Важни пигменти за здравето на очите

Важни пигменти за здравето на очите

Погрижете се за вашите очи!

Няма човек, който да не знае, че очите са много уязвими! Във века на съвременните технологии, трудно може да се намери дете, което да не знае що е това късогледство. Почти всеки възрастен над 45 години знае от първа ръка за далекогледството. Мнозина са чували за такива сериозни очни заболявания, като катаракта и глаукома. Въпреки това, най-големият враг на очите все още остава незабелязан. За разлика от по-горе споменатите заболявания, това заболяване е много трудно да се открие навреме, но именно то най-често причинява необратима загуба на зрението при възрастни. Говорим за свързана с възрастта дегенерация на ретината.

Днес, възрастовата дегенерация на ретината е провъзгласена за „тихата епидемия“. И лекарите не напразно бият тревога. Възрастовата дегенерация на ретината е най-честата причина за загуба на зрението при хора над 65-годишна възраст.

Точното название на това заболяване е възрастова дегенерация на макулата.

Макулата или жълтото тяло е централната част на ретината с диаметър около 5 мм, отговорна за централното зрение и състояща се от високо чувствителни клетки. В центъра на макулата се намира фовеята – част от човешкото око в ретината , която е с високо съдържание на конуси. Фовеята е отговорна за ясния и точен образ.
Поради високото съдържание на специалното вещество – лутеин – макулата е с жълт цвят, особенно изразен в централната област, с диаметър около 3 мм.

Здравословната макулата осигурява на човека приблизително 80% зрителна острота, и само 20% от зрението се дaва от останалата част на ретината. Унищожаването на макулата се дължи основно на въздействието нa светлината върху очите.
Заобикалящите ни компютри, телевизори, значителното намаляване на дебелината на озоновия слой на Земята обуславят вредното въздействие на радиация върху ретината.

Първи признаци на свързана с възрастта дегенерация на макулата:

  • Намаляване на контрастната чувствителност на очите
  • Изкривяване на прави линии върху хартията
  • Дисоциация на контурите на обектите
  • Появата на тъмни петна и дефекти в централното зрително поле

Възрастовите изменения на зрението и заболяванията на ретината могат да бъдат предотвратени или забавени с помощта на здравословна диета.

Омега-3 мастни киселини, риба и морски дарове предотвратят разрушителните процеси в ретината.

Магданозът е много полезен за очите. Вашите очи ще са ви благодарни, ако в диетата присъстват и боровинки. Те значително подобряват остротата на зрението и намаляват умората на очите.

За да се поддържа здравето на очите, е необходимо в диетата да се включат храни, богати на витамини А, Е и С, както и каротеноиди, като бета-каротин, лутеин, зеаксантин.

Хората, страдащи от очни заболявания, трябва да знаят: всички червени и оранжеви зеленчуци, ягоди, плодове, чушки, домати, портокали, лимони, мандарини спомогат за подобряване на кръвоснабдяването на очите. Употребата на моркови, както и продукти, съдържащи цинк и витамини C и E, помагат за предотвратяване на разпространението на очна болест, известна като ретинална дистрофия.

Морковът е богат източник на витамин А. Дефицитът на витамин А може да доведе до „кокоша слепота“. Витамин А в големи количества се съдържа в домата, черния дроб, кайсии, зелен лук, зелен грах, червени чушки, киселец, касис, праскова, пъпеш. За пълното усвояване от организма на витамин А и бета-каротин, към продуктите се добавя малко масло или заквасена сметана.

Калий е важен микроелемент за поддържане и подобряване на зрението. От него зависи състоянието на кръвоносната система. Калият се съдържа в ябълки, ябълков оцет (натурален). Необходимия минимум от калий е един грам на ден.

За разлика от животинските продукти, растителната храна имат стотици различни цветове и нюанси. Растителните пигменти могат да й предадат зелен, жълт, червен, син, лилав, оранжев и т.н. цвят. Учените са установили, че тези пигменти имат не само естетическа функция, но по-важното е, че играят важна роля в работата на органите на човека. Очите са основен потребител на растителни пигменти. За добро зрение на нашата трапеза винаги трябва да присъстват зелени, оранжеви, жълти, сини и лилави продукти, тъй като те се явяват основни източници на растителни пигменти – бета-каротин, лутеин, зеаксантин и антоцианини.

Бета-каротин

Този ярко оранжев пигмент, на който са богати на моркови, домати, сладък пипер, кайсии, марули, магданоз, шипки, е основен източник на ретинол, който влиза в състава на зрителния пигмент родопсин. С помощта на родопсин нашите очи преобразуват светлинните сигнали в нервни импулси. При дефицит на ретинол, нашето зрение рязко намалява, особенно през нощта.

Лутеин и зеаксантин

Тези жълти пигменти, на които са богати на царевица, чушки, зеле, спанак, портокали, грозде, се явяват най-добрите защитници на окото от катаракта (помътняване на лещата) и възрастова дегенерация на ретината.
Тези два пигмента, приети чрез храната, постъпват директно в ретината и лещата, и изпълняват ролята на светофилтри, които поглъщат ултравиолетовите лъчи. Именно ултравиолетовите вълни са основни виновници за развитие на катаракта и стареене на ретината.

Антоцианите

Тези пигменти имат светло лилав цвят, и именно те придават характерния цвят на боровинки, касис, череши, цвекло, патладжан и дори червено вино. Антоцианите укрепват съдовете на ретината, възпрепятстват развитието на тромбоза и по този начин подобряват храненето на окото.

Оказва се, че най-познатата ни храна притежава мощен лечебен ефект върху визуалната ни система. Така че всички ние трябва да се придържаме към здравословна диета, която да е богата на много растителна храна, за да може тази природна помощ да ни бъде от полза.

Хранете се правилно и се грижете за здравето на очите си.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари