диабетна ретинопатия лечение с билки

Диабетна ретинопатия – лечение с билки и още нещо!

За овладяване на диабетна ретинопатия към конвенционалната терапия може да се добави лечение с билки и натурални средства. Очното заболяване е често срещано усложнение сред пациентите, които страдат от захарна болест. Причината е, че поддържането на високи нива на кръвната захар в дългосрочен план уврежда кръвоносните съдове в тялото, включително и тези, които подхранват ретината. Обикновено в началото не се проявяват симптоми, което затруднява своевременното овладяване на болестта. В следващите редове споделяме на кои натурални средства може да се доверите, за да подпомогнете назначеното лечение на диабетна ретинопатия.

Чай от Гинко билоба за лечение с билки на диабетна ретинопатия

Гинко билоба е едно от най-мощните природни средства за овладяване на диабетна ретинопатия. Тайната на този натурален еликсир се крие в силните антиоксидантни свойства, които притежава. Ползите от приема на Гинко билоба се свързват с подобряване на кръвообращението и предпазване на нервните клетки от увреждане. Някои изследвания дори предлагат това древно растение като натурална алтернатива на дипиридамол – активната съставка в антитромботичните медикаменти. За да се възползвате от благоприятния ефект на Гинко билоба, може да приготвите чай като запарите листата на растението във вряла вода за около 3-5 мин.

Морски бор (средиземноморска пиния; приморски бор)

Редица изследвания свързват това иглолистно растение от семейство Борови с подобряване на очното здраве при диабетна ретинопатия. Учени провеждат експеримент в продължение на 2 месеца сред 20 пациенти, които страдат от диабет, атеросклероза и други съдови заболявания. По време на изследователския период участниците приемат ежедневно екстракт от кората на морски бор (пикногенол). Накрая изследователският екип установява подобрение в състоянието на пациентите. Обяснението на учените за тази положителна тенденция е способността на пикногенолът да се свързва с протеините в стените на кръвоносните съдове и така да ги „запечатва“. Това намалява пропускливостта на капилярите и спомага за овладяване на съдовите проблеми, включително тези, които засягат очите, като диабетна ретинопатия.

Сок от боровинки

Горските плодове са с доказан ефект за подобряване на очното здраве при пациенти с диабетна ретинопатия. Благоприятното им действие се дължи на антоцианините в състава им. Това са вещества, които притежават силни антиоксидантни свойства и забавят прогресията на захарната болест и произтичащите от нея усложнения, включително диабетна ретинопатия. Със специални ползи за очното здраве се отличават боровинките, които съдържат високи количества антоцианозиди. Този вид флавоноиди укрепват малките кръвоносни съдове в окото и намаляват кървенето на ретината. Отличен начин да се възползвате от споменатите ползи е пиенето на домашно приготвен боровинков сок всеки ден.

Природна комбинация за допълващо лечение на диабетна ретинопатия и цялостна грижа за очното здраве

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват на пациентите с диабетна ретинопатия да добавят към терапията комбиниран прием на два природни продукта за овладяване на очното заболяване.

Околут Комби / Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор, който осигурява пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. Приемът на продукта доставя на организма оптимални количества от необходимите пигменти и антиоксиданти за добро зрение. Всяка растителна капсула съдържа лутеин (10 мг), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 мг), проантоцианидин (50 мг). Това съчетание от активни съставки дава следния резултат:

  • предпазва и възстановява съдовете на ретината
  • подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор
  • намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан

При диабетна ретинопатия е препоръчително да комбинирате споменатия мощен офталмопротектор с Ентан / Entan®. Този универсален съдов протектор е създаден с грижа за цялото съдово дърво. Съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони). При редовен прием подобрява кръвообращението и спомага за укрепване на кръвоносните съдове в ретината.

И двата продукта са с отличен профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при продължителен прием. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари