катаракта и диабет

Катаракта и диабет – методи за лечение на очното заболяване

Катаракта и диабет са две широко разпространени заболявания в неподозирана връзка. При хората с диабет рискът от развитие на катаракта, позната още като перде на окото, нараства двойно. Очното заболяване представлява мътна област в лещата на роговицата, която замъглява зрението. Възможно е първоначално да протича без забележими симптоми, но ако имате някое от следните зрителни смущения, потърсете помощта на специалист:

  • Замъглено зрение
  • Зрителни петна
  • Намалена наситеност на цветовете
  • Повишена чувствителност към светлина
  • Затруднено виждане през нощта

Катаракта и диабет – повече за връзката между двете заболявания

Вследствие на диабет могат да се развият както временни, така и по-трайни проблеми със зрението. На първо място при захарна болест се повишават нивата на кръвна захар и с течение на времето това неминуемо води до увреждане на малките кръвоносни съдове. Глюкозата е необходима на тялото за производство на енергия, което се осъществява във всяка клетка. Тя може да премине от кръвта в клетките, единствено при наличието на достатъчно количество инсулин. При диабетиците е налице пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произведения хормон. Високата кръвна захар вследствие на недостиг на инсулин и натрупване на глюкозата в кръвта, може да увреди кръвоносните съдове, включително и тези в окото. Това увеличава рискът от увреждане на очната леща и развитие на катаракта.

При диабет се наблюдава също и промяна във водния хумор на окото. Това е течност, която се намира в предната и задната камера на окото. По състав наподобява кръвната плазма, но съдържа по-малко протеини и глюкоза и повече млечна и аскорбинова киселина. Когато нивата на глюкоза в тази течност се повишат, е възможно лещата да се надуе и да предизвика замъглено зрение. Проучване, проведено през 2021 г. сред 37 души с диабет и катаракта, установява високи нива на глюкоза във водния хумор на участниците.

В повишен риск от развитие на катаракта са диабетици в напреднала възраст.

Методи за лечение на катаракта

В началната фаза на очното заболяване специалистите предписват на пациентите да носят диоптрични очила. Това в повечето случаи води до подобряване на зрението. При по-сериозно увреждане на зрителния орган, специалистите насочват към оперативно лечение. Премахването на „старческото перде“ по оперативен път е изключително ефективен и сигурен метод за справяне с проблема. Интервенцията се извършва с местна упойка и отнема не повече от 20 минути.

Природен продукт, подходящ за превенция и следоперативно лечение на катаракта

Профилактиката на очното здраве е от първостепенна важност както след операцията на катаракта, така и като превантивна мярка срещу развитието й. Околут Комби/Ocolut® Combi е с доказан ефект при перде на очите. Той е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи, чийто прием е неизменна част от качествената грижа за очите. Комплексното действие на четирите най-мощни протектори на зрението, влизащи в състава му – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин, допринасят за пълната протекция на очите и доброто зрение. Приема се по 1 растителна капсула на ден. Подходящ е за вегани, вегетарианци и постещи, тъй като се предлага в иновативни, изцяло растителни капсули (VGcaps).

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари