детско късогледство лечение

Детско късогледство – навлиза ли нов подход за лечение?

Проучване, проведено в Дания, открива нов подход за превантивно лечение на детско късогледство. Иновативното средство е метаболит на кофеина – 7-метилксантин или 7-MX, който забавя развитието на миопия при деца. Според статистиката над една четвърт от населението на света страда от късогледство. Състоянието се изявява в намалена способност за виждане на отдалечени обекти. Ако не се овладее своевременно, може да предизвика пълна слепота посредством развитие на катаракта, глаукома, дегенерация на макулата и отлепване на ретината. Към момента подходите за коригиране на миопия са чрез очила или лещи. В следващите редове споделяме нещо ново по темата.

Детско късогледство – повече за новото лечение

Късогледството е рефракторно нарушение, при което светлинните лъчи не се пречупват правилно и не се фокусират точно върху ретината. Основните причини за нарушена рефракция са удължаване на очната ябълка в посока назад, влошено състояние на роговицата и намалена еластичност на лещата на окото. В резултат зрителната острота намалява, а далечните предмети и обекти се виждат размазано и неясно. Специалистите по очно здраве проследяват развитието на късогледство чрез измерване на увеличенията на аксиалната дължина. Този процес изглежда може да се забави от метаболита на кофеина – 7-метилксантин.

В Дания е проведено пилотно проучване, което изследва възможностите за лечение на детско късогледство с помощта на 7-метилксантин под формата на перорално лекарство. Данните от пилотното изпитване показват, че при деца, приемащи 400 mg от метаболита на кофеина дневно, се наблюдава 0,04 mm по-малко аксиално удължение през първата година в сравнение с участници, които приемат плацебо.

Настоящ наблюдателен анализ предполага около 0,07 mm по-малко аксиално удължаване през първата година за деца, приемащи 1000 mg 7-MX на ден в сравнение с деца, които не го приемат, и натрупано намаляване на 0,18 mm в рамките на 6 години. Предполага се, че приемът на 7-метилксантин ще работи отлично в комбинация с настоящите средства за овладяване на късогледство, като носене на очила.

Препоръки във връзка с новото проучване

Водещият автор на изследването д-р Клаус Триер посочва, че са необходими по-мащабни проучвания за 7-метилксантин при късогледство.

Експертът препоръчва работа в следните 4 направления:

  • Проследяване на евентуални негативни ефекти при децата в дългосрочен план
  • Влияние при различни етноси и популации (към момента е тестван само върху датчани)
  • Проверка на ефективността при комбиниране с други методи за овладяване на късогледство
  • Рандомизирани контролирани проучвания

Овладяване на късогледството при деца с помощта на природен продукт

На нашия пазар се предлага отлично средство за профилактика и лечение на детско късогледство. Околут / Ocolut® е 100% природен офталмопротектор за добро зрение, препоръчван от специалистите от програма Окомед. Изцяло природният продукт е специално разработен с грижа за детските очи и зрение. Съставът му е рационална комбинация на естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти за добро зрение.

Продуктът не само помага за подобряване на зрителната острота, нощното виждане и късогледството, но и допринася за намаляване на риска от макулна дегенерация и катаракта. Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. За постигане на оптимален ефект продуктът трябва да се взема продължително време.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари