сухо око

Сухо око – предпоставка за роговична увреда

Пациентите със сухо око са по-податливи на нараняване на роговицата от хората със здрави очи. Причината е следната – очната сухота възпрепятства заздравяването на роговичните тъкани. Данните са от изследване, публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Сухо око и нараняване на роговицата – повече за връзката

Учените от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в САЩ, които стоят зад новото проучване, изследват мишки. В хода на работата те установяват, че протеини от стволови клетки имат способността буквално да регенерират роговицата. Това им дава основание да смятат, че идентифицираните протеини се очертават като потенциална терапевтична цел за лечение и превенция на роговични лезии.

Тук е мястото да припомним, че сухотата в очите е чест очен проблем. Появата му се дължи на два основни фактора – недостатъчно производство на сълзи или некачествен слъзен филм. Последиците варират от понижаване на зрителната острота до увреждане на очните тъкани. За намаляване на дискомфорта засегнатите често разчитат на различни видове овлажняващи очни капки.

„Разполагаме с помощни средства при сухи очи. Те обаче действат само при 10-15% от пациентите“. На това обръща специално внимание водещият автор на изследването д-р Раджендра С. Апте. Той е преподавател в Катедрата по офталмология и зрителни науки на Вашингтонския университет.

Идентифицираните протеини – нова надежда за лечение и превенция на лезии на роговицата при очна сухота

„Десетки милиона хора по света страдат от болка в очите и замъглено зрение в резултат на наранявания, свързани с очна сухота. Протеините от стволови клетки, които регенерират роговицата, биха могли да разкрият нови хоризонти пред лечението и превенцията на роговични лезии. В случай че тези протеини не дадат очаквания резултат, алтернатива все пак има. Силно се надявам, че ще можем да трансплантираме манипулирани лимбални стволови клетки. Това ще ни даде възможност да предотвратим появата на лезии на роговицата при пациенти със сухота в очите“, посочва д-р Апте.

Работеща комбинация за справяне със сухо око и предотвратяване на свързаните с него последствия

Опитните офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват едновременния прием на два продукта за поддържане на влагата в очите.

Околут Комби / Ocolut® Combi e първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула осигурява оптимални количества от 4-те най-мощни протектора на зрението. Това са лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставки са комбинирани така, че заедно да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Приемът предпазва и възстановява съдовете на ретината.

ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+ доставя високо количество (1000 mg) стандартизирани омега-3 мастни киселини и витамин E. Има силно изразен противовъзпалителен ефект и нормализира слъзната секреция. Активно противодейства на симптомите на сухота в очите.

Продуктите са напълно безопасни и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари