навици които вредят на очите

Ежедневни навици, които вредят на очите и зрението

Макар и да не го осъзнаваме, някои от ежедневните навици, които вредят на очите, постепенно могат да предизвикат сериозни зрителни нарушения. Редовните посещения при офталмолог помагат за проследяване на всички промени в зрителния анализатор и за откриване на очни заболявания като глаукома, катаракта и макулна дегенерация. За тяхната превенция може да помогне преустановяването на някои на пръв поглед безобидни дейности, които застрашават зрението. В следващите редове вижте кои са те.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето вреди цялостното на организма, включително и на очите. Веществата от цигарения дим намаляват ефективността на антиоксидантите, увреждат кръвоносните съдове и влошават кръвоснабдяването на зрителния анализатор с необходимите кислород и хранителни вещества. Така тютюнопушенето се оказва рисков фактор за развитие на очни заболявания като глаукома, катаракта, ретинопатии и възрастово обусловена макулна дегенерация. Освен това токсичните вещества ускоряват развитието на вече съществуващи зрителни проблеми. Цигареният дим може да раздразни окото и да предизвика чувство за сухота, сърбеж и парене.

Продължително взиране в екраните на дигиталните устройства – лидер сред навиците, които вредят на очите

При работа на компютър, гледане на телевизия или взиране в екрана на смартфон е препоръчително периодично да отместваме поглед, за да могат очите да починат. В противен случай често се появяват оплаквания като сухота в очите, парене и замъглено виждане. Една от причините е, че докато се взираме в екраните на дигиталните устройства мигаме средно веднъж на 10 секунди, а е препоръчително да го правим на всеки 4 секунди. Освен това синята светлина, която излъчват екраните и фокусирането на погледа в една точка уморяват очните мускули и се усеща напрежение в зрителния анализатор. В дългосрочен план много от хората които работят или учат на компютър развиват късогледство (миопия).

Често разтъркване на очите

Разтъркването на очите понякога се използва за облекчаване на умората и сърбежа в зрителния анализатор. Но този навик може да доведе до ускорено стареене на деликатната кожа, да увреди роговицата и крехките капиляри по клепачите. Затова е препоръчително, ако изпитвате очна умора или раздразнение да ги облекчите чрез поставяне на студен компрес и почивка от екраните на дигиталните устройства.

След като споделихме най-честите навици, които вредят на очите, вижте природен продукт, който осигурява добро зрение

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват прием на Околут Комби/Ocolut® Combi за добро зрение и профилактика на очни заболявания при възрастни. Този мощен офталмопротектор подобрява функцията на фоторецепторните клетки и зрителната острота, забавя очното стареене, предпазва и възстановява съдовете на ретината. Благоприятният му ефект е резултат от рационалната комбинация от четирите най-мощни протектора на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките взаимно допълват действието си и осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Продуктът е подходящ за профилактика на най-често срещаните очни заболявания и рефракторни нарушения. Оптимален ефект се наблюдава при продължителен прием. Дозира се по 1 капсула на ден, след хранене, което го прави икономически изгоден и улеснява придържането към терапията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари