Инфекциозен конюнктивит

За инфекциозен конюнктивит се говори в случаите на възпаление на конюнктивата, причинено от инфекциозни агенти – вируси или бактерии. Конюнктива е мембраната, която покрива склерата на окото и вътрешната страна на клепачите. В зависимост от типа на причинителите на възпалението се разглеждат 2 основни форми на инфекциозен конюнктивит:

 • вирусен конюнктивит – най-разпространената форма
 • бактериален конюнктивит – по-рядка, но с по-широка гама от възможни причинители

Вирусен конюнктивит – симптоми, лечение, особености

Вирусен конюнктивит е най-честата форма на инфекциозно възпаление на конюнктивата. Състоянието е силно заразно, защото вирусите причинители се разнасят много лесно с въздуха. Това позволява бързото им разпространение по въздушно-капков път и обяснява защо заболеваемостта от вирусен конюнктивит често придобива епидемиологични пропорции. От друга страна, бързото разпространение на вирусните частици е причина за това вирусен конюнктивит почти винаги да засяга и двете очи.

Вирусен конюнктивит се причинява основно от аденовируси и ентеровируси, по-рядко – от херпес симплекс вирус. Може да се развие самостоятелно или като съпътстващо състояние при някои инфекции на горните дихателни пътища, включително при грип.

Основните симптоми на вирусен конюнктивит включват:

 • силно зачервяване на склерата на окото, клепача и кожата около него
 • сърбеж в окото
 • повишено сълзене и отделяне на воднист секрет
 • замъглено зрение, което е причинено от слъзната секреция и изчезва при по-често примигване
 • фотофобия

Диагностицирането на вирусен конюнктивит става основно с изследване на секрет от окото и по особеностите на симптоматиката. От поставянето на конкретната диагноза зависи и определянето на терапевтичната схема.

Лечението на вирусен конюнктивит зависи от тежестта на симптоматиката. В повечето случаи се назначават единствено капки за поддържане естествената влажност на окото и намаляване на сърбежа. Само при по-тежки случаи може да се назначи лечение с противовирусни препарати. Прогнозата обикновено е добра и състоянието отшумява в рамките на десетина дни. Най-сериозни са оплакванията около третия-петия ден, след което настъпва подобрение и инфекцията отминава, най-често без усложнения.

Бактериален конюнктивит – симптоми, лечение, форми

Бактериалният конюнктивит е по-рядко срещаната форма. Той се диагностицира при около 30% от хората с инфекциозен конюнктивит. Може да се развие самостоятелно или като бактериално усложнение след вирусната инфекция на конюнктивата.

Причинители на бактериален конюнктивит може да са най-разнообразни бактерии. Най-често това са представители на родовете Стафилококус, Хемофилус, Стрептококус и Псевдомонас. В по-редки случаи бактериален конюнктивит може да се развие и при замърсяване на окото с бактерии от родовете Гонококус, Хламидия и др., които причиняват сексуално предавани инфекции. В тези случаи се говори за гонококов и за хламидиален конюнктивит. Те почти винаги са придружени с оплаквания, подсказващи и за уро-генитална инфекция. В тези случаи инфекцията на конюнктивата е по-трайна и изисква по-сериозно лечение.

Наред с характерното зачервяване и силен сърбеж, други симптоми на бактериален конюнктивит са:

 • повишено сълзене, но секретът е по-гъст и жълтеникав в сравнение с този при вирусен конюнктивит
 • слепване на клепачите след сън
 • подуване на лимфните съдове пред ухото
 • сериозен оток и на двата клепача

Бактериалният конюнктивит често може да засегне само едното око, а при добра хигиена другото да остане здраво.

Лечението на бактериален конюнктивит включва основно антибиотични препарати – капки, офталмични унгвенти и др. В допълнение се прилагат и продукти за облекчаване на сърбежа и другите симптоми. Гонококовият и хламидиалният бактериален конюнктивит обикновено се лекуват най-трудно и продължително. Във всички случаи на бактериален конюнктивит лечението се определя изцяло от лекуващия офталмолог и трябва да се спазва стриктно за по-бърз ефект и избягване на усложненията. Макар и редки, те може да се появят с раздразнение на роговицата и трайно нарушаване на нормалната слъзна секреция. За поява на усложнения може да сигнализира замъгляването на зрението, което не отминава при няколкократно примигване. Когато се спазват лекарските препоръки, лечението на бактериален конюнктивит е успешно и състоянието се подобрява в рамките на седмица, без усложнения.

Профилактика на бактериален и вирусен инфекциозен конюнктивит

Възпалителните заболявания на очите се срещат най-масово лятото. Къпането в недобре почистени басейни през лятото, масовите събирания на много хора на едно място и неспазването на добра лична хигиена са причини за почти ежегоден бум в разпространението на инфекциозен конюнктивит през летния сезон. Това засилва нуждата от превантивни мерки за поддържане здравето на очите. Необходимо е да се избягва контактът с болен поне в рамките на 10-12 дни, в които той е заразен, да се мият редовно ръцете и да не се ползват чужди хавлиени принадлежности.

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчва грижите за очите и зрението през лятото да бъдат допълнени и с прием на необходимите антиоксиданти и пигменти за очи. Това е основна превантивна грижа най-вече за хората, попадащи в рискови групи за развитие на очни заболявания.

borola