диабет очни прегледи

Редовни очни прегледи – задължителни за пациенти с диабет

За да се радват на добро зрение, пациентите с диабет е препоръчително да си насрочват профилактични очни прегледи поне веднъж годишно. Причината е, че ако не се контролира, захарната болест може да се отрази негативно върху цялостното здравословно състояние и да нанесе необратими последици за очното здраве. Редовните посещения при офталмолог помагат за идентифициране на ранните етапи на очните заболявания, което е от ключово значение за успешното им лечение. В следващите редове вижте повече по темата.

Каква е връзката между захарната болест и очното здраве?

При диабет се нарушава способността за регулиране на кръвната захар в организма. В резултат се наблюдават флуктуации в нивата на глюкозата и е възможно да настъпи увреждане на малките кръвоносни съдове, включително на тези в окото. Това причинява зрителни смущения като замъглено виждане, поява на проблясъци или тъмни петна в зрителното поле и ако не се вземат мерки своевременно, води до загуба на зрението. В резултат от липсата на контрол върху нивата на кръвната захар най-често се развиват следните очни болести:

  • Диабетна ретинопатия
  • Катаракта
  • Глаукома
  • Диабетен макулен едем

Повече за всяка от тях може да научите тук.

Защо са необходими редовни очни прегледи при диабет?

Целта на регулярните посещения при офталмолог е да се вземат своевременни мерки за лечение на споменатите очни заболявания и да се предотврати необратимо увреждане на зрението. При рутинен очен преглед обикновено се разширяват зениците на пациента, за да се осигури по-ясен изглед на вътреочните структури. За целта се използват специални капки за очи. Очните лекари също така проверяват зрението на пациента, функционирането на очните мускули, вътреочното налягане и зрителната реакция към светлина. В зависимост от резултатите офталмолозите дават препоръки за периода, на който да се провеждат профилактични очни преглед, като за диабетиците е добре това да е поне веднъж в годината.

Добре е пациентите да са подготвени, че дилатацията на зениците може да продължи между 4 и 24 часа. Докато те са разширени, хората често изпитват повишена чувствителност към светлина и виждат замъглено. Следователно не е препоръчително човек да шофира през този период.

Профилактика на зрението с помощта на изцяло природен продукт

За превенция на споменатите очни заболявания, пациентите с диабет е добре да взимат профилактични мерки. Освен редовните посещения при офталмолог, те включват и набавяне на пълна гама от пигменти и антиоксиданти за добро очно здраве.

За целта експертите от програма Очно здраве (Ocomed) съветват да се доверите на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този естествен офталмопротектор съчетава мощна комбинация от пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Продуктът се грижи за зрението на диабетиците като защитава ретината и макулата от увреждане, пази и възстановява съдовете на ретината, подобрява зрителната острота и забавя процесите на стареене на окото. Подходящ е както за профилактика, така и за овладяване на очните заболявания, причинени от захарна болест. За оптимални резултати се препоръчва продължителен прием, като дозировката е удобна и икономически изгодна – по 1 капсула дневно, след хранене. Няма данни за противопоказания.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари