профилактика на очни заболявания

Профилактика на очни заболявания, водещи до слепота

Нов метод е ефективен за профилактика на очни заболявания, които причиняват слепота като възрастова макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и наследствени болести на ретината. Досега той е изпробван върху животински модели, но резултатите са изумителни. Разберете повече от статията.

Методът за профилактика на очни заболявания, водещи до загуба на зрението, е базиран на употребата на липиди в ретината

Става въпрос за дълговерижните полинаситени мастни киселини AGP-CLP, които се образуват в организма под въздействие на ензима ELOVL4. Те рядко се приемат по естествен път чрез храната и не са налични в достатъчни количества на пазара. Това прави доста сложно провеждането на изследването върху животни или хора. Авторът на проучването д-р Пол С. Бърнстейн и колегите му от Катедрата по химия на Университета в Юта, САЩ, променят парадигмата. Те намират начин да синтезират достатъчно количество AGP-CLP, за да оценят потенциалните му ползи за запазване на доброто зрение. Методът и резултатите са поместени в изследване, публикувано в сп. PNAS в началото на месец февруари 2021 г.

Резултатите от проучването сочат, че приемът на AGP-CLP под формата на добавки:

  • повишава нивата на липидите в ретината
  • подобрява зрението

Резултатите са в сила както при здрави мишки, така и при такива с дефект в действието на ензима ELOVL4. „Това е обещаващо начало“, казва д-р Бърнстейн.

Синтезът на AGP-CLP отваря нова област на изследване

„Проучването повдига интересни въпроси за това как пероралното приложение на AGP-CLP подобрява зрението. И още – как въпросните мастни киселини се транспортират в кръвта и как селективно се насочват към ретината“, коментира д-р Бърнстейн. По думите му, за да се достигне до отговори първо трябва да се оптимизира синтеза на AGP-CLP. След това е нужно да се определят дозата и честотата на приема.

„В човешкото око има много варианти на тези дълговерижни полинаситени мастни киселини. Надяваме се да успеем да синтезираме някои от тях“, казва Джон Д. Рейние, който е професор по органична химия и съавтор на изследването.

Естественият начин за профилактика на очни заболявания, които водят до намалено зрение и слепота

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват продукта Околут Комби/Ocolut® Combi за превенция на тежки заболявания на очите. Това е първият 100% природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съдържа оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Лутеинът предпазва ретината и макулата (централната зона на ретината) от отрицателния ефект на свободните радикали. В комбинация със зеаксантинът неутрализира UV лъчите. Астаксантинът блокира негативното действие на свободните радикали върху докозахексаеновата киселина в ретината. Тази мастна киселина е от ключово значение за доброто зрение. Проантоцианидинът подобрява микроциркулацията в зоната на ретината.

Благодарение на комплексното си действие продуктът осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Подходящ е за продължителен прием. Предлага се под формата на иновативни изцяло растителни капсули (VGcaps) и може да се приема от вегани и вегетарианци.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари