как се лекува късогледство при деца

Как се лекува късогледство при деца – игрите навън помагат!

Днес, когато дигиталните устройства навлизат в живота ни от ранна възраст, много родители си задават въпроса „как се лекува късогледство при деца“. Оказва се, че прекарването на повече време навън, освен разтоварващо за психиката, е полезно за очното здраве на най-малките. Според изследвания по темата игрите на открито забавят и дори предотвратяват развитието на късогледство (миопия) в детството. В следващите редове споделяме какви са ползите и как и да пазим очите при престой на открито през летните месеци.

Повече време навън – какви са ползите за детското зрение?

През детството се развива зрението на най-малките, а някои фактори от околната среда пряко повлияват този процес. Късогледството е едно от най-честите рефракторни нарушения в детска възраст. Малчуганите с миопия виждат размазано далечните предмети и обекти. Според офталмолозите причината е нарастване на аксиалната дължина на окото (тоест нарастване на очната ябълка повече от нормалното). Това се определя както от генетичната предразположеност, така и от някои навици. Например прекомерното взиране в близки обекти, като телевизор, книга, телефон и др., може да доведе до прогресия на късогледството.

Добрите новини са, че прекарването на повече време навън, значително намалява рисковете от късогледство при деца. Мета-анализ на проучвания по темата установява, че прекарването на време на открито, на слънчева светлина, подпомага правилното развитие на зрителния анализатор при деца на възраст между 6 и 12 години. Доказано е, че под влияние на слънчевата светлина се освобождава ретинален невротрансмитер, който забавя увеличаването на дължината на окото. По този начин времето на открито забавя прогресията на късогледство при деца. Овен това докато играят навън, малчуганите често гледат надалеч, проследяват обекти от по-голяма дистанция и развиват компоненти на зрението, които са важни за очното здраве. Трябва да уточним, че споменатите ползи от прекарването на повече време навън важат само за периода, през който очите се развиват, тоест детството, но не и за възрастните.

Как да защитим детските очи при продължителен престой навън?

Престоят навън през топлите месеци може да бъде нож с две остриета. Грижата за очното здраве на най-малките изисква родители да осигурят подходяща протекция срещу слънчевите лъчи. За безопасна игра навън детето е добре да има навика да носи слънчеви очила. За целта те трябва да бъдат леки и удобни, рамката им да приляга плътно на детското лице, а протекцията да бъде 100-процентова UV защита. От полза ще бъде също така носенето на шапка, която освен тила на децата, защитава очите от лъчите, които проникват отстрани и отгоре. Не на последно място през топлите летни месеци не е препоръчително малчуганите да играят навън през най-горещите часове от деня (от 12:00 до 16:00).

Как се лекува късогледство при деца – има природно решение!

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) съветват родителите да се доверят на природно средство за профилактика и овладяване на зрителните нарушения при най-малките. Околут/Ocolut® е специално разработена за деца комбинация от двата най-важни пигмента за очи – лутеин и зеаксантин. Изяло натуралният продукт подобрява зрението, функцията на макулата и очната леща при малчуганите. Средството подхранва детските очи и действа като естествен UV филтър, който неутрализира вредните слънчеви лъчи и обезврежда свободните радикали в макулата и ретината. Това го прави особено подходящ за защита на зрителния анализатор през топлите месеци, докато децата играят навън. Продуктът е напълно безвреден. Приеман редовно помага при късогледство и подобрява зрителната острота. Дозировката е удобна и икономически изгодна – по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, която се приема след хранене. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари