Кривоглество

Кривогледство (страбизъм) – причини, диагностика, лечение

Под кривогледство(страбизъм) се разбира такова нарушение на положението на очите, при което едното или двете очи последователно се отклоняват от централната ос при гледане направо. Нормално е, при движение, очите да са симетрични едно спрямо друго. Изображенията, които се приемат от всяко око, в кората на главния мозък се обединяват в един триизмерен образ. Това явление носи наименованието стереоскопично или бинокулярно зрение.

За да се компенсират съществуващите нарушения, мозъкът започва да „игнорира“ изображение, получено от кривото око, при което с времето, окото се изключва от зрителния процес (развива се т. нар. „амблиопия“).

Причини за възникване на кривогледство (страбизъм)

Страбизъм може да възникне поради редица вродени или придобити заболявания.
Сред водещите причини за страбизъм следва да се отбележат: травми, заболявания на централната и периферната нервна система, както и пареза и парализа на мускулите на очите.

Диагностика на кривогледство (страбизъм)

Диагноза „страбизъм“ може да бъде поставена при преглед от офталмолог. Въпреки това, за избора на стратегия за лечение, е необходимо да се премине комплексна проверка на органите на зрението.

Лечение на кривогледство (страбизъм)

Колкото по-рано се пристъпи към лечение, толкова по-голяма е вероятността за постигане на желан резултат.
В зависимост от вида късогледство, възрастта, здравословното състояние и други установени по време на прегледа особености на пациента, може да се препоръча терапевтично(апаратно)лечение, корекция с очила, хирургическо лечение или съчетание на няколко метода.

Оперативното лечение на страбизъм повече е насочено към отстраняване на козметичния дефект, т.е. несиметричното движение на очите. За съжаление, много често, само по себе си, хирургическото лечение не се явява достатъчно, за да може човек отново да вижда с двете очи едновременно. За да се повиши ефективността от лечението, в допълнение към операцията се назначава консервативно апаратно лечение, с цел възстановяване на бинокулярното зрение.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари