очни заболявания

Очни заболявания – как да се предпазим от тях?

В последните години наши и чужди офталмолозите отчитат бум на очни заболявания. Това подтиква учените да търсят начини за помощ на засегнатите, и за превенция на тези, които все още нямат зрителни оплаквания. Преди обаче да разберем докъде са стигнали в търсенията си, ще се запознаем с основните причини за този здравен бич и с начините, по които ефективно може да им се противодейства.

Рискови фактори за появата на очни заболявания

Като главни отговорни за възникването на очни заболявания специалистите посочват:

  • напреднала възраст
  • тютюнопушене
  • прекомерен прием на алкохол
  • продължително излагане на UV лъчения с незащитени очи
  • някои заболявания (диабет, хипертония)
  • липсата на основни незаменими вещества за очите – очни пигменти (лутеин, зеаксантин) и антиоксиданти (астаксантин и проантоцианидин)

Основни рискови групи

Като основна рискова група за развитие на очни заболявания се посочат възрастните хора. Това обаче не бива да успокоява хората в трудоспособна възраст, тъй като има тенденция за подмладяване на много офталмологични болести. Относно това дали мъжете, или жените са по-уязвими специалистите са единодушни – дамите са в по-голям риск. Основните причините са:

  • по-дългата продължителност на живот при жените, респективно по-голяма предразположеност към възрастово обусловени заболявания на очите (макулна дегенерация, катаракта и глаукома)
  • хормоналните промени през бременността и менопаузата
  • ограничения достъп до здравни услуги в развиващите се страни

Начини за предпазване от очни заболявания

Познаване на фамилната анамнеза

Когато става въпрос за очни заболявания, не бива да се забравя, че наследствеността играе главна роля във възникването им. Ето защо провеждането на своеобразно проучване дали някой от рода е страдал от проблеми с очите трябва да е приоритет за всеки, и най-вече за по-възрастните жени.

Подлагане на профилактични прегледи

От медицинска гледна точка провеждането на редовни профилактични прегледи е най-сигурният начин за предпазване от заболявания. Те позволяват навременното диагностициране и своевременното предприемане на мерки за лечение. Именно поради това е препоръчително хората над 60 години да посещават офталмолог поне веднъж годишно.

Прием на повече храни, богати на антиоксиданти

Към многобройните ползи на антиоксидантите може да се добави още една – те са истински пазители на зрението. Именно в тях се крие разковничето, за да се запази това сетиво непокътнато до дълбока старост. Ето защо източници на тези чудодейни вещества трябва да присъстват по-често на трапезата. А такива са цитрусовите плодове, тъмнолистните зеленчуци, ядките и рибата.

Изследвания, които показват, че храненето е тясно свързано с появата на очни заболявания

Офталмолози от университета в Сидни

анализират зрението на почти 3000 души, вземайки предвид техните хранителни предпочитания. Резултатите показват, че употребата на риба веднъж седмично понижава риска от проблеми със зрението с 31%, а на ядки (1-2 шепи дневно) – с 35%. „Мастните киселини, съдържащи се в тези продукти, ефективно предпазват очите, като предотвратяват натрупването на плаки в артериите. Премахват възпалението и нормализират работата на ретиналните клетки“, обясняват авторите на проучването.

Според друго изследване

хората, които често консумират храни, богати на трансмазнини, развиват по-често макулна дегенерация. По думите на учените трансмазнините, съдържащи се в маргарина, колбасите и готовите печива предизвикват възпалителни процеси, способстващи за възрастовото увреждане на ретината. За разлика от тези „лоши“ мазнини, незаменимите омега-3 мастни киселини предпазват очите от увреждане на ретината. Причината е, че съдържат силни антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. В този ред на мисли приемът на около 100 мл растителни мазнини седмично, които съдържат омега-3 киселини като зехтина, намалява вероятността от развитие на сериозни очни заболявания.

За ролята на очните пигменти в превенцията на очни заболявания

Научно доказано е, че двата очни пигмента – лутеин и зеаксантин, имат силно офталмопротективно действие. То се състои във филтриране и неутрализиране на фототоксичното въздействие на ултравиолетовите лъчи и антиоксидантна активност, изразяваща се в обезвреждане на свободните радикали в макулата и ретината. Зеаксантинът се натрупва в макулата, а лутеинът в ретината. Изследвания доказват, че 6 мг лутеин дневно намалява риска от увреждане на макулата с 43%.

Предпазване от очни заболявания с изпитани природни средства

Ние от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчваме на хората от рисковите групи да намалят опасността от очни заболявания с приема на два доказани продукта от фамилия Околут.

Околут Дуо/Ocolut® Duo е специално създаден и разработен, за да противодейства на причините за макулна дегенерация и пигментен ретинит. Това е възможно благодарение на рационалната комбинация от лутеин и зеаксантин в състава му. Действайки в пълен синхрон, те осигуряват на ретината и макулата двойно офталмопротективно действие и ефективно ги предпазват от негативното действие на свободните радикали.

Околут Комби/Ocolut® Combi съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Този мощен офталмопротектор съчетава силата на лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. В резултат на взаимодопълващото действие на активните съставки Околут Комби гарантира пълна пигментна и съдова защита на очите. Така редица очни заболявания и рефракторни нарушения стоят надалече.

Освен за превенция Околут Дуо и Околут Комби се използват успешно и за поддържащо лечение на редица офталмологични болести. За постигане на оптимален ефект се препоръчва и двата продукта да се приемат продължително време. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради 100% натуралния произход на съставките.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари