очни заболявания при диабет

Очни заболявания при диабет – открийте кои са те

Ние, екипът на програма Очно здраве, обръщаме внимание на една важна тема, а именно очни заболявания при диабет. Ако се интересувате какви са рисковете за очното здраве при диабетиците, продължете с четенето.

Катаракта

Лещите в очите ни са прозрачни структури, които ни осигуряват остро зрение. Често обаче, с течение на възрастта могат да потъмнеят. Хората с диабет са по-предразположени към потъмняване на лещата, наричано още перде на окото или катаракта. Специалистите смятат, че заболяването се дължи на отлагания по лещата, предизвикани от високите нива на глюкоза в кръвта.

Глаукома

Глаукома е наименование, което се отнася до група заболявания на очите. Те се причиняват от високо вътреочно налягане, което уврежда оптичния нерв – снопът от нерви, които свързват зрителните органи с мозъка. При страдащите от диабет, рискът от развитие на глаукома е двоен. Заболяването е опасно и изисква навременно откриване и лечение.

Диабетна ретинопатия – първо сред основните очни заболявания при диабет

Ретината е вътрешната обвивка в задната част на окото. Тя улавя светлината и я изпраща под формата на сигнали по оптичния нерв до мозъка. Той ги декодира, като по този начин ни позволява да виждаме. Високите нива на кръвна захар при диабет могат да увредят кръвоносните съдове в ретината, а това да доведе до развитие на очното заболяване диабетна ретинопатия.

В ранните стадии, кръвоносните съдове могат да отслабнат и да се разширят, като това причини изтичане на течност в ретината. Това състояние се нарича непролиферативна диабетна ретинопатия. При напредване на заболяването, кръвоносните съдове могат да бъдат толкова увредени, че буквално да се затворят. Това кара нови кръвоносни съдове да се образуват по повърхността на ретината. Те могат да изпускат течност, която да наруши зрението. Този етап се нарича пролиферативна диабетна ретинопатия.

Диабетен макулен едем

Частта от ретината, отговорна за разпознаване на лица, шофиране, четене и други дейности, се нарича макула. Диабетът може да причини подуването ѝ, като състоянието се нарича диабетен макулен едем (оток). С течение на времето то може да увреди дълбоко зрението, като доведе до частичната му загуба или до слепота. Отокът на макулата е усложнение, което се развива при хора с диабетна ретинопатия.

Подкрепа на зрението срещу очни заболявания при диабет

Специалистите съветват – ако имате диабет, задължително трябва да се погрижите за очното си здраве. За предпазване от очни заболявания, породени от диабет, се доверете на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е природен офталмопротектор, осигуряващ пълна подкрепа за зрението на диабетиците. Съдържа незаменимите очни пигменти лутеин и зеаксантин, и естествените вещества с мощно антиоксидантно действие астаксантин и проантоцианидин. Защитава ретината и макулата от увреждане. Има изразен съдово-протективен ефект – защитава и възстановява съдовете на ретината. Подобрява остротата на зрението и забавя стареенето на окото. Подходящ е и за допълнителна грижа при лечение на очни заболявания, причинени от диабет. Няма странични ефекти и може да се приема дългосрочно.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари