащи и сериозно застрашаващи зрението. Ефективното лечение на заболяването е свързано както с нормализиране стойностите на очното налягане, така и с откриване и елиминиране на останалите явни и скрити причини за появата му.

Неоваскуларната глаукома е вторична глаукома, обичайно предизвиквана от сериозна хипоксия на ретината и произтичащи от нея изменения, повишаващи вътреочното налягане и увреждащи очния нерв. Затова като потенциални причини за развитие на това заболяване често се посочват и диабетни нарушения като ретинопатията, исхемични състояния и нарушения в пропускливостта на централните или периферните ретинални кръвоносни съдове, тумори, хронични очни възпаления и др.

Общият ефект от тези състояния е появата на исхемични изменения в ретината, нарушаване на нормалното кръвоснабдяване и налягане на окото, необратимо увреждане на нервните клетки, които пренасят нервните импулси към зрителния център в мозъка. Като резултат се отключва синтезата на вазопролиферативни фактори, включително съдово-ендотелния растежен фактор. Той повишава нивата на някои възпалителни медиатори и предизвиква създаването на съдови разклонения и поява на нови непълноценни кръвоносни съдове. Те се характеризират с хиперпермеабилитет (повишена пропускливост). Това провокира неизбежно повишаване на вътреочното налягане и развитие на неоваскуларна глаукома.

Тя протича в няколко етапа, всеки следващ от които идва със своите усложнения, все по-малка възможност за излекуване и по-голяма опасност от загубата на зрението на засегнатото око и дори на очната ябълка поради некроза.

Лечението на неоваскуларната глаукома представлява значително медицинско предизвикателство. Прогнозата е благоприятна за съжаление само при навременно диагностициране и адекватно проведено лечение. Намаляването отделянето на възпалителни медиатори и това на съдов-ендогенен растежен фактор и съответно прекратяването на неоваскуларизацията, осигурява на страдащите най-добър шанс за запазване на зрението и излекуването на глаукомата. Обичайните методи на лечение са насочени в две ключови посоки:

1. Намаляване на повишеното вътреочно налягане – това се постига с прилагането на медикаменти (бета блокери, простагландинови аналози и др.), регулиращи пропускливостта на кръвоносните съдове, или с оперативна намеса в спешните случаи.

2. Регресия и преустановяване на неоваскуларизацията (формирането на нови кръвоносни съдове) .

Неоваскуларната глаукома много добре се повлиява от приема на природния продукт Неостат. Той е специално създаден за инхибиране на медиаторите на възпалението, потискане на патологичното формиране на нови кръвоносни съдове и нормализиране на тяхната пропускливост. С тези си действия Неостат преустановява неоваскуларизацията, повлиява съпътстващите я възпаления и осигурява запазване на зрението на засегнатото око. Освен това Неостат модулира имунитета, действа тонизиращо и общоукрепващо върху целия организъм.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари