Публикации

очите ковид

Очите по време на пандемия от Ковид-19 – мерки за защита

Очите, също както носа и устата, са идеалната „входна врата“ за Ковид-19. Ето защо те се нуждаят от специална защита сега по време на пандемията. Вижте няколко предпазни мерки, които да предприемете, за да избегнете заразяване и да запазите очното здраве в добро състояние.

Не търкайте очите

Така ще намалите риска от инфекция с коронавирус. Ако все пак по някаква причина се налага да докоснете очите, не го правете с пръсти, а с кърпичка за еднократна употреба.

В случай че страдате от сухи очи, вземете мерки за намаляване на сърбежа с ТриОмега 1000+/TriOmega 1000+.

Не забравяйте да измиете старателно ръцете с вода и сапун в продължение на 20-30 секунди преди и след поставяне на лекарство в очите.

Заменете контактните лещи с очила

Хората с контактни лещи имат склонност по-често да докосват очите си отколкото тези, които носят диоптрични очила. Ако сте един от тях, опитайте да носите очила. Те ще ви помогнат да намалите дразненето и ще служат като преграда, която ще ви пази от собствените ви ръце. Ако все пак държите на лещите, уверете се, че те са чисти и дезинфекцирани и винаги мийте добре ръцете си, преди да боравите с тях.

Винаги носете слънчеви/предпазни очила навън – добра предпазна мярка срещу заразяване с Ковид-19 през очите

Освен от вредните ултравиолетови лъчи, слънчевите очила предпазват очите и от атаките на коронавируса. Имайте предвид обаче, че те НЕ осигуряват 100% защита от нежелани аерозоли, които могат да проникнат под, над и отстрани на стъклата. Ето защо за максимална защита използвайте специално разработрените за целта предпазни очила.

Запасете се с нужните лекарства за очи

Аптеките са места с повишен риск от заразяване. Именно поради това е желателно да ги посещавате само в крайна нужда. Това обаче НЕ означава да прекъсвате назначеното от офталмолог лечение, защото състоянието ви може да се влоши необратимо. Просто се запасете за по-дълъг период с необходимите медикаменти.

Заложете на още по-надеждна защита за очите в условия на пандемия от Ковид-19

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi като средство за осигуряване на още по-добра защита на очите в условия на карантина. Благодарение на оптималното количество очни пигменти и антиоксиданти този мощен офталмопротектор осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Активните съставки – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg) – са комбинирани така че да предпазват от най-честите очни заболявания и рефракционни нарушения. Комплексното им действие:

 • възстановява плътността на макулния пигмент
 • подобрява функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението
 • предпазва и възстановява съдовете на ретината
 • подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор

Продуктът няма противопоказания и е подходящ за продължителен прием. Икономичен е и стига за дълго време. Наличен е в аптеките. Може да се поръча и от сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

офталмологичен преглед

Офталмологичен преглед – ето защо е толкова важен!

Както за възрастните, така и за децата, профилактичният офталмологичен преглед е значима част от поддържането на общото здраве. Защо е важно да посещаваме офталмолога си за регулярен очен преглед – научете в следващите редове!

За актуализация на рецептите

Ако носите диоптрични очила или контактни лещи, е нужно да посещавате офталмолога си всяка година. Зрението ви може да се е променило с течение на времето. Ако не се поддържат правилно, контактните лещи и дипотрични очила могат да предизвикат проблеми с очите и зрението. Това подчертава нуждата от редовни офталмологични прегледи и актуализация на предписанията.

Профилактичният офталмологичен преглед засича очни заболявания с или без симптоматика

По време на офталмологичен преглед, специалистът проверява не само силата на зрението. Той обикновено провежда редица тестове, които могат да разкрият различни очни заболявания. Общите тестове включват оценка на движението на очите, възприятие на дълбочината, острота на зрението и преглед на вътрешната структура на окото. Симптомите на катаракта, глаукома и макулна дегенерация се проверяват много внимателно. Офталмологът проверява и за състояния, като синдром на сухото око или цветна слепота.

Някои очни заболявания, като глаукома, в началните си стадии често протичат без симптоми. Ако не се открие на време, глаукомата може да причини загуба на зрението. Тук се откроява значимостта на профилактичния очен преглед за защита на зрението.

Годишният офталмологичен преглед помага за откриване на общи заболявания

Очите могат да издават нашето здравословно състояние. За това при офталмологичен преглед може да се открие протичащо общо заболяване. Подробен преглед на кръвоносните съдове може да помогне при откриване на диабет, хипертония, висок холестерол, заболявания на щитовидната жлеза, автоимунни и злокачествени заболявания. Ранното идентифициране на текущо заболяване е с огромна значимост за хода на болестта и нейното овладяване.

Важен е за учениците

Друга причина, поради която офталмологичните прегледи са важни за децата и тийнейджърите, е обучението в училище. Доброто зрение е с голяма значимост за процеса на учене. Голяма част от учебния материал се предлага на учениците под визуална форма. Неоткрит очен проблем може да предизвика затруднения във възприемането на уроците.

Регулярните офталмологичните прегледи на детските очи осигуряват ранно откриване на зрителни нарушения и заболявания, успешното им коригиране и лечение.

Честота за провеждане на профилактични очни прегледи и друга важна информация

Американската академия по офталмология препоръчва следните честоти за профилактични офталмологични прегледи според възрастта:

 • между 20 и 30-годишна възраст – веднъж на 5-10 години
 • от 40 до 54 години – веднъж на 2-4 години
 • от 55 до 64 години – веднъж на 1-3 години
 • 65+ години – всяка година, или веднъж на 2 години

За деца:

 • първи скрининг между 6 и 12-месечна възраст
 • профилактични прегледи на очите през цялото детство
 • скрининг на зрението и оценка на очното подравняване при деца в училищна възраст – веднъж на 1-2 години

Не пренебрегвайте очното си здраве! Погрижете се за него, като потърсите съдействие от програма Окомед. Тя представлява отлично стикована мрежа от висококвалифицирани офталмолози, медицински услуги, природни продукти за поддържане на очното здраве и информация, свързана с очните заболявания и начините за тяхното лечение и превенция. Запишете още сега офталмологичен преглед при нас – всички контакти за връзка ще откриете тук.

заболявания очи

Заболявания, които могат да влошат здравето на вашите очи

Определени заболявания поразяват множество аспекти от организма, включително и човешките очи. Ако страдате от едно от следващите изброени – задължително започнете активно да се грижите за здравето на очите си!

Диабет

Невъзможността на тялото да произвежда инсулин може да има огромен ефект върху целия организъм. Ретината на окото е много чувствителна към хранителния и химичния дисбаланс, който диабетът създава в тялото. Тя може да бъде силно увредена, като в резултат на това се развие очното заболяване диабетна ретинопатия. Ако не се лекува, диабетната ретинопатия може да предизвика болка, дискомфорт и подуване. Усложнение на състоянието може да доведе и до слепота.

Хипертония

Хипертонията е болестно сърдечно-съдово състояние, което се развива в резултат на комбинация от генетични фактори и такива от начина на живот. При високо кръвно налягане, артериите работят на пълни обороти, за да осигурят поток на кръвта в цялото тяло. Често обаче, високото кръвно налягане води до запушване и свиване на кръвоносните съдове. Това довежда до ограничаване на потока на кръвта до органите и тъканите, а един от резултатите е развитие на хипертонична ретинопатия. Очното заболяване може да е придружено от главоболие, проблеми със зрението и кървене в задната част на очите.

Розацея

Розацеята е кожно състояние, което предизвиква зачервяване на лицето. Когато засегне дермата около очите, може да причини сухота, сърбеж, парене и зачервяване на очите. Състоянието може да доведе още до подуване на клепачите и да повиши чувствителността към светлина.

Сърповидно-клетъчни заболявания, които увреждат човешките очи

Съпровидно-клетъчните нарушения са наследствени заболявания на кръвта, най-известно от които е съпровидно-клетъчната анемия. Причиняват абнормално оформени кръвни клетки и крият редица здравни рискове. Могат да увредят кръвоносните съдове в очите и при ненавременно овладяване – да предизвикват загуба на зрение.

Автоимунни заболявания, водещи до увреждане на очи и зрение

Автоимунните заболявания обикновено засягат множество органи и тъкани, в това число и очите. Пример за заболявания с автоимунна природа, които могат да засегнат очите, са лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит и болест на Крон. Те могат да причинят изтъняване на роговицата, замъгляване на зрението, главоболие, възпаление, сухота и болки в очите, както и фоточувствителност. Болестта на Грейвс, или още базедова болест, е друго автоимунно заболяване, поразяващо зрителните органи. То може да предизвика възпаление и подуване на очните тъкани. Натрупването на течност в очите причинява болка, сълзене и замъгляване на зрението.

Как да се погрижите за здравето на своите очи при някое от тези заболявания?

Ако страдате от някое от посочени заболявания, значи попадате в групата на хората с висок риск от очни проблеми. Но не се тревожете – можете да предпазите очите си, като започнете прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е мощен природен офталмопротектор, предназначен да защитава очите и зрението от увреждания. Той осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите, посредством комбинацията си от незаменими очни пигменти и антиоксиданти. Има изразен съдово-протективен и антиоксидантен ефект, действа противовъзпалително и противооточно. Насища и възстановява макулния пигмент, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и пази очите от преждевременно стареене. Може да се използва като допълващо лечение при вече развити ретинопатии. Не проявява странични ефекти при дългосрочен прием.

късогледство при деца

Късогледство при деца – всичко за зрителното нарушение

Родители, ще дадем повече гласност на една важна тема, а именно късогледство при деца. С какво се характеризира зрителното смущение, какво го причинява, как да го разпознаете и овладеете. На тези въпроси ще отговорим в следващите редове.

Какво представлява късогледството?

Късогледство или още миопия, е рефракционна грешка в зрението, при която виждаме добре близо разположените обекти, а далечните са неясни и замъглени. Зрителното смущение възниква в резултат на аномалии във формата на очната ябълка, роговицата или лещата. Това води до неправилно пречупване на светлината и фокусирането ѝ пред ретината, вместо върху нея.

Състоянието може да се развие в пубертета, както и в ранна детска възраст (6-12 години).

Причини за късогледство при деца

Причините за поява на късогледство в детска възраст не са напълно изяснени. Смята се, че главен, но не и единствен фактор, е фамилната обремененост. Ако и двамата родители са късогледи, е много вероятно и техните деца да развият същото зрително смущение. Освен унаследено, късогледството може да бъде придобито в резултат на излагане на детските очи на рискови фактори. Някои специалисти смятат, че четенето и гледането на дигитални екрани от прекалено близко разстояние могат да причинят нарушаване на детското зрение. Тези фактори се свързват и с по-малкото прекарвано време в игри навън, което също може да доведе до смущения в зрението. Счита се още, че в стадия на развитие на късогледството изкуствената светлина може да доведе до увеличаването му. За това е необходимо да се намери баланс между времето, което децата прекарват у дома и навън.

Сигнали за късогледство при деца

Детето може да страда от миопия, ако:

 • държи книгата или електронното устройство близо до лицето
 • гледа телевизия от твърде близко разстояние
 • присвива очи при четене
 • често го боли глава
 • очите му сълзят
 • разтърква очите си
 • не разпознава обектите, разположени в далечина

Каква е следващата стъпка за родителите?

Ако смятате, че детето ви може да има проблем със зрението, насрочете преглед при офталмолог. Той ще определи дали има реално смущение на зрението и какво е то. При установяване на късогледство специалистът ще предпише диоптрични очила за коригиране на зрението. Това, което можете да направите, за да подкрепите зрението на малчугана, е да му осигурите най-важните пигменти за очи лутеин и зеаксантин. Тези есенциални вещества:

 • предпазват очите от фототоксично увреждане
 • неутрализират свободните радикали
 • осигуряват правилно функциониране на макулата и ретината
 • подобряват остротата на зрението
 • защитават от усложнения, развитие на други зрителни смущения и очни заболявания

Специфичните очни пигменти с висока чистота и качество ще откриете в продукта за добро детско зрение Околут/Ocolut®. Той е препоръчван от офталмолозите за допълваща грижа и профилактика на късогледство. Има удобен прием – по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Напълно безопасен е за детското здраве.

пигментен ретинит симптоми

Пигментен ретинит – основни симптоми и тяхното овладяване

Запознайте се с главните симптоми на очното заболяване пигментен ретинит, за да ги разпознаете навреме и да предприемете адекватни мерки за овладяването им.

Загуба на нощно зрение

Това състояние, известно още като „нощна или кокоша слепота“, се характеризира с нарушена зрителна адаптация към тъмнина. Засегнатият губи способността да се ориентира по здрач или по тъмно. Среща сериозни трудности в неосветени пространства – спъва се, залита, пада. Трудно се справя с нощното шофиране. Среща проблеми при гледането на филми в киносалони или в слабо осветени стаи. През деня зрението е нормално.

Намаляване на зрителното поле – един от водещите симптоми на пигментен ретинит

Полето на видимост на окото постепенно се смалява, като най-потърпевшо е периферното зрение. Прогресивното намаляване на страничното зрение води до състояние, познато като „тунелно зрение“. Както подсказва наименованието, потърпевшият започва да вижда като в тунел – централната част на зрителното поле е запазена, а периферията е замъглена.

За да компенсират загубата на нормалното периферно зрение и да виждат какво се случва около тях, засегнатите са принудени непрестанно да извъртат главата си. Зрителният проблем увеличава риска от спъване и получаване на травми.

Намалена зрителна острота

За замъгленото зрение е характерно замъгляването на зрителното поле. В резултат детайлите не се виждат ясно и възприемането на формите е затруднено.

Загуба на централно зрение

Макар и рядко при някои хора се наблюдава загуба на централното зрение. Това затруднява възприемането на фините детайли на наблюдаваните обекти и възпрепятства изпълнението на дейности като вдяване на игла, които изискват повече прецизност.

Фотопсия – още един от онези симптоми, които могат да подсказват за пигментен ретинит

С този термин се означава възприятието на проблясъци, светкавици или звездички в зрителното поле, които затрудянват зрението особено при излагане на силна светлина. Оплакването налага носене на защитни очила със специални филтри.

Нарушения на цветното зрение

Проблемите с цветоусещането обикновено се проявяват в напреднал етап от развитието на пигментния ретинит. Най-често хората срещат трудности при различаването на синьо-жълтата гама.

Природна помощ за овладяване на посочените симптоми на пигментен ретинит

При наличие на някои от посочените симптоми незабавно потърсете помощ от специалист. Ако диагнозата бъде потвърдена, той ще ви назначи подходяща терапия. Спокойно можете да допълните лечението с Околут Дуо/Ocolut® Duo. Това е двукомпонентен природен продукт, който поддържа нормалната зрителна функция и успешно се прилага при пигментен ретинит. Всяка негова капсула съдържа оптимално количество лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Активните съставки са в максимално пречистена форма. Комбинирани са така че да гарантират максимално насищане на ретината и макулата с незаменимите очни пигменти и да неутрализират свободните радикали.

Продуктът е напълно безопасен и има удобен прием. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията. Не са наблюдавани странини ефекти и нежелани реакции дори при дълговременна употреба.

затруднено нощно виждане

Затруднено нощно виждане – причини за „кокоша слепота”

С намаляване на продължителността на деня през студените месеци, хората със затруднено нощно виждане изпитват задълбочаване на проблема. Научете повече за причините за състоянието и терапевтичните подходи за неговото овладяване.

Очни заболявания – главни органични причини за затруднено нощно виждане

Катарактата, глаукомата, пигментният ретинит и диабетната ретинопатия са сериозни очни заболявания, които могат да бъдат първопричини за лошо нощно виждане.

Замъгляването на зрителното поле се дължи на замъгляване на лещата при „перде на окото”, или катаракта. Заболяването силно повлиява както дневното, така и нощното зрение.

Глаукомата е друга очна болест, която прогресира бавно, но сигурно, като уврежда различни части от зрението. По този начин нарушава и виждането на тъмно.

Ако страдате от т.н. „тунелно виждане”, вероятно става дума за генетичното очно заболяване пигментен ретинит. Един от първите му симптоми е увреждане на нощното зрение.

Диабетната ретинопатия е специфично заболяване, засягащо хората с диабет. Може да причини значително увреждане и загуба на зрението, и е основна причина за ретинална слепота при хората под 65 години.

Напредване на възрастта

Кокошата слепота по-често засяга нощното зрение на възрастните хора. Причината се крие в това, че с напредване на възрастта зениците спират да се разширяват на тъмно толкова, колкото преди. Това намалява количеството светлина, която навлиза в очите и не ни позволява да виждаме добре в тъмнината. Роговицата също „страда” при естествения процес на стареене. Тя става по-малко ясна, което допринася за виждане на отблясъци и смущаване на нощното зрение.

Некоригирани зрителни проблеми

Много хора имат по-добро зрение през деня, тъй като тогава зениците са по-малки и осигуряват по-голяма дълбочина на зрителното поле. Това компенсира евентуални зрителни смущения. През нощта обаче, зениците се разширяват. Появата на затруднение при нощното виждане може да се дължи на некоригирано късогледство, далекогледство, астигматизъм или други рефрактивни отклонения.

Травми и операции на очите

Нараняване на очите или травма на частта от мозъка, отговаряща за зрението, могат да причинят нарушения в нощното виждане. Лазерна корекция на зрението също може да предизвика нарушения във виждането на тъмно. Този страничен ефект може да бъде временен или постоянен.

Хранителни дефицити

Дефицит на някои микроелементи, важни за здравето на очите и доброто зрение, може да се изрази в нарушаване на нощното виждане. Такива могат да се развият при липса на Витамин А, витамини от група B и есенциални очни пигменти.

Подход за подобряване на остротата на зрението при затруднено нощно виждане

Ако забелижите смущения във виждането на тъмно, насрочете преглед при офталмолог. След установяване на причината за зрителния проблем, специалистът ще насрочи подходящо лечение. Това, с което вие сами можете да спомогнете за подобряване на зрението си, е да започнете прием на природния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е специално създаден, за да осигурява на очите необходимите незаменими очни пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те даряват зрителните органи с пълна пигментна и съдова защита. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки и плътността на макулния пигмент, като по този начин засилват остротата на зрението. Забавят стареенето на очите, укрепват съдовете им и ги предпазват от увреждане. Изпълняват сигурна профилактика срещу дефицити на есенциални вещества за очите и очни болести.

засилване на зрението

Засилване на зрението – няколко полезни съвета

Ако търсите начини за засилване на зрението, сте попаднали на правилната статия. Ще ви дадем препоръки как да се сдобиете с орлов поглед. Вижте ги и ги приложете на практика.

Починете си от очилата и лещите

Носенето на диоптрични очила и контактни лещи е предпочитан начин за корекция на зрението. Бърз, безболезнен и лесен! Има обаче един основен недостатък – прави очите мързеливи. Очните структури не разчитат на собствените си механизми да възстановят зрението и с времето стават лениви. Така диоптърът неусетно нараства. За щастие, има начин да излезете от порочни кръг. Сваляйте очилата и лещите винаги когато ви се отвори подходяща възможност през деня. В началото няма да ви е комфортно. Малко по малко зрението ще се избистри и ще усетите как виждате по-добре. За да постигнете оптимални резултати увеличавайте по малко всеки ден времето, което прекарвате без очила и лещи.

Сменяйте перспективата за засилване на зрението

Животът в града буквално ни ограничава между 4 стени – от офиса вкъщи и обратно. Това оказва пагубен ефект върху зрението, тъй като се губи способността да се гледа надалеч. Дори когато сме навън, пак не можем да дадем простор на погледа, защото сме обградени от сгради. Ето защо, когато отидете на море или планина винаги упражнявайте далечното виждане. Рейте поглед в безбрежната морска шир и в хоризонта! Очите определено ще са ви благодарни!

Свалете напрежението в очите

В съвременния дигитален свят зрението твърде често се влошава от очна преумора. Продължителните часове пред екната на компютъра, телевизора, мобилния телефон и останалите дигитални устройства си казват своето. Очите започват да отслабват и рано или късно се появяват зрителни проблеми. Естествено този сценарий няма да се развие, ако спазвате определена култура на работа, правите си почивки и очна гимнастика.

Гледайте във всички посоки

За да виждате по-добре, трябва да поддържате очните мускули в топ форма. Звучи амбициозно, но е напълно възможно. Просто отделете малко време да движите очите във всички възможни посоки – нагоре, надолу, вляво, вдясно, по диагонал…

Отговорът на природата за засилване на зрението

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват приема на Околут Комби/Ocolut® Combi за подобряване на зрението по естествен начин. Този природен продукт съчетава в едно всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи за орлов поглед. Активните съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин – са съчетани така, че подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и зрителните способности. Това обаче не е всичко! Продуктът забавя стареенето на очите и намалява опасността от редица очни заболявания и рефракторни нарушения. Възстановява плътността на макулния пигмент, благоприятства кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

За оптимален ефект е желателен продължителен прием по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Няма противопоказания.

зрението на учениците

Зрението на учениците – наръчник за младежи и родители

Зрението на учениците е важна и винаги актуална тема. Ние, екипът на програма Очно здраве, приканваме младежите и родителите да се запознаят с текущата статия. В нея ще посочим основните зрителни проблеми, с които могат да се сблъскат учениците между 13 и 18 години. Ще предложим и препоръки как да се поддържа доброто очно здраве на младите хора.

Често срещани проблеми със зрението на учениците между 13 и 18 години

Между 13-тата и 18-тата година зрението на тийнейджърите все още се развива. Точно в този времеви период могат да се появят проблеми със зрението, които са свързани пряко с пубертета. Ето с кои най-често се сблъскват младежите:

 • Синдром на сухото око
 • Ултравиолетово увреждане на очите
 • Миопия (късогледство)
 • Хиперопия (далекогледство)
 • Астигматизъм
 • Спортни травми на очите
 • Дигитална умора

Важно е да се отбележи, че всеки един проблем със зрението може да бъде диагностициран чрез бърз и безболезнен пълен офталмологичен преглед. След него ще бъде назначено персонализирано лечение за подобряване на зрението.

Препоръки за поддържане на добро зрение при младежите

 • Хранете се пълноценно

Здравословната диета, съдържаща разнообразие от плодове, зеленчуци, ядки и храни, богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, осигурява отлично здраве за очите.

 • Избягвайте консумацията на джънк фуудс

Намалете консумацията на обработени, мазни и като цяло нездравословни храни. Те причиняват натрупване на плаки в кръвоносните съдове, като ограничават потока на кръв. Очите силно страдат от това, защото техните кръвоносни съдове са малки и претърпяват допълнително свиване.

 • Спортувайте

Физическата активност е отличен начин за поддържане на цялостното здраве. Тя подобрява циркулацията на кръвта в тялото, повишава притока на кислород към очите и премахва натрупаните токсини.

 • Набавяйте си достатъчно сън

Качественият сън подобрява и физическото, и психическото здраве. Младежите е добре да дадат приоритет на добрия сън, като средство за разтоварване от стреса, по-добра памет и концентрация, и отлично очно здраве.

 • Бъдете внимателни с електронните устройства

Дългите часове пред дигиталните екрани могат да увредят очите. Ограничете използването им до колкото е възможно. Носете специални очила, блокиращи синята светлина, и си взимайте почивка на всеки 20 минути.

Още добри практики за зрението на учениците

Най-добра грижа за очите и зрението на учениците се осигурява чрез редовни очни прегледи. Ежегодните прегледи гарантират навременно диагностициране на евентуално смущение или заболяване. Това, което специалистите препоръчват след преглед, е целогодишно поддържане на очното здраве чрез прием на офталмопротектори от фамилия Околут. Те осигуряват пълна пигментна и съдова защита за зрението чрез мощните си комбинации от естествени очни пигменти и антиоксиданти. Грижат се за очите и зрението, като:

 • Възстановяват плътността на макулния пигмент
 • Подобряват остротата на зрението и нощното виждане
 • Предпазват ретиналните съдове
 • Увеличават кръвоснабдяването на очите
 • Борят се със сухотата и дигиталната умора
 • Предпазват очите от фототоксично увреждане
 • Подходящи са за превенция и поддържащо лечение на очни заболявания

За деца се препоръчва прием на Околут/Ocolut®, а за младежи – Околут Комби/Ocolut® Combi. Всички продукти от известната марка са с естествен състав и не носят риск за здравето при продължителен прием.

как да се грижа за очите си

Как да се грижа за очите си през есента? Ето отговорите!

Как да се грижа за очите си през есенния сезон? Това е въпрос, над който е добре да си замислите в края на лятото. Побързайте! Отговорите идват в следващите редове!

Как да се грижа за очите си през есенните месеци? Тук сме, за да ви отговорим

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме да осигурите максимален комфорт на очите през есента чрез:

Намаляване на риска от алергия

Есента е сезонът, в който много от алергиите се обострят. Освен хрема, кихане и кашлица, алергичната реакция се проявява и със зачервяване, сърбеж и сълзене на очите. Симптомите не са опасни, но предизвикват силен дискомфорт. Качеството на живот се влошава и изпълнението на рутинните задължение се превръща в истинско изпитание. Ако имате или сте предразположени към типичните за сезона алергии към полени, акари, мухъл и домашен прах, направете всичко възможно, за да се предпазите. Избягвайте, доколкото е възможно срещата със съответния алерген. За целта:

 • носете предпазни очила и маска, когато излизате навън
 • поддържайте подовете и мебелите чисти
 • следете за влажността на въздуха у дома и в офиса
 • намалете конденза, за да предотвратите появата на мухъл
 • спете на антибактериален матрак или протектор, за да се предпазите от бактерии
 • проветрявайте често помещенията
 • чистете редовно праха с влажна кърпа

Вземане на мерки при работа с компютър

Завръщането в офиса след летните почивки предполага продължителен престой пред компютъра. Това крие неподозирани опасности за очното здраве. Зрителна умора, сухота и зачервяване на очите са само част от проблемите, които могат да ни сполетят в резултат на дългото взиране в компютърния екран и по-малкото мигане. За щастие, всичко това може да се предотврати, ако се спазва добра хигиена на работа и се правят повече почивки. За оптимални резултати се препоръчва на всеки 20 минути погледът да се отклонява от екрана и да се премества в далечна точка в пространството. При наличие на повече време и желание е желателно да се прави очна гимнастика.

Прием на висококачествен офталмопротектор – един от най-важните отговори на въпроса как да се грижа за очите си през есента

Заложете на Околут Комби/Ocolut® Combi за здрави очи и силно зрение през есента. Това е офталмологично изпитан продукт с изцяло природен състав. Всяка капсула съдържа всички необходими очни пигменти (лутеин и зеаксантин) и антиоксиданти (зеаксантин и проантоцианидин).
Формулата на продукта допринася за:

 • по-добра работа на фоторецепторните клетки
 • по-силно зрението
 • по-бавно стареене на очите
 • възстановяване плътността на макулния пигмент
 • защита на ретиналните съдовете
 • по-добро кръвообращение в зоната на зрителния анализатор
 • по-ниска пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Благодарение на своето комплексно действие продуктът се прилага за профилактика на най-честите очни проблеми. Няма противопоказания. Подходящ е за продължителен прием.

упражнения за уморени очи

Упражнения за уморени очи с висока ефективност

След дългия работен ден пред компютърния екран със сигурност ще са ви нужни ефективни упражнения за уморени очи. Ето с кои ще облекчите умората в очите и ще подобрите размазаното зрение.

Въртене на очите

Също както въртеливите движения на главата помагат за раздвижване на скования врат, така и въртенето на очите отпуска мускулите на зрителните органи. За да изпълните упражнението правилно затворете клепачи и започнете бавно да въртите очите си в кръг. Изпълнявайте по 10 пълни кръга два пъти на ден. Освен че снема умората, тази практика спомага и за овлажняване на очите и облекчаване на неприятните усещания, като сърбеж, парене или бодеж.

Осмици – едно от най-добрите упражнения за уморени очи

Популярното упражнение за уморени очи се изпълнява по следния начин. Седнете на стол с изправен гръб, прибрана брадичка, длани, отпуснати в скута и ходила, залепени за пода. След това вдигнете дясната си ръка на ниво на очите с палец, сочещ нагоре. Дръжте главата си неподвижна и погледнете палеца. Използвайте го, за да изписвате осмици във въздуха, като държите ръката си неподвижна. Следете палеца си с очи, без да движите главата. Направете по 5 повторения с ляв, а после и с десен палец.

Писане с очи по стената

Звучащата като излязла от фантастичен филм практика всъщност е много добра за заздравяване на мускулите на зрителните органи. Започнете упражнението, като застанете пред празна стена, на около 3 метра разстояние. На стената не трябва да има абсолютно нищо – нито картини, нито прозорци. След това започнете да изписвате кратки думи само с очи. Пишете думи в продължение на 20 секунди, след това вземете кратка почивка. За най-добри резултати повторете упражнението за общо 2 минути. То ще подобри движението на очите, ще заздрави и най-слабите очни мускули и ще допринесе за снемане на натрупаното напрежение.

Поглед към хоризонта

За да отпочинат очите ви, отправете поглед към обект в далечината (напр. ако сте в затворено помещение, погледнете през прозореца навън). Фокусирайте се върху обекта, който виждате най-ясно, като отпуснете лицето и очите си. Поемете дълбоко въздух, релаксирайте за няколко секунди и насочете поглед към друг обект в далечината. Продължете с успокояващата практика, като местите поглед от един обект на друг, на различни разстояния от вас.

Още упражнения за уморени очи и други ефективни практики за подобряване на очното здраве

Ако умората в очите често присъства в ежедневието ви, научете всички полезни техники за облекчаване на напрежението и поддържане на очите в отлична форма чрез програма Очно здраве (Ocomed). Една от най-ефективните практики, която офталмолозите от Очно здраве препоръчват, е прием на природния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Той осигурява пълна пигментна и съдова грижа за зрителните органи чрез оптималните количества очни пигменти и антиоксиданти в състава си. Тези натурални незаменими вещества се натрупват в макулата, като възстановяват нейния пигмент, остротата на зрението и пазят очите от фототоксично увреждане. Редовният прием на продукта защитава очите от нарушения на зрението и очни заболявания. Особено подходящ е за прием при синдром на сухото око или честа дигитална умора на очите. Поради напълно натуралния състав и високо качество на активните съставки, продуктът няма странични ефекти и може да се приема продължително време.