Публикации

лечение на късогледство при деца

Лечение на късогледство при деца – 2 лесни правила

Подходите за лечение на късогледство при деца са изключително актуална тема, тъй като броят на малчуганите с миопия прогресивно нараства през последните години. Въпреки че наследствената предразположеност си казва думата за развитието на късогледство при децата, факторите на околната среда също са от значение. Те включват ограничено време, прекарано на открито и увеличено време на закрито за извършване на дейчности пред екраните на дигитални устройства. Д-р Кимбърли Чан, оптометрист в Бостънското детско отделение по офталмология, има надежда, че въпреки прогнозите, че половината от световното население ще бъде с късогледство до 2050 г., то може да бъде предотвратено.

Превенцията е най-доброто лечение на късогледство при деца

Детето е по-застрашено от развитие на късогледство, ако родителите му го имат. Но проучванията показват, че прекарването на ограничено време на открито също излага децата на повишен риск от миопия. Когато хората са изложени на дневна светлина, мозъкът увеличава освобождаването на допамин – хормон, който изпраща съобщения до нервните клетки в цялото тяло. Подходящото количество допамин към ретината ще забави удължаването на окото.

Дейностите, които децата извършват на закрито, също са свързани с повишен риск от късогледство. У дома и в училище малчуганите натоварват очите си от много четене, писане и други дейности, които изискват фокусиране върху обект на близко разстояние. Разбира се ролята на родителите не е да ограничават времето за образование на децата, а да направят учебните дейности по-безопасни за очното здраве. Ето защо е важно да се насърчават честите почивки при четене и особено при взиране в монитор, телефон или таблет. Американската академия по офталмология препоръчва на всеки 20 минути работа пред дигитален екран децата да фокусират погледа си върху обект на разстояние 20 фута за поне 20 секунди.

Другата основна препоръка към родителите е да насърчават времето, прекарано на открито от децата

Дали ще бъде игра, разходка или друга ангажираща дейност, няма значение, стига детето да бъде извеждано ежедневно навън. „Ако децата прекарват повече време навън, вероятно стоят по-малко на закрито, извършвайки дейности, натоварващи окото“, казва д-р Чан. Проучванията показват, че прекарването на около два часа на ден на открито може да предотврати късогледството. В допълнение препоръките за предотвратяване или забавяне на прогресията на миопия предпазват детските очи и от други опасни заболявания, като катаракта и глаукома.

Природно допълнение за здравето на детските очи

На нашия пазар се предлага отлично средство за профилактика и лечение на детско късогледство. Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детското зрение. Съставът му е рационална комбинация от естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е удобна за децата и икономически изгодна за родителите – по 1 капсула дневно, след хранене. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

миопия при деца

Миопия при деца – един актуален проблем

Проблемът с късогледството, наричано още миопия, при деца става все по-актуален с годините. А социалната изолация покрай Ковид пандемията изглежда само засилва негативната тенденция. Предполагаемата причина за ръста в броя на засегнатите от късогледство деца е увеличеното време, прекарано на закрито пред екраните на дигиталните устройства.

Миопия при деца

Миопията е увреждане на очите, при което обектите в далечината изглеждат замъглени, докато близките обекти могат да се видят ясно. Късогледството е сред основните проблеми на здравната система в световен мащаб. Обикновено започва в детството и засяга едно на всеки шест деца в Обединеното кралство до 15-годишна възраст. Има наследствена обремененост за късогледство. Когато и двамата родители са с миопия, има 50% по-висок риск и детето да страда от увреждане на очите, а когато само единият родител е с късогледство, то рискът при детето е около 30%. Но миопия развиват и деца, чиито родители нямат зрително нарушение, което доказва, че за появата на състоянието допринася значително и начина на живот. Според проучване от 2020 г., проведено в Китай и обхващащо периода между 2015 г. и 2019 г. процентът на шестгодишните деца с късогледство се е увеличил от 5,7 до 21,5. По-малко ясно обаче е защо това се случва.

Причини за нарастващия брой на деца с късогледство

Основна причина за разпространението на късогледство при деца е работата отблизо или по-конкретно взирането в близки предмети и обекти за продължителен период от време. В този ред на мисли рисков фактор за влошаване на детското зрение са не само дигиталните устройства, но и всички дейности, които изискват взиране отблизо, като четене, писане, рисуване и гледане на телевизия. Проблемът е, че при изпълняването на тези дейности се повлиява естествения растеж на окото, причинявайки повишена скорост на растеж на очната ябълка. Гледането отблизо е особено рисково за малките деца, защото те са по-чувствителни към промените в околната среда спрямо по-големите.

Проучвания също така доказват, че очната ябълка нараства по-бързо при липса на светлина. Ето защо за добро зрение се препоръчва децата да играят много на открито – в идеалния случай два часа всеки ден, а минимумът е 80 минути. Родителите също така трябва да следят дали децата правят почивки, когато извършват дейности с взиране отблизо. На всеки 20-30 минути е желателно окото да се разсейва за по 30 секунди. Доброто осветление и разположението на предметите като книга или телефон на 30 см разстояние от очите също помага за съхраняване на детското зрение.

Природна профилактика за добро очно здраве при най-малките

Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детските очи. Съставът му е рационална комбинация на естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. За постигане на оптимален ефект продуктът трябва да се взема продължително време.

диагноза миопия

Диагноза миопия – рискът нараства при децата!

Родените между 2002-2021 г. са по-засегнати от диагноза миопия (късогледство) в сравнение с предишни поколения. Имайки предвид това, очакванията са над 50% от световното население да е или да бъде с късогледство. Обезпокояващите данни са изнесени по време на Международния конгрес по оптометрия, контактология и офталмологична оптика (OPTOM 2022) в Испания.

Диагноза миопия – опасности, причини и тенденции

Специалистите обръщат внимание, че според последните проучвания нелекуваното късогледство увеличава риска от редица сериозни очни проблеми и заболявания. Такива са катаракта, глаукома, отлепване на ретината, миопична макулопатия (миопична макулна дегенерация). В някои случаи е възможно да се стигне дори до трайна загуба на зрението.

Като главна причина за влошаване на очното здраве на най-младите хора в последните години експертите посочват засилената употреба на дигитални устройства. Допълнителни утежняващи обстоятелства от началото на пандемията от ковид-19 са социалната изолация и дистанционното обучение.

Относно детското късогледство специалистите казват, че към момента то е с разпространение от 30-40%. През следващите години обаче се очаква случаите да нараснат до 60%.

Предвид надвисващата опасност от увеличаване на късогледството сред децата и младежите офталмолозите препоръчват редовна профилактика на очите

Те са категорични, че открито навреме рефракционното нарушение може да бъде коригирано успешно. Напомнят още, че подобряването на зрителната функция оказва положителен ефект върху представянето на учениците в училище. Това си има своето логично обяснение – чрез очите се получава над 80% от информацията за заобикалящата ни среда. „Обикновено късогледството се появява на възраст между 6-10 години. Развива се бавно в периода на израстване и се стабилизира между 21-25-годишна възраст. Знаейки това, родителите трябва да водят децата на профилактичен преглед при офталмолог поне веднъж годишно“, казват специалистите. Те посочват още, че ранното откриване на късогледство предоставя най-добра възможност за овладяване на прогресията му. За целта помагат очила, офталмологични лещи и прием на офталмопротектори.

Природното решение при диагноза миопия сред малки деца и деца в училищна възраст

Офталмолозите от програма Окомед препоръчват на родителите да осигурят на децата Околут / Ocolut® от едноименната серия продукти за очно здраве. Това е специално разработено средство в подкрепа на детските очи и зрение. Формулата съдържа двата незаменими очни пигмента лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Те взаимно се допълват и усилват ефекта си. В резултат от редовния прием прогресията на късогледството в детска възраст се забавя. Зрителната острота се увеличава и рискът от увреждане на макулата значително намалява.

Продуктът е с изцяло натурален състав. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. За да има ефект, трябва да се приема продължително време. Дозировката е по 1 капсула дневно по време на хранене. Продава се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

детско късогледство лечение

Детско късогледство – навлиза ли нов подход за лечение?

Проучване, проведено в Дания, открива нов подход за превантивно лечение на детско късогледство. Иновативното средство е метаболит на кофеина – 7-метилксантин или 7-MX, който забавя развитието на миопия при деца. Според статистиката над една четвърт от населението на света страда от късогледство. Състоянието се изявява в намалена способност за виждане на отдалечени обекти. Ако не се овладее своевременно, може да предизвика пълна слепота посредством развитие на катаракта, глаукома, дегенерация на макулата и отлепване на ретината. Към момента подходите за коригиране на миопия са чрез очила или лещи. В следващите редове споделяме нещо ново по темата.

Детско късогледство – повече за новото лечение

Късогледството е рефракторно нарушение, при което светлинните лъчи не се пречупват правилно и не се фокусират точно върху ретината. Основните причини за нарушена рефракция са удължаване на очната ябълка в посока назад, влошено състояние на роговицата и намалена еластичност на лещата на окото. В резултат зрителната острота намалява, а далечните предмети и обекти се виждат размазано и неясно. Специалистите по очно здраве проследяват развитието на късогледство чрез измерване на увеличенията на аксиалната дължина. Този процес изглежда може да се забави от метаболита на кофеина – 7-метилксантин.

В Дания е проведено пилотно проучване, което изследва възможностите за лечение на детско късогледство с помощта на 7-метилксантин под формата на перорално лекарство. Данните от пилотното изпитване показват, че при деца, приемащи 400 mg от метаболита на кофеина дневно, се наблюдава 0,04 mm по-малко аксиално удължение през първата година в сравнение с участници, които приемат плацебо.

Настоящ наблюдателен анализ предполага около 0,07 mm по-малко аксиално удължаване през първата година за деца, приемащи 1000 mg 7-MX на ден в сравнение с деца, които не го приемат, и натрупано намаляване на 0,18 mm в рамките на 6 години. Предполага се, че приемът на 7-метилксантин ще работи отлично в комбинация с настоящите средства за овладяване на късогледство, като носене на очила.

Препоръки във връзка с новото проучване

Водещият автор на изследването д-р Клаус Триер посочва, че са необходими по-мащабни проучвания за 7-метилксантин при късогледство.

Експертът препоръчва работа в следните 4 направления:

 • Проследяване на евентуални негативни ефекти при децата в дългосрочен план
 • Влияние при различни етноси и популации (към момента е тестван само върху датчани)
 • Проверка на ефективността при комбиниране с други методи за овладяване на късогледство
 • Рандомизирани контролирани проучвания

Овладяване на късогледството при деца с помощта на природен продукт

На нашия пазар се предлага отлично средство за профилактика и лечение на детско късогледство. Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детските очи и зрение. Съставът му е рационална комбинация на естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. За постигане на оптимален ефект продуктът трябва да се взема продължително време.

слънчеви очила деца

Слънчеви очила за деца – полезна информация за родителите

„Както възрастни, така и деца трябва да носят слънчеви очила“. Това заявяват в свое изявление експертите от Испанската педиатрична асоциация (AEP). Изказването поражда серия от въпроси. От каква възраст нататък да се носят детски слънцезащитни очила, какви да са те и достатъчни ли са за ефективно предпазване от слънцето. Отговорите дава д-р Андрес Фернандес-Вега Куето Фелгеросо. Той е офталмолог в отделението по Глаукома на испанския офталмологичен институт „Фернандес-Вега“.

Слънчеви очила за деца – отговорите на най-важните въпроси

Д-р Фернандес-Вега посочва, че децата трябва да са със слънчеви очила от момента, в който започнат да се заглеждат по-продължително в обкръжаващите го предмети и хора. „Предполага се, че именно това е времето, когато малчуганите биха могли да започнат да гледат директно към слънцето“, уточнява специалистът. Той обръща специално внимание, че слънчевите лъчи (UV) са опасни за очите.

Тук е мястото да кажем, че UV лъчите имат кумулативно действие. Казано с други думи, негативният им ефект се натрупва с времето и води до различни очни проблеми и заболявания.

По отношение на избора на самите очила д-р Фернандес-Вега дава серия от препоръки. Стъклата да са затъмнени и с UV защита. Рамката да е в подходящ размер и да е от устойчив и гъвкав материал. За предпочитане от пластмаса или силикон за максимален комфорт при носене. Очилата да са обозначени с маркировка CE, която гарантира, че отговарят на европейските разпоредби за безопасност.

Специалистът подчертава, че е важно да се даде възможност на по-големите малчугани да участват в избора на слънчеви очила

По думите му това е предпоставка да ги носят с удоволствие.

За максимална протекция на детските очи от UV лъчите д-р Фернандес-Вега препоръчва очилата да се носят с шапка (широкопола или бейзболна). Накрая съветва родителите да приучат своите наследници да не гледат директно към слънцето, дори когато са с очила.

Природни слънчеви очила за деца за максимална защита на очите от вредната слънчева радиация

Наши специалисти офталмолози с богат опит съветват родителите да осигурят на своите наследници Околут / Ocolut®. Това е продукт с естествена формула, който нежно се грижи за детското зрение. Всяка растителна капсула съдържа най-важните пигменти за очи – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Съставките се натрупват избирателно в макулата (централната част на ретината). Филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Действат като вътреочен филтър и на практика изпълняват функцията на природни слънчеви очила.

Продуктът е практически безопасен и е с отлична поносимост. Подходящ за продължителен прием. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg. Качеството е гарантирано от висококвалифицираните и опитни офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed).

детско зрение

Детско зрение и съвети как да се запази непокътнато

Създаването на определени навици както от родителите, така и от децата, е от ключово значение за доброто детско зрение. На това обръща внимание д-р Карлос Лария, директор на отделението по Педиатрична офталмология и страбизъм в испанската клиника „Бавиера“.

Съветите на експерта за добро детско зрение

„Препоръчително е внимателно да се наблюдава зрението на децата. Това позволява да се открият зрителни нарушения и навреме да се посети офталмолог. При съмнение за проблем офталмологичният преглед може да се извърши още през първата година от живота на детето“. Това коментира д-р Лария. Той е категоричен, че наблюдателността е ключова черта от характера на родителите за:

 • ранното откриване на проблеми с детското зрение
 • започване на навременно лечение (още през първите месеци или години от живота)

Всичко това е важно за подобряване на прогнозата и увеличаване на шансовете за излекуване.

Д-р Лария приканва родителите да внимават за предупредителни знаци за проблеми със зрението при децата като:

 • въртене на очите
 • прекалено приближаване до екрана на телевизора/компютъра
 • четене от твърде близо
 • често мигане
 • правене на необичайни гримаси
 • зачервяване на очите в края на деня
 • трудности в училище
 • повтарящ се ечемик

Офталмологът напомня също родителите да…

 • следят децата да спазват оптимална дистанция от екрана на телевизора, компютъра, таблета, мобилния телефон и др.)
 • ограничат времето на малчуганите пред екрана на дигиталните устройства
 • гарантират добро осветление в детската стая
 • осигурят на децата време за игри на открито

По отношение на забавленията навън д-р Лария изтъква, че те носят двойна полза. От една страна помагат за намаляване на времето, прекарано пред екрана на дигиталните устройства. От друга – за трениране на далечното зрение. „Разбира се, децата винаги трябва да носят висококачествени слънчеви очила навън, за да предпазват очите си от UV лъчите“. С това напомняне завършва д-р Лария.

За здрави очи и отлично детско зрение много специалисти по детска офталмология у нас препоръчват…

Околут/Ocolut® – изцяло природен продукт, разработен с грижа за детското очно здраве. Активните съставки са пречистени естествени очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Формулата е така създадена, че да:

 • подпомага зрението, функцията на макулата и очната леща
 • действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото
 • филтрира и неутрализира фототоксичното въздействие на UV лъчите

Освен за профилактика продуктът може да се прилага и като допълнение към лечението на очни заболявания и рефракторни нарушения в детската възраст.

Приемът е удобен – само по 1 растителна капсула (VGcaps) на ден по време на хранене. Това улеснява придържането към терапията и е гаранция за по-добър ефект от приема.

Качеството на продукта е гарантирано от компания „Борола“ – лидер в сферата на здравеопазването у нас вече повече от 26 години. Горещо се препоръчва от специалистите офталмолози от програма Окомед (Ocomed).

късогледство при децата

Късогледство при децата – ето нещо любопитно по темата

По-вероятно е да се появи късогледство при децата, родени през лятото и прекарващи часове пред телефона. Това е заключението от проучване на английски изследователи. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на British Journal of Ophthalmology от 6 ноември 2018 г.

Късогледство при децата, които са се появили на бял свят през летните месеци и прекаляват с телефона

„Има генетична обусловеност към късогледство. И все пак с податливостта не може да се обясни драматичното увеличение на това нарушение на зрението сред децата“. Коментарът е на д-р Кристофър Хамънд, професор по офталмология в Кралския колеж в Лондон.

В търсене на причините за нарастване случаите на детско късогледство проф. Хамънд и екипът му:

 • анализират данни на близо 2000 близнаци на възраст от 2 до 16 години, родени в Обединеното кралство в периода 1994-1996 г.

Учените преглеждат резултатите от очни тестове и се запознават със социални, икономически, образователни и поведенчески изследвания по въпроса. Молят родители и учители да попълнят въпросници по темата за късогледство в детска възраст.

При сравнителния анализ на резултатите от изследването учените установяват, че:

 • децата започват да носят коригиращи очила за късогледство около 11-годишна възраст
 • близо 5% от децата имат амблиопия (мързеливо око), а 5% – страбизъм (кривогледство)
 • общо 26% от близнаците са с миопия (късогледство)

Изследователите забелязват още, че рискът от късогледство е значително по-висок при онези деца, които…

По думите на учените опасността от късогледство е по-висока при децата, проплакали за пръв път през лятото, тъй като:

 • те започват образованието си на по-малка възраст от връстниците си, родени през зимата

Това на свой ред е свързано с ранно четене, което увеличава риска от късогледство.

За профилактика и неоперативно лечение на късогледство при децата специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват…

Околут/Ocolut® – висококачествен натурален офталмопротектор, специално разработен и създаден за детските очи и зрение. Формулата съчетава незаменимите очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg.

Редовният прием на продукта подпомага зрителните функции, работата на макулата (централната част на ретината) и лещата на окото. В допълнение осигурява пигментна защита на очите чрез специфични филтри.

Приемът е удобен – по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Може да бъде закупен от аптеките в страната и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

очите през зимата

Очите през зимата – възможни проблеми и превенция

На редица опасности са изложени очите през зимата. Кои са най-честите проблеми и как биха могли да се предотвратят те? Всичко това ни разкрива д-р Емилио Доронсоро, завеждащ отделението по офталмология в университетска болница „Ла Моралеха“ в Мадрид, Испания.

Потенциални рискове за здравето на очите през зимните месеци

По-ниските температури през зимата са предпоставка за сълзене на очите и поява на очно дразнене и дискомфорт. Това пък би могло да доведе до сърбеж, парене, замъглено зрение и усещане за чуждо тяло в окото, предупреждава д-р Доронсоро.

Друга опасност, която е свързана със зимния студ и заплашва очното здраве, е пренебрегването на UV лъчите. „Обикновено през зимата намаленото слънчево греене води до подценяване на риска от излагането на слънце с незащитено око“, коментира специалистът. Той отчита това като груба грешка и дебело подчертава, че:

 • макар и оскъдно слънцето през зимата е също толкова опасно за очите, колкото през лятото
 • продължителното и незащитено излагане на UV лъчи увеличава риска от развитие на редица очни патологии – катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, фотокератит

Работещи начини за предотвратяване на посочените проблеми за очите през зимата

За предотвратяване на упоменатите рискове за очите и зрението през зимата д-р Доронсоро предлага серия от лесни за изпълнение съвети. Те целят очите да се поддържат хидратирани и защитени през студените зимни дни. Препоръките включват:

 • по-често мигане, за да се овлажнява очната повърхност
 • прилагане на изкуствени сълзи при нужда, за да се запази влажността на очите
 • при подозрение за чуждо тяло в очите – внимателна очна промивка с физиологичен разтвор или вода
 • регулиране на стайната температура и влажност
 • употреба на овлажнител за въздух
 • носене на висококачествени слънчеви очила при излизане навън

Към препоръките на д-р Доронсоро за защита на очите през зимата офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) у нас добавят…

И двата продукта са напълно натурални, имат отлична поносимост и са подходящи за дългосрочна употреба. Ефектът им е правопропорционален на продължителността на прием. В основата на протективното им действие стои рационалната формула.

Активни съставки в продукта за възрастни са лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Те са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът за деца снабдява очите с най-важните пигменти на макулата (централната част на ретината) – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg).

И двата продукта филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението по напълно естествен начин. Това ги превръща в истински природни очила!

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

уморени очи при деца

Дигитални устройства – причина за уморени очи при деца

С преминаването към онлайн форма на обучение оплакванията от уморени очи при деца зачестяват. Дългият престой пред домашния компютър значително повишава риска от късогледство и други зрителни проблеми сред децата и юношите. В следващите редове споделяме препоръки, които ще ви помогнат да предотвратите зрителната умора при децата.

Чести почивки – задължителни, за да предотвратите уморени очи при деца

Най-добрата защита срещу зрителна умора е да се ограничи времето прекарано пред екраните на дигиталните устройства. Обикновено децата са толкова погълнати от това, което правят, че не забелязват симптомите на умора в очите. Тук е ролята на родителите да напомнят за по-чести почивки. От Американската оптикометрична асоциация препоръчват да се следва правилото 20/20/20. Желателно е на всеки 20 минути децата да отклоняват поглед от екрана и да го фокусират върху отдалечен на 20 фута (6 м) обект за 20 секунди. Тази техника облекчава мускулите на очите, като предпазва от дигитална умора. По време на почивките е добре вниманието на детето да е ангажирано с различно занимание, за да не посегне към друго дигитално устройство.

Подходящо осветление

Позиционирайте компютъра на детето така, че светлината да не се отразява в екрана. Това ще намали напрежението в очите, защото когато светлината попада върху работната повърхност, създава отблясъци, които изморяват зрението. Ако се наложи детето да използва дигитално устройство през тъмната част на деня, оставете лампата включена.

Повече мигане

Погълнати от дигиталните устройства, децата често забравят да мигат достатъчно. Изследване сочи, че взирането в компютърния екран намалява мигането с над 50%, което, от своя страна, е предпоставка за сухота в очите. Повърхността изсъхва, окото се зачервява и изморява. За да предотвратите това неприятно състояние, помогнете на детето да си създаде полезен навик, а именно на определен интервал от време да мига бързо в продължение на 2 минути. През студените месеци отоплителните уреди като климатик и конвектор изсушават въздуха и са още една предпоставка за сухота и дразнене в очите. За оптимален зрителен комфорт е препоръчително да използвате овлажнител за въздух.

Специалистите препоръчват прием на изцяло природен продукт срещу уморени очи при деца

Повечето часове прекарвани пред екраните на дигиталните устройства още от ранна детска възраст засилват нуждата от профилактични очни прегледи. Те трябва да се правят поне 2 пъти годишно. За отлична грижа за зрението на най-малките, специалистите от програма Очно здраве съветват родителите да обърнат внимание на офталмопротективни продукти за деца. Препоръчван от видни офталмолози е натуралния продукт Околут/Ocolut®. Той съдържа двата основни зрителни пигмента – лутеин и зеаксантин, наричани още „храна за очите“ заради мощните им антиоксидантни свойства. Продуктът е изключително подходящ и препоръчван за профилактика и овладяване на зрителни смущения в детска възраст. Подпомага зрението и подобрява функцията на макулата и лещата на окото. Безопасен е при продължителна употреба и няма странични ефекти. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

как да пазим очите си

Ето как да пазим очите си, докато четем

Как да пазим очите си при четене? Това е наистина важен въпрос, чиито отговори трябва да знаем. А ето ги и тях…

Осигуряване на добро осветление, подходяща температура и влажност

Доброто осветление е особено важно за комфорта на очите по време на четене. Естествено или изкуствено, то трябва да е достатъчно силно, за да гарантира по-малко натоварване на очите и да забавя умората. И все пак не е нужно да се стига до крайности! Не бива да се забравя, че излагането на пряк източник на светлина би напрегнал вместо да успокои и релаксира очите.

Температурата и важността също имат отношение към очния комфорт при четене. Градусите в помещението не бива да надхвърлят 26, а влагата – 60%.

Даване на почивка за определен период от време – един от отговорите на въпроса как да пазим очите си, докато четем

Като всяко занимание и четенето трябва да е с мярка. Прекали ли се с него рискът от зрителна умора и дискомфорт се увеличава. За да се спестят посочените проблеми, е желателно през определено време погледът да се вдига от страницата и да се фокусира върху отдалечена точка в пространството.

Поддържане на нужната дистанция

Оптималното разстояние на очите от страницата, била тя хартиена или дигитална, е 50-60 см. То трябва да се спазва стриктно, за да се запази очното здраве. Препоръката важи с особена сила за децата в училищна възраст, които имат навика да четат от прекалено близо.

Мигане

Четенето (особено за удоволствие) е завладяващо. Часовете летят неусетно и сякаш нищо друго няма значение. Дори честотата на такъв естествен рефлекс като мигането намалява. За да се избегне изсъхване на повърхностния слой на окото, е силно препоръчително да се мига. Това е нещо толкова просто, а толкова ефективно! Мигането овлажнява очната повърхност и защитава от сухота.

А ето още как да пазим очите си по време на четене

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват следните два избрани продукта от серията Околут за здрави очи:

Околут/Ocolut® е офталмологичен природен продукт, предназначен специално за детските очи и зрение. Той съдържа оптимално количество от най-важните пигменти за очи – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Съставките действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Подпомагат зрението, макулната функция и очната леща.

Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор за възрастни, който осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съчетава силата на лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така, че заедно осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.
Продуктите са практически безопасни, имат отлична поносимост и могат да се приемат продължително време.