проблеми с очите при диабет

Проблеми с очите при диабет – ето как да се предпазим

От проблеми с очите при диабет са застрашени хората, които не контролират нивата на глюкозата в кръвта. Ако не се третира своевременно, захарната болест може да доведе до увреждане на малките кръвоносни съдове в окото. За да избегнете увреждане на зрението и дори пълна слепота, е препоръчително да полагате необходимите грижи за очното здраве. Ето какво включват препоръките към пациентите с диабет.

Контролирайте кръвната захар

Когато нивата на кръвната захар се покачат, деликатните кръвоносни съдове, подхранващи окото, често са първите, които претърпяват увреждане. Щетите са най-сериозни за ретината, в която се намират светлочувствителни клетки, предаващи визуална информация по зрителния нерв към мозъка. Ето защо в резултат от увреждането на кръвоносните съдове в ретината може да настъпи замъгляване на зрението. Диабетиците са рискова група за развитието на три опасни очни болести – диабетна ретинопатия, глаукома и катаракта. Контролирането на кръвната захар е особено важно за предотвратяване или забавяне на прогресията на тези заболявания.

При проблеми с очите при диабет – по-добре откажете тютюнопушенето

Тютюнопушенето нанася щети на цялостно здравословното състояние, а при диабетиците рискът е особено голям. Цигареният дим уврежда всички артерии, вени и капиляри, включително тези, разположени в зрителния анализатор. Наред с това тютюневите изделия съдържат токсични вещества, които повишават оксидативния стрес и засилват образуването на свободни радикали. Тъй като очите са най-уязвими и чувствителни към неблагоприятното им действие, те са застрашени от болести като катаракта и макулна дегенерация при тютюнопушене.

Хранене за превенция на проблеми с очите при диабет

Балансираното хранене помага за поддържане на добро очно здраве. На пациентите с диабет се препоръчва диета, която да осигурява на тялото полезни за очите хранителни вещества. Такива са витамините А, С, Е, бета-каротин, лутеин, омега-3 мастни киселини, цинк и зеаксантин. Прибавянето към менюто на повече листни зеленчуци, мазна риба като сьомга, риба тон или скумрия, ядки като орехи и бадеми, боб, леща и гъби ще ви помогне да постигнете тази цел. Същевременно придържането към диета с нисък гликемичен индекс е важно за управление нивата на кръвната захар при пациенти с диабет.

Природна комбинация за здрави очи при пациенти с диабет

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват на диабетиците природна терапия с два продукта, създадени с грижа за очното здраве и съдова протекция.

Околут Комби / Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор, който осигурява пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. Приемът на продукта доставя на организма оптимални количества от най-важните пигменти и антиоксиданти за добро зрение. Всяка растителна капсула съдържа лутеин (10 мг), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 мг) и проантоцианидин (50 мг).

Рационалната комбинация на активните съставки дава следния резултат:

  • предпазва и възстановява съдовете на ретината
  • подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор
  • намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан

Пациентите с диабет могат да допълнят терапията с Ентан / Entan®. Това е универсален съдов протектор, разработен с грижа за цялото съдово дърво. Съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони). При редовен прием подобрява кръвообращението и спомага за укрепване на кръвоносните съдове в ретината.

И двата продукта са напълно безопасни. Няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при продължителен прием. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари