синдром на компютърното зрение

Синдром на компютърното зрение – бич за съвременния човек

В дигиталния свят опасностите за очното здраве дебнат отвсякъде съвременния човек, а един от най-разпространените проблеми сред деца и възрастни се оказва т.нар. синдром на компютърното зрение. Вероятно се досещате, че в повишен риск са изложени хората, които прекарват повече време пред екраните на дигиталните устройства. А в днешно време това никак не е трудно – като започнем от 8-часовия работен ден пред компютъра, през дигиталните форми на обучение, до времето за развлечение пред телевизора или смартфона. В следващите редове споделяме повече за индикациите за наличието на синдром на компютърното зрение и съвети за преодоляване на дигиталната умора.

Синдром на компютърното зрение – що е то?

Синдромът на компютърното зрение обикновено протича с няколко характерни оплаквания. Те включват зрителна умора, сухота, замъглено виждане, чести главоболия и световъртеж.

Зрителната умора е сред най-честите последствия от продължителното взирането в екраните на дигиталните устройства. В края на работния ден мнозина изпитват затруднения да фокусират погледа си върху близки или отдалечени предмети и обекти. В по-тежките случаи потърпевшите се оплакват от неприятна болка. Ако състоянието не се овладее, дори е възможно да последва трайно влошаване на зрението.

Друг характерен симптом при синдром на компютърното зрение е сухотата в очите, съпроводена от усещане за чуждо тяло в окото. Предполагаема причина за появата на неприятното усещане е, че когато се взираме в монитора, честотата на премигванията значително намалява, а също и естественото овлажняване на окото.

Хората със синдром на компютърното зрение се оплакват още от замъглено виждане. Преумората на зрителния анализатор може да се прояви с размазвано или двойно виждане. Когато окото отпочине, оплакването обикновено отшумява. Ако забележите, че проблемът не преминава е желателно да се консултирате със специалист, защото замъгленото зрение може да е издайнически симптом на опасни очни болести.

Не на последно място честите главоболия и световъртеж са знак за сериозна преумора на окото и синдром на компютърното зрение. При появата на този симптом е задължително да дадете на зрителния анализатор необходимата почивка и да помислите за намаляване на напрежението върху очите в ежедневието.

Стратегии за преодоляване на дигиталната умора

На първо място при синдром на компютърното око специалистите препоръчват да се сведе до минимум използването на дигитални устройства. Това ще рече да прекарваме време пред екраните, само когато е необходимо. Знаем, че гледането на телевизия или скролването в социалните мрежи са хоби за мнозина. Но ако работите или учите пред компютър, ви съветваме да помислите за други развлечения, които са по-щадящи за очите.

А когато продължителния престой пред монитора е неизбежен, то се уверете, че се придържате към правилото 20:20:20. То гласи, че на всеки 20 минути трябва да поглеждате в страни за 20 секунди, като фокусирате погледа върху обект, разположен на разстояние от 20 фута (6 метра).

Също така не забравяйте да осигурите подходящи за работа с компютър условия. Двата основни съвета тук са яркостта на екрана да не бъде по-силна от осветлението в помещението и върху монитора да няма светлинни отблясъци.

Природен продукт, създаден с грижа за очното здраве на модерния човек

Специалистите от програма Очно здраве горещо препоръчват на хората, които прекарват часове пред екраните на дигиталните устройства прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Този природен офталмопротектор предоставя необходимата защита на зрението от синята светлина. Постига този ефект благодарение на рационалната комбинация от лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Активните съставки оказват пълна пигментна и съдова защита на очите. При редовен прием има положителен ефект за превенция и лечение на най-често срещаните очни заболявания. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно. Няма данни за противопоказания, дори при продължителен прием.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари