Публикации

очите през зимата

Очите през зимата – възможни проблеми и превенция

На редица опасности са изложени очите през зимата. Кои са най-честите проблеми и как биха могли да се предотвратят те? Всичко това ни разкрива д-р Емилио Доронсоро, завеждащ отделението по офталмология в университетска болница „Ла Моралеха“ в Мадрид, Испания.

Потенциални рискове за здравето на очите през зимните месеци

По-ниските температури през зимата са предпоставка за сълзене на очите и поява на очно дразнене и дискомфорт. Това пък би могло да доведе до сърбеж, парене, замъглено зрение и усещане за чуждо тяло в окото, предупреждава д-р Доронсоро.

Друга опасност, която е свързана със зимния студ и заплашва очното здраве, е пренебрегването на UV лъчите. „Обикновено през зимата намаленото слънчево греене води до подценяване на риска от излагането на слънце с незащитено око“, коментира специалистът. Той отчита това като груба грешка и дебело подчертава, че:

 • макар и оскъдно слънцето през зимата е също толкова опасно за очите, колкото през лятото
 • продължителното и незащитено излагане на UV лъчи увеличава риска от развитие на редица очни патологии – катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, фотокератит

Работещи начини за предотвратяване на посочените проблеми за очите през зимата

За предотвратяване на упоменатите рискове за очите и зрението през зимата д-р Доронсоро предлага серия от лесни за изпълнение съвети. Те целят очите да се поддържат хидратирани и защитени през студените зимни дни. Препоръките включват:

 • по-често мигане, за да се овлажнява очната повърхност
 • прилагане на изкуствени сълзи при нужда, за да се запази влажността на очите
 • при подозрение за чуждо тяло в очите – внимателна очна промивка с физиологичен разтвор или вода
 • регулиране на стайната температура и влажност
 • употреба на овлажнител за въздух
 • носене на висококачествени слънчеви очила при излизане навън

Към препоръките на д-р Доронсоро за защита на очите през зимата офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) у нас добавят…

И двата продукта са напълно натурални, имат отлична поносимост и са подходящи за дългосрочна употреба. Ефектът им е правопропорционален на продължителността на прием. В основата на протективното им действие стои рационалната формула.

Активни съставки в продукта за възрастни са лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Те са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът за деца снабдява очите с най-важните пигменти на макулата (централната част на ретината) – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg).

И двата продукта филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението по напълно естествен начин. Това ги превръща в истински природни очила!

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

уморени очи при деца

Дигитални устройства – причина за уморени очи при деца

С преминаването към онлайн форма на обучение оплакванията от уморени очи при деца зачестяват. Дългият престой пред домашния компютър значително повишава риска от късогледство и други зрителни проблеми сред децата и юношите. В следващите редове споделяме препоръки, които ще ви помогнат да предотвратите зрителната умора при децата.

Чести почивки – задължителни, за да предотвратите уморени очи при деца

Най-добрата защита срещу зрителна умора е да се ограничи времето прекарано пред екраните на дигиталните устройства. Обикновено децата са толкова погълнати от това, което правят, че не забелязват симптомите на умора в очите. Тук е ролята на родителите да напомнят за по-чести почивки. От Американската оптикометрична асоциация препоръчват да се следва правилото 20/20/20. Желателно е на всеки 20 минути децата да отклоняват поглед от екрана и да го фокусират върху отдалечен на 20 фута (6 м) обект за 20 секунди. Тази техника облекчава мускулите на очите, като предпазва от дигитална умора. По време на почивките е добре вниманието на детето да е ангажирано с различно занимание, за да не посегне към друго дигитално устройство.

Подходящо осветление

Позиционирайте компютъра на детето така, че светлината да не се отразява в екрана. Това ще намали напрежението в очите, защото когато светлината попада върху работната повърхност, създава отблясъци, които изморяват зрението. Ако се наложи детето да използва дигитално устройство през тъмната част на деня, оставете лампата включена.

Повече мигане

Погълнати от дигиталните устройства, децата често забравят да мигат достатъчно. Изследване сочи, че взирането в компютърния екран намалява мигането с над 50%, което, от своя страна, е предпоставка за сухота в очите. Повърхността изсъхва, окото се зачервява и изморява. За да предотвратите това неприятно състояние, помогнете на детето да си създаде полезен навик, а именно на определен интервал от време да мига бързо в продължение на 2 минути. През студените месеци отоплителните уреди като климатик и конвектор изсушават въздуха и са още една предпоставка за сухота и дразнене в очите. За оптимален зрителен комфорт е препоръчително да използвате овлажнител за въздух.

Специалистите препоръчват прием на изцяло природен продукт срещу уморени очи при деца

Повечето часове прекарвани пред екраните на дигиталните устройства още от ранна детска възраст засилват нуждата от профилактични очни прегледи. Те трябва да се правят поне 2 пъти годишно. За отлична грижа за зрението на най-малките, специалистите от програма Очно здраве съветват родителите да обърнат внимание на офталмопротективни продукти за деца. Препоръчван от видни офталмолози е натуралния продукт Околут/Ocolut®. Той съдържа двата основни зрителни пигмента – лутеин и зеаксантин, наричани още „храна за очите“ заради мощните им антиоксидантни свойства. Продуктът е изключително подходящ и препоръчван за профилактика и овладяване на зрителни смущения в детска възраст. Подпомага зрението и подобрява функцията на макулата и лещата на окото. Безопасен е при продължителна употреба и няма странични ефекти. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

как да пазим очите си

Ето как да пазим очите си, докато четем

Как да пазим очите си при четене? Това е наистина важен въпрос, чиито отговори трябва да знаем. А ето ги и тях…

Осигуряване на добро осветление, подходяща температура и влажност

Доброто осветление е особено важно за комфорта на очите по време на четене. Естествено или изкуствено, то трябва да е достатъчно силно, за да гарантира по-малко натоварване на очите и да забавя умората. И все пак не е нужно да се стига до крайности! Не бива да се забравя, че излагането на пряк източник на светлина би напрегнал вместо да успокои и релаксира очите.

Температурата и важността също имат отношение към очния комфорт при четене. Градусите в помещението не бива да надхвърлят 26, а влагата – 60%.

Даване на почивка за определен период от време – един от отговорите на въпроса как да пазим очите си, докато четем

Като всяко занимание и четенето трябва да е с мярка. Прекали ли се с него рискът от зрителна умора и дискомфорт се увеличава. За да се спестят посочените проблеми, е желателно през определено време погледът да се вдига от страницата и да се фокусира върху отдалечена точка в пространството.

Поддържане на нужната дистанция

Оптималното разстояние на очите от страницата, била тя хартиена или дигитална, е 50-60 см. То трябва да се спазва стриктно, за да се запази очното здраве. Препоръката важи с особена сила за децата в училищна възраст, които имат навика да четат от прекалено близо.

Мигане

Четенето (особено за удоволствие) е завладяващо. Часовете летят неусетно и сякаш нищо друго няма значение. Дори честотата на такъв естествен рефлекс като мигането намалява. За да се избегне изсъхване на повърхностния слой на окото, е силно препоръчително да се мига. Това е нещо толкова просто, а толкова ефективно! Мигането овлажнява очната повърхност и защитава от сухота.

А ето още как да пазим очите си по време на четене

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват следните два избрани продукта от серията Околут за здрави очи:

Околут/Ocolut® е офталмологичен природен продукт, предназначен специално за детските очи и зрение. Той съдържа оптимално количество от най-важните пигменти за очи – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Съставките действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Подпомагат зрението, макулната функция и очната леща.

Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор за възрастни, който осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съчетава силата на лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така, че заедно осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.
Продуктите са практически безопасни, имат отлична поносимост и могат да се приемат продължително време.

очи проблеми

Проблеми с нашите очи в условия на социална изолация

Пандемията от коронавирус ни постави в условия на социална изолация, която допринесе за възникване на някои проблеми с нашите очи. Повече за очните смущения, засягащи работещите, учещите и всички останали хора, които прекарват дълго време у дома – вижте в следващите редове.

Синдром на сухото око, провокиран от дигиталните устройства

Хоум офисът и електронното обучение са добри алтернативи за продължаване на работата и учебните практики, дори и в трудните условия на пандемия. Възрастни и деца се възползват от тях, като продължават да се трудят и учат пред компютъра у дома. Освен това, те продължават да използват и други електронни устройства, като по този начин времето пред дигиталните екрани се увеличава многократно. Именно поради това не е учудващо, че зачестяват оплакванията от сухота, парене, сърбеж, напрежение, болка и замъгляване на очите. Тези смущения са характерни за т.н. синдром на сухото или на компютърното око. Той може да засегне хора от всички възрасти, като все по-често се наблюдава при най-малките.

Сухи очите в резултат на носенето на предпазни маски

Тази специфична сухота в очите не е провокирана точно от социалната изолация, но е изключително често срещана в условията на пандемия. Обикновено нейни „жертви” стават хората, които носят защитни маски в продължение на дълги часове, всеки ден. Наблюдава се по-скоро при не добре пасващите на лицето маски, и се дължи на потока на издишания въздух, който директно засяга очите. Той може да наруши стабилността на слъзния филм и да провокира сухота в очите.

Поява на зрителни нарушения – алармиращи проблеми, засягащи детските очи по време на социална изолация

Разпространението на късогледство по време на пандемията от COVID-19 се е увеличило с 1.4 до 3 пъти при китайски ученици на възраст между 6 и 8 години. Това нарастване на честотата на зрителното нарушение се дължи на повечето време, прекарано пред компютърния екран, и по-малкото игри навън. Според учените, по-малките деца са по-чувствителни на промени в заобикалящата ги среда. И именно тази възрастова група е в критичен период за развитие на късогледство. За това е от огромно значение родителите да прилагат мерки за защита на детското зрение по време на електронното обучение.

Решение за преодоляване на възможните проблеми с нашите очи, провокирани от условията на пандемия и социална изолация

Сухотата и натоварването на очите са основните проблеми, които възникват в условията на пандемия и социална изолация. За преодоляването им програма Очно здраве (Ocomed) предлага разработено решение. То включва прием на природни офталмопротектори за пълна пигментна и съдова защита на очите на възрастните и децата.

При синдром на сухото окото, засягащ възрастните, се препоръчва прием на комбинация от Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Те осигуряват мощна протекция на очните структури от синята светлина и насищат очите с най-важните пигменти, антиоксиданти и липиди. Облекчават сухотата и придружаващите неразположения, подобряват слъзната секреция и остротата на зрението.

За нежна и същевременно мощна грижа за очите на най-малките се препоръчва Околут/Ocolut®. Той съдържа двата есенциални за зрението на децата пигмента лутеин и зеаксантин, в необходимите дневни дози. Те действат като естествена храна за очите, като ги пазят от UV лъчите и уврежданията, които могат да причинят.

здраве на очите

Полезни хранителни съвети за по-добро здраве на очите

Правилните хранителни навици могат да осигурят по-добро здраве на очите. Превърнете следващите хранителни практики в полезни привички. Те не само ще подобрят очното ви здраве, но и ще допринесат за цялостното благосъстояние на организма.

Вкусни и полезни хитрини за по-добро здраве на очите

Ленено семе към закуската

Лененото семе е един от най-богатите източници на полезните омега-3 мастни киселини. Всекидневният му прием спомага за успешно справяне със сухотата в очите или популярния синдром на компютърното око. Лененото семе има способността да овладява дискомфорта, зачервяването и парещото усещане, причинени от сухотата в очите. В дългосрочен план се счита, че полезните семена спомагат за намаляване на риска от развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. За да оптимизирате ежедневния си прием, добавете ленено семе към сутрешното смути или йогурт. Още омега-3 мастни киселини можете да си набавите чрез консумация на сьомга, орехи и соя.

Шепа бадеми между храненията

С високото си съдържание на витамин Е, бадемите си отреждат място сред най-добрите храни за очното здраве. Витаминът защитава очните тъкани от оксидативно увреждане и неблагоприятни влияния на околната среда. Също така спомага за овлажняване на окото и предпазване от изсушаване и съпътстващи раздразнения. Регулярният прием на витамин Е може да намали опасността и от развитие на възрастово-обусловени очни заболявания.

Боб или кафяв ориз към основното хранене за по-добро здраве на очите

Бобовите култури са богати на цинк – минерал с огромни ползи за здравето. Цинкът спомага за абсорбиране на витамин А и има силни антиоксидантни свойства. Чрез тях предпазва очите, а и целия организъм от увреждащия оксидативен стрес. Кафявият ориз, от своя страна, контролира кръвната захар и поддържа остротата на зрението.

Ягоди след хранене

Ягодите са отличен източник на важния за здравето на целия организъм витамин C. Консумацията на малките червени плодове заздравява кръвоносните съдове и съединителната тъкан в очите. В допълнение, ягодите са богати още на фолиева киселина, фибри и фитохимикали, и подобряват усвояването на желязото в организма. За да се възползвате от последното им свойство ги хапвайте след консумация на месо.

Още един полезен съвет за по-добро здраве на очите

Подкрепете оптимално здравето на очите си, като след хранене приемате очния протектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът съдържа само в една капсула силата на очните пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те са най-важните компоненти, от които очите ви имат нужда! Грижат се за предпазване на макулата и ретината от свободните радикали, неутрализират увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи и имат мощен съдово-протективен ефект. Подобряват остротата на зрението, справят се със сухотата и синдрома на уморените очи.

Околут Комби няма противопоказания поради високото качество и природен произход на активните съставки.

Изберете го за пълна грижа за очите на децата. Той съдържа комбинация от очни пигменти, съобразена с изискванията на детските очи. Приемът му предпазва от очни заболявания или допълва лечението на такива. Подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото. Напълно природен продукт е – няма странични ефекти и се препоръчва за продължителен прием.

очни проблеми при децата

Очни проблеми при децата – как да ги разпознаете?

Често симптомите на очни проблеми при децата се откриват твърде късно, когато вече се налага лечение. За да не допуснете това, следете за важните симптоми, които могат да ви помогнат да разпознаете зрителните проблеми при малчуганите.

Много очни проблеми при децата се развиват в началото безсимптомно

Рядко се замисляме върху факта, че около 80% от информацията, която получаваме за света около нас се дължи на правилните ни зрителни възприятия. Това е особено важно за децата, които непрекъснато научават нови неща от заобикалящата ги среда. В този аспект, ако детето страда от недиагностициран проблем с очите, това може силно да повлияе цялото му бъдещо развитие.

Множество очни проблеми при децата са трудни за диагностициране. Те нямат изразена симптоматика при появяването си. Това подчертава ролята на родителите, които трябва да успеят сами да открият появата на проблем с очите на детето си. Ето защо, ще представим няколко показателни знаци, по наличието на които да се ориентирате, че детето ви се нуждае от преглед при очен лекар. Ето как да разпознаете, че зрението на малчугана е нарушено:

Стоенето близо до телевизора и четенето на малко разстояние

Днес все по-често се споменава, че вредното влияние на съвременните електронни устройства върху зрението е просто остарял мит. Но истината е, че дългото стоене пред телевизионния или компютърния екран уврежда зрението както на децата, така и на възрастните.

Гледането на телевизия или четенето от много близко разстояние може да е знак, че детето има късогледство. Ако детето непрекъснато ползва пръста си, за да отбелязва докато чете, също може да се възприеме като зрително смущение. Много специалисти считат това за сигурен знак за трудности при фокусиране на погледа на детето. Това важи особено при по-големите деца, които вече не би следвало да ползват показалка, докато четат.

Често търкане на очите като сигнал за очни проблеми при децата

При децата това е нормален процес, когато са изморени и им се спи. Енергичното разтъркване на очите без видима причина, придружено от сърбеж, парене или болка, може да се счита за предупредителен симптом. Детето също така може да има проблеми с фокусирането, да присвива очи и да не успява да концентрира погледа си. Когато родителите забележат подобни прояви, е добре да се консултират с офталмолог.

Силна чувствителност към светлина и сълзене на очите – основен симптом на очни проблеми при децата

Това състояние е известно като фотофобия и често се придружава от гадене и главоболие. Показателен симптом за наличие на проблеми с очите на детето. Към алармиращите сигнали можем да прибавим е очното зачервяване, което не отминава с дни.

Затваряне на едното око и гледане само през другото при извършване на определени занимания също е сигнал, че зрението на малчугана е компрометирано. Много очни заболявания засягат само едното око и подобен навик е знак, че нещо със зрението не е наред.

Още предупредителни знаци за очни проблеми при децата

 • оформяне на малки кори и гнойни образувания в ъглите на окото или на клепачите
 • “играене” на очите наляво-надясно или нагоре-надолу
 • често мигане
 • ако очите на детето са прекалено изпъкнали, това също може да е симптом на заболяване

Как да действат родителите, ако е налице някой от горепосочените симптоми за очни проблеми при децата?

В наши дни, много деца имат зрителни смущения – очите им се зачервяват, появява се сърбеж, сълзене и др. Някои очни заболявания, като глаукома, все по-често засягат и малчугани, а някои деца дори се раждат с тях. Всичко това засилва нуждата от профилактични офталмологични прегледи в ранна детска възраст. Те трябва да се правят поне 2 пъти годишно.

За отлична очна грижа, специалистите от програма Очно здраве съветват родителите да обърнат внимание на офталмопротективни продукти за деца. Препоръчван от видни офталмолози е природният продукт Околут/Ocolut®.

Околут съдържа двата основни зрителни пигменти – лутеин и зеаксантин. Тези очни пигменти са наричани още „храна за очите“ и имат невероятен антиоксидантен ефект. Околут е изключително подходящ и препоръчван продукт за профилактика и овладяване на зрителни смущения в детска възраст. Околут подпомага зрението и подобрява функцията на макулата и лещата на окото. Продуктът е безопасен при продължителна употреба и няма странични ефекти.

Околут се дозира по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

Антиоксиданти-Витамини

Витамини, минерали и антиоксиданти – колко малко му трябва на окото, за да ни служи добре

За поддържане здравeто на очите и доброто зрение са нужни две основни неща – предпазване от тежки физически травми и балансиран прием на хранителни вещества. Катаракта, глаукома, синдром на сухото око и макулна дегенерация са медицински състояния, чието развитие може да се забави или избегне с редовния прием на ключовите за доброто зрение нутриенти.

Бета каротин – известен като провитамин А. Това е прекурсора на витамин А, т.е. веществото, чиято преработка в организма води до синтезата на този жизненоважен витамин. Витамин А има незаменимо антиоксидантно действие, което предпазва очите от увреждащото действие на свободните радикали. Доказано забавя развитието на възрастово обособената макулна дегенерация, а дефицита му е най-сериозната причина за поява на синдром на сухото око, както и на т.нар. кокоша слепота.

Витамин C – аскорбинова киселина. За него също има данни, че в комбинация с други антиоксиданти, като витамин Е (токоферол), много успешно забавят прогресията на макулна дегенерация и намаляват риска от поява на катаракта и глаукома.

Лутеин, зеаксантин и астаксантин – това са очни пигменти с много силно антиоксидантно действие. Намаляват риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация, предпазват ретината и макулата от увреждащото влияние на силната светлина. Не могат да се синтезират в организма и не се складират в него, т.е. необходимо е постоянното им постъпване с храната.

Цинк, мед, манган и селен – това са основни микроелементи за поддържане здравето на очите и качеството на зрението.

Всички изброени вещества са изключително важни хранителни компоненти за организма и за зрението в частност. Балансираното хранене и оптималния им прием е нещо, което не всеки може да си гарантира в условията на съвременния начин на живот, когато трапезата ни рядко е достатъчно разнообразна. Затова много добре би било да се набавят тези продукти като част от състава на стандартизирани хранителни добавки.

Цялостна и мощна комбинация от всички необходими за очното здраве витамини, пигменти и антиоксиданти, всеки може да си набави с приема на продуктите от фамилия Околут и Оксибор Форте. Тяхното правилно комбиниране, според индивидуалните нужди на всеки пациент, може да подобри зрението и да забави развитието на голяма част от зрителните заболявания.