влошено зрение

Влошено зрение – последствие от хронични заболявания

Причината за влошено зрение понякога може да не е пряко свързана с очното здраве, а с цялостното състояние на организма. Хроничните болести често рефлектират и върху зрението, така че ако живеете с някое от следните „тихи“ състояния, ви съветваме да наблегнете на профилактиката на очното здраве.

Диабет – причина за влошено зрение

Поддържането на високи нива на кръвна захар при диабет в дългосрочен план може да увреди кръвоносните съдове в тялото, включително тези в ретината. Захарната болест, ако не се открие и третира своевременно, крие опасност от стесняване или дори запушване на малките ретинални съдове. Това създава невъзможност за снабдяване на ретината с необходимите количества кислород. Недостатъчното оросяване води до увреждане на ретиналната тъкан и развитие на диабетна ретинопатия. Това заболяване е сред основните „виновници“ за загуба на зрението в световен мащаб. Обикновено началните фази протичат без ясно изразена симптоматика, защото първоначално се образуват нови кръвоносни съдове, които да компенсират влошеното кръвоснабдяване на ретината. Те обаче са много деликатни и пропускливи.

Преминаването на кръвна плазма през тях и натрупването й в ретиналната тъкан е втората причина за появата на диабетна ретинопатия. Освен тази очна болест, пациентите с неконтролирани нива на глюкоза са рискова група за развитието на катаракта и глаукома. С оглед на казаното дотук съветваме диабетиците да бъдат особено внимателни в грижата за очното здраве. Силно се препоръчва ежегодното посещение на офталмолог за профилактика.

Високо кръвно налягане и влошено зрение

Хипертонията е още едно заболяване, което бавно, но прогресивно може да влоши зрението. И тук причината е, че високото кръвно налягане уврежда кръвоносните съдове в окото. Стесняването и втвърдяването на ретиналните съдове може да доведе до кръвотечения, микроаневризми, а при по-тежките случаи крие риск от макулен едем (оток на макулата). Високото кръвно налягане уврежда още нервните клетки в окото. В дългосрочен план опасността от развитие на оптична невропатия е реална. Тя се изразява в разрушаване на нервните клетки на зрителния анализатор. Може да предизвика кървене и дори загуба на зрение.

Множествена склероза

Тази болест е особено опасна за зрението. При множествената склероза имунната система атакува миелиновата обвивка. Тя защитава зрителния нерв и подпомага бързото и ефективно предаване на сигнали от очите към мозъка. Когато този процес е компрометиран, настъпва възпаление на зрителния нерв и бърза загуба на зрението. Това се нарича оптичен неврит. Състояние води до усещане за болка при движението на очите, замъглено виждане, загуба на цветно зрение, дупка в центъра на зрителното поле, главоболие и дори слепота в някои редки случаи.

Природна профилактика за очите при хронични заболявания

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) силно препоръчват на пациентите с хронични заболявания, които уреждат кръвоносните съдове, комбинация от два изцяло натурални продукта за профилактика на зрението.

Околут Комби / Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор, който осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. Всяка капсула от продукта доставя на организма оптимални количества лутеин (10 мг), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 мг), проантоцианидин (50 мг). Това са най-важните пигменти и антиоксиданти за очното здраве.

Приемът в дългосрочен план се свърза със следните ползи:

  • предпазване и възстановяване на кръвоносните съдове в ретината
  • по-добро оросяване на зрителния анализатор
  • намаляване пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан

При диабет или високо кръвно налягане е удачно да комбинирате с Ентан / Entan®. Това е универсален съдов протектор, създаден специално с грижа за цялото съдово дърво. Съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин и екстракт от Гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони). Продуктът подобрява кръвообращението и спомага за укрепване на кръвоносните съдове в ретината.

И двата продукта са с отличен профил на безопасност и са подходящи за дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната. Следете за горещи промоции и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари