правило 20-20-20

Правило 20-20-20 – доказано отморява очите!

Добре известното правило 20-20-20 (на 20 минути погледът спира на обект на 20 метра за 20 секунди) наистина работи! Прилагането му помага за облекчаване симптомите на зрителна умора от продължителна работа с компютър. В това уверяват учени от университета „Астън“ в Обединеното кралство и от университета на Валенсия в Испания. Резултатите от работата им са публикувани в сп. Contact Lens and Anterior Eye.

Правило 20-20-20 – с научно доказана полза

Изследователите провеждат проучване сред 29 души със симптоми на умора в очите. За целите на своята работа те използват специален софтуер, инсталиран на портативните компютри на участниците. Въпросният софтуер използва камерата на лаптопа за две неща. Първото е за проверка дали потребителят седи пред екрана. Второто – за контрол посоката на погледа през няколко секунди.

След като доброволецът се взира непрекъснато в компютъра в продължение на 20 минути, на дисплея излиза съобщение. В него се напомня, че трябва да се даде 20-минутна почивка на очите, като погледът се премести на обект, отдалечен на 20 метра. Съобщението не изчезва от екрана, докато задачата не бъде успешно изпълнена.

Оценка на симптомите на зрителна умора е направена две седмици преди и след използване на софтуера и една седмица след проучването. Данните от сравнителния анализ показват значително намаляване на оплаквания като очна сухота, чувствителност и дискомфорт.

Коментарът на експертите

„Благодарение на софтуерния контрол знаем със сигурност, че доброволците дават почивка на очите на всеки 20 минути. Резултатът от прилагането на правилото е по-свежи очи при цялата изследвана група“. Коментарът е на професорът Джеймс Волфсон. Той е професор по оптометрия в университета „Астън“ и главен автор на изследването.

Учените обръщат специално внимание на факта, че оплакванията се връщат, след като участниците престават да спазват правилото за почивка на очите.

Резултатите потвърждават твърдението, че очите трябва да почиват достатъчно при работа с компютър. „Лесно е хората да свикнат да отмарят очите си, докато са пред компютъра. Просто трябва да настроят таймер на телефона си или да използват приложение за напомняне на събития“, казва в заключение проф. Волфсон.

В допълнение към ефективното правило 20-20-20 наши офталмолози препоръчват прием на доказан офталмопротектор

Околут Комби / Ocolut® Combi е естественото решение срещу неприятната умора в очите от работа с компютър. Това е първият природен продукт у нас, който доставя на очните структури всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи.

Формулата съдържа четирите най-мощни протектора на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.
Прилага се успешно срещу синдром на умореното и сухото око при работа с компютър.

Продуктът е практически безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Препоръчва се от специалистите офталмолози на програма Очно здраве (Ocomed).

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари