намалена зрителна острота

Намалена зрителна острота – препоръки за по-добро виждане

При намалена зрителна острота пациентите често се оплакват от затруднения при изпълняване на обичайните ежедневни дейности като четене, гледане на телевизия, разпознаване на лица и др. Експертите по очно здраве препоръчват 3 лесни, но ефективни упражнения за подобряване качеството на зрението. В следващите редове споделяме кои са те.

Упражнения при намалена зрителна острота и работа с дигитални устройства

При честа и продължителна употреба на дигитални устройства като компютър, телефон, таблет и др. обикновено хората споделят за чувство на умора в очите и намалена зрителна острота. За да намалим негативите за зрението от синята светлина, която излъчват екраните, специалистите препоръчват да прилагаме две лесни упражнения – често премигване и спазване на правилото 20:20:20. То гласи, че на всеки 20 минути при работа с дигитални устройства трябва да фокусираме погледа си върху обект, разположен на 20 фута (или 6 метра), за 20 секунди. По този начин напрежението върху очите и зрителната умора гарантирано ще намалеят. Честото мигане също е важно, защото по този начин окото се овлажнява по естествен начин и се предотвратява неприятното усещане за сухота. За да запазите зрителния комфорт при работа пред екран, периодично премигвайте бързо по 10-20 пъти.

Кръгови движения

Извършването на кръгови движения с очните ябълки е много полезно упражнение за подобряване на зрителната острота и за превенция срещу увреждане на роговицата и макулата. Тази лесна за изпълнение техника също така облекчава умората в очите и подобрява вътреочната циркулация. За да се възползвате от споменатите ползи, трябва бавно да отмествате очите по посока на часовниковата стрелка, като това движение се повтаря 21 пъти. Направете почивка за 30 секунди и повторете цикъла в другата посока, обратно на часовниковата стрелка.

Изписване на осмици

Това упражнение спомага едновременно за подобряване на зрителната острота и за отмора на очите. За да го изпълните, вдигнете ръка на нивото на очите, като палецът ви трябва да сочи нагоре. Фокусирайте погледа си върху него, изписвайки с очи осмици във въздуха. Ще постигнете желания ефект само ако ръката ви е неподвижна и движенията идват единствено от зрителния анализатор, главата не бива да се мърда. Пет повторения са напълно достатъчни, а след като ги изпълните, повторете упражнението 5 пъти като изпънете другата ръка.

Към упражненията за намалена зрителна острота добавете прием на природен продукт с цялостна грижа за очното здраве

Специалистите по офталмология от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват прием на каротеноиди за подобряване на зрението и превенция на най-честите очни заболявания. За целта спокойно може да се доверите на Околут Комби/Ocolut® Combi – природен офталмопротектор, който съчетава пълна гама от пигменти (лутеин и зеаксантин) и антиоксиданти (астаксантин и проантоцианидин) за здрави очи. Редовният прием на това натурално средство осигурява пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. Удачно е да се употребява за профилактика или за овладяване на очни заболявания и рефракторни нарушения. Подходящ е за вегани и вегетарианци благодарение на иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps). Напълно безопасен е като няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари