диабетна ретинопатия

Диабетна ретинопатия – същност, видове и лечение

Всеки, който живее с диагноза захарен диабет тип 1 и тип 2 е потенциално застрашен от развитие на диабетна ретинопатия. Какво представлява това заболяване, какви видове има и как се лекува? Отговорите на тези и още много въпроси ще разберете в редовете по-долу.

Диабетна ретинопатия – какво представлява?

Диабетна ретинопатия е офталмологично заболяване, пряка последица от захарния диабет. Както подсказва наименованието, то засяга ретината, най-вътрешната обвивка на очната ябълка, където електромагнитните светлинни сигнали се трансформират в нервни импулси. Характеризира се с нарастване на очните кръвоносните съдове, увеличаване на тяхната пропускливост и формиране на плаки.

С течение на времето се стига до неоваскуларизация на ретината (растеж на малки и чупливи кръвоносни съдове, които лесно кървят). Това естествено води до влошаване на зрението. Новите съдове са причина за нарушения в кръвотока в зрителния орган. Всичко това представлява сериозна предпоставка за развитието и на глаукома (очно заболяване, свързано с промени във зрителното поле).

Диабетна ретинопатия – коя е причината за възникване на заболяването?

Високата кръвна захар е главната причина за поява на диабетна ретинопатия. Голямото количество глюкоза в кръвта предизвиква каскада от процеси, водещи до ендотелни нарушения и дисфункция на кръвоносните съдове на ретината.

Основните фактори, които водят до ендотелна дисфункция са:

 • патологично влияние върху клетъчния метаболизъм
 • изменения в междуклетъчната сигнализация и в нормалната секреция на растежни фактори
 • ускорено формиране на свободни радикали и увеличен оксидативен стрес
 • акумулиране на сорбитол (глюцитол) – смята се, че това вещество, уврежда ендотелните клетки в ретиналните кръвоносни съдове
 • хронично увреждане на ендотелните клетки в ретината, поради патологично завишаване синтеза на медиатори на възпалението
 • повишена секреция на съдов ендотелен растежен фактор от ендотелните клетки в кръвоносните съдове на окото и ретината

Като краен резултат се наблюдава ретинална исхемия (намалено кръвоснабдяване) и патологично завишена съдова пропускливост. Стига се до клинична изява на диабетна ретинопатия. Настъпва влошаване на зрението поради абнормна неоваскуларизация (изграждане на нови кръвоносни съдове в ретината).

Диабетна ретинопатия – какви са последиците?

При неглижиране симптомите на диабетна ретинопатия могат да възникнат много усложнения като:

 • запушване на кръвоносни съдове на очите
 • поява на увеличено количество течност в ретината
 • образуване на макулен едем – сериозно нарушение, което води до тежки зрителни увреждания
 • очни кръвоизливи
 • отлепване на ретината или ириса поради напредваща фиброза или неоваскуларна глаукома
 • пълната загуба на зрение

Диабетна ретинопатия – какви видове има?

В зависимост от степента на прогресиране на диабетна ретинопатия се разграничават следните две форми на на заболяването:

Непролиферативна

С термина „непролиферативна диабетна ретинопатия“ се означава ранният стадий на заболяването. При него се наблюдава леко подуване на стените на очните капиляри. За това говори появата на малки червени точки върху ретината. Няма видими симптоми. Наличието на патологичен процес може да бъде установено единствено от офталмолог.

Пролиферативна

Това е напредналият стадий на диабетна ретинопатия. Характеризира се с растеж на патологични кръвоносни съдове върху вътрешната повърхност на ретината и по повърхността на стъкловидното тяло, което изпълва вътрешността на окото. Новообразуваните кръвоносни съдове са „чупливи“ и кървят. Образуват мрежа, която причинява тракции (издърпване, изтегляне) върху кръвоносните съдове и ретината, водещи до кръвоизливи и отлепване на ретината. Кръвта във вътрешността на окото може да доведе до силно намаляване на зрението, дори слепота. В случай че не се лекуват, около 60% от пациентите с пролиферативна диабетна ретинопатия губят зрението си до 5 години от поставяне на диагнозата.

Диабетна ретинопатия – как се лекува?

Целта на лечението на диабетна ретинопатия е ранно откриване и забавяне на патологичните процеси, тъй като те водят до влошаване качеството на живот, а в нередки случаи и до слепота.

За налагане на ефективен контрол над коварното очно заболяване ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчване на засегнатите да заложат на две изпитани природни средства, които да допълнят лечението.

Мощният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi осигурява на очите необходимите дневни дози очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула съчетава в себе си силата на лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Прецизно дозирани и високопречистени, съставките действат в пълен синхрон и взаимно допълват своето действие. Перфектното съчетание помежду им води до забележителни резултати.

Приеман според предписанието, Околут Комби възстановява съдовете на ретината и плътността на макулния пигмент, подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан

Положителното въздействие на Околут Комби върху очите може да се увеличи значително с помощта на универсалния съдов протектор Ентан/Entan®. Пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони) в състава му допринася за укрепването на малките кръвоносни съдове в ретината.

а постигане на оптимален ефект се препоръчва Околут Комби и Ентан да се приемат продължително време. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради 100% натуралния произход на продуктите.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари