вирусен конюнктивит

Вирусен конюнктивит в сезона на грипа и настинките

В разгара на есента, когато температурите все по-осезаемо започват да падат, а имунитетът отслабва, се превръщаме в лесна мишена за вирусите. Ако не успеем да устоим на атаките им и попаднем в клопката на грипа или настинката, твърде вероятно е да не се разминем и със съпътстващия ги вирусен конюнктивит, най-разпространената форма на инфекциозния конюнктивит.

Причина за вирусния конюнктивит

При настинка и грип белите кръвни телца (левкоцитите) се активизират и циркулират в кръвта в опит да достигнат областта, в която се е развила инфекцията. За да помогнат на организма да се пребори с болестотворните микроорганизми, те произвеждат специални вещества, които водят до възпаление на носната лигавица и разширяване на кръвоносните съдове в тази периферна зона на тялото. В резултат носът на засегнатия се запушва и започва да тече. Аналогично протича процесът в слъзния канал – той се запушва, сълзите не могат да се отичат към носа и се натрупват в очите.

Нерядко вирусът причинител на инфекциозните и респираторни заболявания води до възпаление на мембраната, която покрива очната ябълка и вътрешната страна на клепачите, познато като вирусен конюнктивит. Основните “виновници” за тази очна инфекция са аденовируси и ентеровируси, по-рядко – херпес симплекс вируси. Главните симптоми са зачервяване, сърбеж, усещане за чуждо тяло, подуване на клепачите, сълзене и отделяне на воднист секрет от очите.

Лечение на вирусен конюнктивит

Лечението на вирусен конюнктивит е строго индивидуално и зависи от тежестта на симптоматиката. Съществуват обаче редица правила, придържането към които помагат на потърпевшите за овладяване на симптомите, предотвратяване на инфекции и избягване на усложнения.

  • Ръцете трябва да се измиват редовно и да се избягва досегът с очите
  • Не бива да се споделят с други хора кърпи, чаршафи или възглавници, които са били в контакт със инфектираното око
  • Добре е често да се проветряват помещенията в дома и на работното място и да се избягва задимена среда
  • Необходимо е окото да се почиства 2-3 пъти дневно с физиологичен разтвор
  • Прилагането на изкуствени сълзи е уместно в случай на сърбеж и усещане за чуждо тяло
  • Носенето на контактни лещи или грим е противопоказно по време на инфекцията

Природна профилактика при вирусен конюнктивит

Повишеният риск от развитие на вирусен конюнктивит по време на настоящия преходен сезон изисква предприемането на своевременни превантивни мерки. Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват грижата за очите и зрението да бъде допълнена с приема на подходящи антиоксиданти и пигменти за очи, които се съдържат в природните продукти от фамилия Окомед.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари