често мигане

Често мигане при децата – неприятен и опасен симптом!

Здравните специалисти алармират, че през последните години броят на децата с често мигане се увеличава. „Родителите трябва да знаят, че този на пръв поглед безобиден симптом може да алармира за редица заболявания на детските очи“, категорични са експертите. Преди обаче да разберем повече за проблема и за начините за неговото разрешаване, ще се запознаем с ролята на мигането и неговите характерни особености в детска възраст.

Функция на мигането

Биологичният смисъл на мигането е периодично овлажняване на роговицата от прекомерния слъзен филм. Целта е непрестанно предпазване на очните повърхности от неблагоприятното въздействие на външните фактори и дозирано пропускане на светлина в окото, за да се обработи светлинната информация на висше, централно-мозъчно ниво.

Особености на мигането при децата

Мигането има свои характери особености във всеки един от етапите на детското развитие.

В кърмаческия период (до 6-месечна възраст) бебетата мигат значително по-рядко от възрастните. Причината за това е, че те прекарват по-голямата част от денонощието в сън.

Когато поотраснат малко, мъниците започват да мигат значително по-често. Броят на миганията обаче пак е по-малък от този при възрастните. Ако родителите забележат, че наследниците им мигат учестено и очите им са зачервени, подути и сълзят, те непременно трябва да им запишат час при офталмолог.

След като навършат 3 години, малчуганите започват да мигат толкова често, колкото и възрастните – около 10-20 мигания в минута. При често мигане на децата в този период своевременно трябва да се потърси консултация със специалист.

Причини за често мигане при децата

Офталмолозите посочват следните три основни групи причини за често мигане при децата:

Вродени

Към вродените причини за често мигане при малчуганите се отнасят генетична предразположеност, анатомични нарушения на клепачите, нарушена функция на клепачите, слъзните жлези и увредена очна повърхност.

Придобити

Такива са ниското телесно тегло, силното нервно напрежение, някои заболявания от общ характер, инфекциозни и алергични състояния, влияние на отрицателните фактори на средата и очните травми.

Комбинирани

Както подсказва наименованието, комбинираните причини за често мигане при децата са комбинация от вродените и придобитите.

Начини за профилактика на често мигане при децата

С цел предпазване на децата от проблеми с очите като често мигане специалистите приканват родителите да приучат мъниците да:

  • поддържат изрядна хигиена на очите
  • посещават редовно офталмолог
  • не прекарат прекалено дълго време пред екраните на дигиталните устройства

Доказаното природно средство за профилактика на очни проблеми като често мигане в детска възраст

За да е още по-надеждна профилактиката на очни проблеми като често мигане, ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчваме на родителите да осигурят на децата природния продукт Околут/Ocolut®. Този офталмопротектор е специално създаден за защита на изключително уязвимите детски очи. В състава му са вложени високи количества от двата специфични очни пигмента лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Те действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Натрупват се избирателно в макулата (централната зона на ретината). Филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. По този начин Околут предпазва очите и зрението на малчуганите от сериозни офталмологични проблеми. Освен за профилактика продуктът се използва успешно и за лечение на очни заболявания при деца.

Безотказното действие на Околут се дължи на способността да подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото

Околут е произведен според изискванията за добра производствена практика. Притежава сертификатите Халал и Кашер. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps) без аналог на пазара у нас. Те са 100% натурални, хипоалергични, не съдържат консерванти и изкуствени овкусители. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

Околут има отлична поносимост и е практически безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. За постигане на оптимален ефект се препоръчва Околут да се приема продължително време по 1 капсула дневно сред хранене. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради 100% натуралния произход на съставките. Продуктът е икономически изгоден.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари