Публикации

очите през зимата

Очите през зимата – възможни проблеми и превенция

На редица опасности са изложени очите през зимата. Кои са най-честите проблеми и как биха могли да се предотвратят те? Всичко това ни разкрива д-р Емилио Доронсоро, завеждащ отделението по офталмология в университетска болница „Ла Моралеха“ в Мадрид, Испания.

Потенциални рискове за здравето на очите през зимните месеци

По-ниските температури през зимата са предпоставка за сълзене на очите и поява на очно дразнене и дискомфорт. Това пък би могло да доведе до сърбеж, парене, замъглено зрение и усещане за чуждо тяло в окото, предупреждава д-р Доронсоро.

Друга опасност, която е свързана със зимния студ и заплашва очното здраве, е пренебрегването на UV лъчите. „Обикновено през зимата намаленото слънчево греене води до подценяване на риска от излагането на слънце с незащитено око“, коментира специалистът. Той отчита това като груба грешка и дебело подчертава, че:

 • макар и оскъдно слънцето през зимата е също толкова опасно за очите, колкото през лятото
 • продължителното и незащитено излагане на UV лъчи увеличава риска от развитие на редица очни патологии – катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, фотокератит

Работещи начини за предотвратяване на посочените проблеми за очите през зимата

За предотвратяване на упоменатите рискове за очите и зрението през зимата д-р Доронсоро предлага серия от лесни за изпълнение съвети. Те целят очите да се поддържат хидратирани и защитени през студените зимни дни. Препоръките включват:

 • по-често мигане, за да се овлажнява очната повърхност
 • прилагане на изкуствени сълзи при нужда, за да се запази влажността на очите
 • при подозрение за чуждо тяло в очите – внимателна очна промивка с физиологичен разтвор или вода
 • регулиране на стайната температура и влажност
 • употреба на овлажнител за въздух
 • носене на висококачествени слънчеви очила при излизане навън

Към препоръките на д-р Доронсоро за защита на очите през зимата офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) у нас добавят…

И двата продукта са напълно натурални, имат отлична поносимост и са подходящи за дългосрочна употреба. Ефектът им е правопропорционален на продължителността на прием. В основата на протективното им действие стои рационалната формула.

Активни съставки в продукта за възрастни са лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Те са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът за деца снабдява очите с най-важните пигменти на макулата (централната част на ретината) – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg).

И двата продукта филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението по напълно естествен начин. Това ги превръща в истински природни очила!

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

навици които вредят на очите

Ежедневни навици, които вредят на очите и зрението

Макар и да не го осъзнаваме, някои от ежедневните навици, които вредят на очите, постепенно могат да предизвикат сериозни зрителни нарушения. Редовните посещения при офталмолог помагат за проследяване на всички промени в зрителния анализатор и за откриване на очни заболявания като глаукома, катаракта и макулна дегенерация. За тяхната превенция може да помогне преустановяването на някои на пръв поглед безобидни дейности, които застрашават зрението. В следващите редове вижте кои са те.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето вреди цялостното на организма, включително и на очите. Веществата от цигарения дим намаляват ефективността на антиоксидантите, увреждат кръвоносните съдове и влошават кръвоснабдяването на зрителния анализатор с необходимите кислород и хранителни вещества. Така тютюнопушенето се оказва рисков фактор за развитие на очни заболявания като глаукома, катаракта, ретинопатии и възрастово обусловена макулна дегенерация. Освен това токсичните вещества ускоряват развитието на вече съществуващи зрителни проблеми. Цигареният дим може да раздразни окото и да предизвика чувство за сухота, сърбеж и парене.

Продължително взиране в екраните на дигиталните устройства – лидер сред навиците, които вредят на очите

При работа на компютър, гледане на телевизия или взиране в екрана на смартфон е препоръчително периодично да отместваме поглед, за да могат очите да починат. В противен случай често се появяват оплаквания като сухота в очите, парене и замъглено виждане. Една от причините е, че докато се взираме в екраните на дигиталните устройства мигаме средно веднъж на 10 секунди, а е препоръчително да го правим на всеки 4 секунди. Освен това синята светлина, която излъчват екраните и фокусирането на погледа в една точка уморяват очните мускули и се усеща напрежение в зрителния анализатор. В дългосрочен план много от хората които работят или учат на компютър развиват късогледство (миопия).

Често разтъркване на очите

Разтъркването на очите понякога се използва за облекчаване на умората и сърбежа в зрителния анализатор. Но този навик може да доведе до ускорено стареене на деликатната кожа, да увреди роговицата и крехките капиляри по клепачите. Затова е препоръчително, ако изпитвате очна умора или раздразнение да ги облекчите чрез поставяне на студен компрес и почивка от екраните на дигиталните устройства.

След като споделихме най-честите навици, които вредят на очите, вижте природен продукт, който осигурява добро зрение

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват прием на Околут Комби/Ocolut® Combi за добро зрение и профилактика на очни заболявания при възрастни. Този мощен офталмопротектор подобрява функцията на фоторецепторните клетки и зрителната острота, забавя очното стареене, предпазва и възстановява съдовете на ретината. Благоприятният му ефект е резултат от рационалната комбинация от четирите най-мощни протектора на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките взаимно допълват действието си и осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Продуктът е подходящ за профилактика на най-често срещаните очни заболявания и рефракторни нарушения. Оптимален ефект се наблюдава при продължителен прием. Дозира се по 1 капсула на ден, след хранене, което го прави икономически изгоден и улеснява придържането към терапията.

очи и заболявания

Очи и заболявания на сърдечно-съдовата система – с връзка!

Съществува връзка между човешките очи и заболявания на сърдечно-съдовата система. Тя се корени в това, че състоянието на очите може да сочи към подлежащи заболявания, свързани със сърцето и кръвоносните съдове. Кои здравословни проблеми се „четат” по очите – разкриваме в публикацията.

Връзката между човешките очи и заболявания на сърдечно-съдовата система

Очите са прозорец не само към душата, а и към физическото здраве на човека. Какво се случва по-дълбоко в тялото разкриват кръвоносните съдове в задната част на окото. Те са известни още като ретинална васкулатура и могат да подскажат за състоянието на сърдечно-съдовата система. Това значи, че проблеми в очите могат да сочат към проблеми със сърцето и кръвоносните съдове в тялото. Потенциални такива могат да се посочат след пълен офталмологичен преглед, включващ изследване на предната и задната част на окото.

Сърдечно-съдови заболявания, които могат да се „прочетат” по очите

 • Хипертония

Високото кръвно налягане или още хипертония се получава при силен натиск на кръвта върху стените на артериите. Във връзка с очите, високото кръвно може да доведе до хипертонична ретинопатия или да увреди кръвоснабдяването на окото. Това може да причини замъгляване на зрението, подуване, кървене в окото, образуване на тромби, увреждане на нервите и инсулт на окото.

При преглед на кръвоносните съдове в очите офталмологът може да открие доказателства за хипертония.

 • Запушване на артериите

Засичането на малки емболи в окото може да бъде знак за артериална емболия. Състоянието ограничава или прекъсва потока на кръв, като може да причини увреждане на тъканите и загуба на зрението.

 • Диабет

Продължителното поддържане на висока кръвна захар може да причини увреждания на малките кръвоносните съдове в очите. Това предразполага към развитие на очното заболяване диабетна ретинопатия, което може да предизвика загуба на зрението и проблеми със сърцето и бъбреците.

Пълна защита и висококачествена офталмологична грижа

Човешките очи разкриват много здравословни проблеми. Същевременно обаче, тези заболявания и състояния могат сериозно да увредят очите и засегнат зрението. Това подчертава нуждата от качествена протекция на очните структури, особено важна за хората със сърдечно-съдови заболявания. Осигурете на очите си пълна грижа и защита чрез прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този мощен офталмопротектор съдържа комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи с най-висок капацитет. Това са лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на тях, продуктът:

 • предпазва ретината и макулата от оксидативен стрес
 • подобрява функцията на фоторецепторните клетки
 • повлиява благоприятно остротата на зрението
 • предпазва и възстановява кръвоносните съдове в ретината
 • подобрява кръвоснабдяването на зрителния анализатор
 • забавя стареенето на очите
 • помага за профилактика и поддържащо лечение на очни заболявания със съдова патология

Продуктът има лесен и изгоден прием – по 1 растителна капсула дневно. Високият му профил на безопасност гарантира употреба без нежелани ефекти.

проблеми с очите при бременност

Проблеми с очите при бременност – ето кои са най-честите

Нито една жена не е застрахована от проблеми с очите при бременност, но все пак някои са по-предразположени от други. Кои са най-честите очни оплаквания през този деликатен период от живота на дамите и как да се предотвратят? Отговорите са в следващите редове.

Синдром на сухото око – един от водещите проблеми с очите при бременност

Под влияние на хормоналните промени, които настъпват през бременността, много жени се сблъскват с проблема сухота в очите. Състоянието е неприятно. Обикновено се характеризира с усещане за чуждо тяло в окото, дразнене, парене, сърбеж, сълзене. По-рядко със зрителна умора, замъглено зрение и повишена чувствителност към светлина (фотофобия). При неглижиране на симптомите е възможно да настъпят сериозни изменения в:

 • роговицата (част от външната фиброзна обвивка на очната ябълка)
 • конюнктивата (прозрачната мембрана, която покрива бялата част на окото)

В голяма част от случаите оплакването е налице продължително време. Отшумява след периода на кърмене и нормализиране на менструалния цикъл.

Увеличаване на късогледството

През бременността съществува голяма вероятност нивото на късогледство (миопия) да се увеличи. При някои жени диоптърът пада до нивото преди бременността след периода на кърмене и регулиране на цикъла след раждане. При други обаче остава висок.

Тук е мястото да кажем, че посочените възможни промени в диоптъра разделят мнението на специалистите по отношение на лазерната корекция на зрението. Едни съветват жените, които обмислят такава процедура, да я отложат след раждането. Други смятат, че всяка жена, която не е бременна, може да се подложи на процедурата, независимо дали смята да ражда. Те се аргументират с факта, че броят на жените, които претърпяват големи промени в диоптъра след бременността, е пренебрежимо малък.

Развитие или влошаване на диабетна ретинопатия

Експертите обръщат специално внимание, че жените с диабет, са изложени на висок риск от развитие на диабетна ретинопатия. Ако пък вече са диагностицирани с очното заболяване, твърде вероятно е то да се влоши. Ето защо препоръката на специалистите е диабетичките да се подлагат на регулярни офралмологични прегледи през бременността.

100% природно средство за профилактика на проблеми с очите при бременност

Висококвалифицираните и опитни офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) съветват жените, планиращи бременност, да се доверят на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е мощен офталмопротектор с изцяло природен състав, който успешно профилактира очните проблеми и болести. Тайната на ефекта от приема му се крие в пълната и рационална комбинация от очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула доставя на организма лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са така комбинирани, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Освен че е ефективен, продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост при продължителна употреба. Може да бъде закупен от аптеките в страната или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

как да виждаме по-добре

Как да виждаме по-добре – съвети за отлично очно здраве

Как да виждаме по-добре – тази здравна тема интересува всички ни. Какво наистина помага за усилване на зрението и поддържане на очното здраве – споделяме в следващите редове.

Контролиране на подлежащите заболявания

Много състояния и хронични заболявания могат да засегнат зрението. Такива биват високото кръвно налягане, диабетът и множествената склероза. Те са свързани с хронично възпаление, което поразява множество различни системи и органи. За да виждаме добре и да защитим очите от увреждания трябва да менажираме стриктно съпътстващите заболявания.

Как да виждаме по-добре? Като си осигурим почивка от електронните устройства

Всички знаем как след дълго използване на електронно устройство (компютър, таблет, смартфон) очите ни са сухи и парят, а зрението ни е размазано. Да, това са ефектите на постоянното взиране, четене на дребен шрифт и облъчване със синя светлина. За да защитим очите е необходимо да намалим дигиталното време и да правим чести почивки.

Как да виждаме по-добре – с упражнения за очи

Практикуването на специални упражнения за очи усилва зрението и помага за поддържане на очното здраве. За максимален ефект упражненията трябва да се правят всеки ден – сутрин, обед или вечер, или при умора в очите.

 • Разтъркайте дланите една в друга и ги поставете върху очите за няколко секунди, за да ги затоплите. Повторете три пъти.
 • Въртене на очите. Първо погледнете нагоре. След това завъртете очи по часовниковата стрелка, а после и обратно на нея. Повторете по 10 пъти във всяка посока.
 • Упражнение за фокус. Вземете химикал и го дръжте на ръка разстояние. Фокусирайте се върху него и бавно го приближавайте, без да отмествате поглед. Когато стигне на около 10 см от лицето, започнете да го отдалечавате. Изпълнете 10 пъти.

Достатъчно сън

Очите ни, също като нас, се нуждаят от достатъчно сън, за да се възстановят. Ако искате да имате остро зрение и здрави очи, не се лишавайте от качествена нощна почивка. Спрете да гледате телевизия с часове или да браузвате в Интернет точно преди лягане. Използвайте всяка минута за релакс на очите – легнете, отпуснете се и си набавете нужните 8 часа пълноценен сън.

Полезно хранене

Зрителните ни органи имат нужда от полезни хранителни нутриени, за да функционират добре. Ако не си ги набавяме, рискуваме да влошим зрението си. За оптимално очно здраве всеки ден трябва да консумираме храни, богати на:

 • Витамини А, C, Е и минерали, като цинк и мед
 • Антиоксиданти (бета-каротин, лутеин, зеаксантин) – зеленолистни зеленчуци, жълтъци, чушки, батати, моркови
 • Сяра, цистеин и лецитин – чесън, лук, каперси
 • Докозахексаенова киселина (DHA) – сардини, сьомга, треска

Как да виждаме по-добре – с прием на офталмопротектор

Офталмопротекторът Околут Комби/Ocolut® Combi е специално създаден, за да подпомага зрението и да поддържа доброто очно здраве. Той съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за нашите очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, в оптимални дневни количества. Приемът му оказва пълна грижа и защита на очните структури. Пази очите от свободните радикали и фототоксичното въздействие на слънчевата и изкуствената светлина. Оказва мощен съдово-протективен ефект. Подобрява функцията на фоторецепторните клетки и усилва остротата на зрението. Премахва сухотата и напрежението в очите при работа с електронни устройства. Оказва профилактика и подпомага лечението на очни заболявания. Подходящ е за дългосрочна употреба.

зрение при възрастни

Грижи за здрави очи и добро зрение при възрастни хора

В следващите редове ще обърнем внимание на една по-малко коментирана тема, а именно поддържане на добро зрение при възрастни хора. Ще дадем препоръки за поддържане и предпазване на очите и зрението с напредване на възрастта. А вие се погрижете да ги следвате!

Контрол над общите заболявания

С напредване на възрастта много хора развиват различни състояния и заболявания, като диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Те оказват негативен ефект и върху здравето на очите. Неадекватният им контрол може да доведе до развитие на очни заболявания и да компрометира зрението. За това приемайте предписаните от лекар медикаменти и спазвайте добри навици на живот.

Следене за смущения в зрението

Катаракта, глаукома и макулна дегенерация са трите най-често срещани очни заболявания, които се развиват с течение на годините. Сигналите, които подсказват, че може да сте застрашени от очни заболявания и сериозно увреждане на зрението, са:

 • избледняване на цветовете
 • изкривяване на правите линии
 • трудно четене, дори с очила
 • трудно шофиране през нощта
 • замъглено зрение
 • двойно виждане
 • ореол около ярките светлини
 • зачервяване на очите
 • напрежение в областта на очите
 • главоболие

Редовни офталмологични прегледи

Редовният офталмологичен преглед е единственият начин едно очно заболяване да бъде засечено навреме. С особена сила тази препоръка важи за възрастните хора със съпътстващи заболявания, като диабет и хипертония. Те попадат във висок риск от развитие на диабетна или хипертонична ретинопатия. Възрастните хора над 60 години е добре да посещават офталмолог всяка година или веднъж на две години. Препоръчва се да не чакат годишния преглед при изпитване на смущения в зрението.

Здравословни навици на живот в подкрепа на доброто зрение при възрастни

 • За да бъдат очите ви здрави във всяка възраст, следвайте балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци. Сред тях особено полезни са яркообагрените и зелените на цвят.
 • Откажете вредните навици, като тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол – те вредят на очното здраве и са предпоставка за заболявания.
 • Наспивайте се добре всяка нощ. По време на сън очите се овлажняват и изчистват от ежедневни дразнители, като прах и дим.
 • Движете се повече в ежедневието. Физическата активност подобрява кръвообращението и насища с кислород очните структури.
 • Използвайте подходяща светлина за четене и не прекалявайте със стоенето пред телевизора и смартфона.

Пълна пигментна и съдова грижа за здрави очи и добро зрение при възрастни

Офталмолозите на програма Очно здраве (Ocomed) съветват всички хора над 40 години да започнат прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е предназначен за пълна пигментна и съдова защита на очните структури и подпомагане на зрението. В състава му се открива мощна комбинация от всички необходими на очите вещества. Това са есенциалните очни пигменти и антиоксиданти с най-висок капацитет – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те съдействат за уплътняване на макулния пигмент, предпазване и възстановяване на съдовете в ретината, и подобряване на функцията на фоторецепторните клетки. Подобряват кръвоснабдяването на окото, неутрализират натрупаните свободни радикали, забавят стареенето на очите и подпомагат доброто зрение.

Продуктът е подходящ при зрителни смущения, профилактика и поддържащо лечение на катаракта и ретинопатии. Дозира се удобно и икономично – по 1 растителна капсула на ден. Действа без странични ефекти.

очното здраве

Очното здраве и опасностите, на които го излага ковид

Какви последици крие коронавирусът (COVID-19) за очното здраве е сред въпросите, които занимават учените от началото на пандемията. Ето до какви отговори са стигнали.

Конюнктивит

Открита е връзка между SARS-CoV-2, вирусът причинител на COVID-19, и конюнктивит (възпаление на лигавицата, която покрива склерата и вътрешната страна на клепачите).

Установено е, че ковид-вирусът може да причини лек фоликулярен конюнктивит от контактни аерозоли на преносителя към конюнктивата на пациента. Статистиката сочи, че това се наблюдава при 1-3% от болните с коронавирус.

Описани са и случаи на остър конюнктивит, появил се 13 дни от началото на заразата с коронавирус. Именно те потвърждават, че конюнктивалните секрети са източник на ковид зараза.

Ретинални нарушения

Оказа се, че антималарийните лекарства хлорокин и хидроксихлорокин, използвани при лечение на коронавирус, имат повече вреди, отколкото ползи за здравето. Сред страничните ефекти от употребата им са:

 • значително намаляване броя на белите кръвни клетки (лимфоцитите) в кръвта (лимфопения/лимфоцитопения)
 • увреждане на черния дроб
 • сърдечна дисфункция
 • нарушение на сърдечния ритъм (аритмия)
 • ретинални нарушения

От Азиатско-тихоокеанското общество за витрео-ретина (APVRS) предупреждават, че рискът от необратими увреждания на ретината и загуба на зрението е реален. Ето защо не ги препоръчват за прилагане извън клинични изпитания. Съветът им е задълбочено да се проучи историята на пациента, да се вземат предвид реакциите към предишни лекарства и да се предложи алтернативно лечение.

Потенциални дългосрочни последици за очното здраве при пациенти с коронавирус

Учените не изключват възможността коронавирусът да оказва негативно въздействие върху здравето на очите в дългосрочен план. Подозрението им се основава на факта, че лабораторни изследвания при животни, заразени с коронавирус, показват случаи на очни проблеми и заболявания. Диагнозите варират от увеит до ретинит и неврит на зрителния нерв. Проявите и тежестта на заболяването се влияят пряко от вирусните мутации.

Пълна грижа за очното здраве във времена на ковид-19

Предвид опасностите, които крие коронавирусът за здравето на очите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Ето защо е без аналог на българския пазар:

 • съдържа уникална комбинация от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg)
 • произведен е според изискванията за добра производствена практика
 • преминал е процес на стандартизация, което гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула
 • предлага се в иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), което го превръща в перфектен избор за вегетарианци, вегани и постещи
 • няма нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба
 • има удобен прием и е икономически изгоден

Продуктът е наличен в аптечната мрежа в страната. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

хигиена на зрението

Хигиена на зрението – добри навици за здрави очи

Хигиена на зрението е съвкупност от всички ежедневни грижи, които е необходимо да полагате, за да поддържате очите си здрави. Вижте ги и непременно ги включете във всекидневната си рутина!

Използвайте разумно дигиталните устройства

В дигиталния свят, в който живеем, използването на електронни устройства се е превърнало в неизменна част от ежедневието ни. Това значи, че през по-голямата част от деня очите ни са изложени на дигитално облъчване. Както от горчив опит знаем – то е вредно за очите. Често води до изпитване на умора, замъгляване на зрението, сърбеж, парене и болка в очите и главата. За да намалите влиянието на дигиталните устройства върху очите си, използвайте ги разумно. Ограничете времето, прекарано в гледане на телевизия и браузване в интернет пространството. Задължително носете очила с филтър срещу синята светлина и почивайте на всеки 20 минути, които прекарвате пред електронния екран.

Носете висококачествени слънчеви очила

Не гледайте на слънчевите очила само като на красив моден аксесоар. На първо място те са средство за предпазване на очите от увреждащите слъчеви лъчи. За да сте сигурни, че осигурявате на очите си 100% защита, заложете на слънчеви очила с качествени поляризиращи лещи. Носете ги всеки сезон, през дните със силно слънцегреене.

Грижете се за контактните си лещи за добра хигиена на зрението

Контактните лещи изискват ежедневни грижи. Ако ги пропускате, можете да изпитате зачервяване и раздразнение на очите, замъгляване и влошаване на зрението. Носенето на замърсени лещи може да предизвика инфекции на очите и увреждане на роговицата. Почиствайте контактните лещи и ги дръжте в специално предназначения контейнер с разтвор. Лещите имат срок на годност, за това ги подменяйте на оказаното време.

Не докосвайте често очите си – така ще поддържате хигиена на зрението

Много хора имат навика често да пипат очите си. Така обаче, сами се поставят в опасност от замърсяване на очите и развитие на инфекция. Една очна инфекция много лесно може да влоши зрението. Ако и вие неволно и често докосвате очите си, се постарайте да забележите този навик и да го преустановите.

Хапвайте полезни за очите храни

Очите, като всеки друг орган, се нуждаят от полезни хранителни нутриенти за правилно функциониране. Грижете се за здравето на очите и зрението си, и се предпазете от очни заболявания, като похапвате:

 • пресни плодове
 • зеленолистни зеленчуци
 • риба и морски дарове
 • яйца
 • червени меса
 • сурови ядки

Приемайте очни пигменти и антиоксиданти за поддържане на отлична хигиена на зрението

Офталмолозите на програма Окомед (Очно здраве) препоръчват включването на Околут Комби/Ocolut® Combi към ежедневната грижа за очите и зрението.

Продуктът е научно разработен природен офталмопротектор за здрави очи и добро зрение. Отличава се от всички продукти на пазара с уникалната си комбинация от есенциалните очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Активните вещества са в достатъчни дневни количества и с най-висок капацитет за максимална съдова и пигментна защита на очните структури и зрението. Действат като естествени филтри, неутрализират фототоксичното действие на UV лъчите и пазят очите от синята дигитална светлина. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението. Допринасят за облекчаване на умората, сухотата и напрежението в очите. Профилактират очни смущения и заболявания, и допълват лечението на такива.

носене на очила

Носене на очила – помага ли срещу заразяване с коронавирус?

Постоянното носене на очила може да има своите предимства по време на пандемията от COVID-19. Скорошно проучване, проведено в болница „Суджоу“ в Китай – страната, от която тръгна заразата с коронавирус, дава основание за това предположение.

Учените смятат, че хората, за които носенето на очила е ежедневие, са с по-нисък риск от заразяване с ковид

В изследването, публикувано в JAMA Ophthalmology, са анализирани данни от 276 хоспитализирани пациенти с коронавирус. 16 от тях (по-малко от 6 на сто) са с късогледство (миопия) и носят очила постоянно или повече от 8 часа дневно.

Изследователите сравняват данните за приетите в болница пациенти с миопия с тези на регистрираните случаи с късогледство в провинция Хубей – 31,5%. По-ниският процентен дял на късогледи хора в болниците навежда учените на мисълта, че те са по-малко податливи на вируса.

Резултатите са неубедителни поради относително малката извадка, но насочват към потенциална връзка между носенето на очила и ниският риск от заразяване с ковид.

„От началото на пандемията в Ухан, броят на лицата със зрителни проблеми, за които се налага хоспитализация заради коронавирус, е относително нисък. Това няма как да се подмине с лека ръка. Само от късогледство страдат над 80% от хората от всички възрасти в Китай“, казват учените.

В подкрепа на своята хипотеза изследователите посочват още, че ежедневното носене на очила възпрепятства докосването на очите с ръце

Според последните проучвания човек докосва неволно очите си до 10 пъти на час. Този навик е предпоставка за заразяване и разпространяване на ковид инфекцията. Защото, както е добре известно, очите наред с носа и устата могат да бъдат входна врата за коронавируса.

Но да се върнем пак към изследването. В извадката освен хора с миопия, има и такива със старческо далекогледство (пресбиопия). Броят им е 14. Никой от тях не носи очила. В хода на анализа не са открити значими разлики между пациентите със и без зрителни проблеми по отношение продължителността и тежестта на заболяването.

Природни очила, които осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите в условия на ковид пандемия

Офталмолозите от програма Очно зраве (Ocomed) препоръчват грижите за очите по време на пандемия от ковид-19 да се допълнят с:
Околут Комби/Ocolut® Combi – първият изцяло натурален продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Активни вещества са четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Благодарение на широкото си действие продуктът се използва за лечение и профилактика на най-честите очни проблеми и рефракторни нарушение. Подходящ е за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в иновативни и изцяло растителни капсули (VGcaps). Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Може да се намери в аптеките или да се поръча от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg. Качеството е гарантирано от „Борола“ – компания лидер в сферата на здравеопазването у нас с 25-годишна традиция.

увреждане на зрението

Професии, които могат да причинят увреждане на зрението

Наранявания на очите и увреждане на зрението заплашват хората, заети с определени професии. При тях информираността, защитата, ранната диагностика и лечение са ключови за запазването на доброто очно здраве. Вижте кои професии се оценяват като високорискови за зрението:

Заварчици

Статистически данни показват, че 25% от всички трудови наранявания при специалистите в процеса на заваряване, са свързани с увреждания на очите. Това е така поради естеството на работа. Продължителното взиране в ярка светлина е изключително вредно за очите. Освен напрежение, заваряването често може да причини и опасни травми на очите. Те могат да бъдат наранени от изгаряне, радиация или изхвръкнал при работата предмет или частица. За да се предотвратят тези професионални травми, заварчиците трябва да спазват правилника за безопасна работа. Задължително да носят предпазни очила с UV защита.

Химици и лаборанти

Химиците и лаборантите често изпитват умора и напрежение в очите, породено от естеството на професиите. Но това не е единствената заплаха за техните очи. Химикалите и химическите изпарения, попаднали в очите, могат да предизвикат тяхното трайно увреждане. За това защитата на очите за заетите с тези професии е просто задължителна.

Шофьори

Определени здравословни състояния са рискови за шофьорите. Към тях спадат напълняване, висок холестерол и увреждания на зрението. Смущения в доброто зрение могат да се получат след дълги часове на взиране и липса на сън. В резултат на продължителното фокусиране, очите се уморяват, а зрението може да отслабне. Очното здраве може да бъде компрометирано още от излъчваната от климатика на превозното средство топлина, която причинява сухота в очите. Продължителното носене на контактни лещи може да затрудни достъпа на кислород до окото. А носенето на неподходящи диоптрични очила при шофиране причинява проблем с отблясъците.

Работещи с компютър – сред най-рисковите професии за увреждане на зрението

Хората с т.н. „седящи професии” са в най-голяма опасност от увреждане на зрението. Причините за това се коренят в прекарването на твърде много време пред екрана на компютъра. Продължителното взиране, дългите периоди с по-малко мигане и облъчването с изкуствена синя светлина водят до умора, напрежение в очните мускули и сухота в очите. Развива се синдром на компютърното око, който се характеризира със смущения в зрението, парене и зачервяване, болка в очите и главата.

Защита срещу увреждане на зрението за всички хора от рисковите групи

Спазването на правилата за безопасен труд е задължителната първа стъпка за защита на очите и зрението. Следващият начин, по който работещите рискови професии могат да защитят очното си здраве и да облекчат съществуващи неразположения, е прием на офталмопротектор. Препоръчва се Околут Комби/Ocolut® Combi. Мощното природно средство осигурява пълна пигментна и съдова защита на очните структури. Съдържа комбинация от всички необходими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Съчетанието им допринася за добро зрение чрез:

 • възстановяване плътността на макулния пигмент
 • подобряване функцията на фоторецепторните клетки
 • засилване остротата на зрението
 • защита от фототоксично увреждане
 • предпазване и възстановяване на очните съдове
 • подобряване кръвоснабдяването на окото
 • забавяне стареенето на очите
 • облекчаване на умората, сухотата и други очни смущения
 • намаляване на риска от очни заболявания при хората в рисковите групи
 • осигуряване на мощна поддържаща грижа при заболявания на очите