миопия при деца

Миопия при деца – един актуален проблем

Проблемът с късогледството, наричано още миопия, при деца става все по-актуален с годините. А социалната изолация покрай Ковид пандемията изглежда само засилва негативната тенденция. Предполагаемата причина за ръста в броя на засегнатите от късогледство деца е увеличеното време, прекарано на закрито пред екраните на дигиталните устройства.

Миопия при деца

Миопията е увреждане на очите, при което обектите в далечината изглеждат замъглени, докато близките обекти могат да се видят ясно. Късогледството е сред основните проблеми на здравната система в световен мащаб. Обикновено започва в детството и засяга едно на всеки шест деца в Обединеното кралство до 15-годишна възраст. Има наследствена обремененост за късогледство. Когато и двамата родители са с миопия, има 50% по-висок риск и детето да страда от увреждане на очите, а когато само единият родител е с късогледство, то рискът при детето е около 30%. Но миопия развиват и деца, чиито родители нямат зрително нарушение, което доказва, че за появата на състоянието допринася значително и начина на живот. Според проучване от 2020 г., проведено в Китай и обхващащо периода между 2015 г. и 2019 г. процентът на шестгодишните деца с късогледство се е увеличил от 5,7 до 21,5. По-малко ясно обаче е защо това се случва.

Причини за нарастващия брой на деца с късогледство

Основна причина за разпространението на късогледство при деца е работата отблизо или по-конкретно взирането в близки предмети и обекти за продължителен период от време. В този ред на мисли рисков фактор за влошаване на детското зрение са не само дигиталните устройства, но и всички дейности, които изискват взиране отблизо, като четене, писане, рисуване и гледане на телевизия. Проблемът е, че при изпълняването на тези дейности се повлиява естествения растеж на окото, причинявайки повишена скорост на растеж на очната ябълка. Гледането отблизо е особено рисково за малките деца, защото те са по-чувствителни към промените в околната среда спрямо по-големите.

Проучвания също така доказват, че очната ябълка нараства по-бързо при липса на светлина. Ето защо за добро зрение се препоръчва децата да играят много на открито – в идеалния случай два часа всеки ден, а минимумът е 80 минути. Родителите също така трябва да следят дали децата правят почивки, когато извършват дейности с взиране отблизо. На всеки 20-30 минути е желателно окото да се разсейва за по 30 секунди. Доброто осветление и разположението на предметите като книга или телефон на 30 см разстояние от очите също помага за съхраняване на детското зрение.

Природна профилактика за добро очно здраве при най-малките

Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детските очи. Съставът му е рационална комбинация на естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. За постигане на оптимален ефект продуктът трябва да се взема продължително време.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари