Грижа за очите

Грижа за очите – ето каква да бъде според възрастта

Навлизането на дигиталните устройства в ежедневието превръща регулярната грижа за очите в приоритет на модерното общество. Зрението е обвързано с цялостното здравословно състояние на организма, затова балансираният начин на живот стои в основата на очното здраве. В следващите редове споделяме какви са препоръките на офталмолозите за очната грижа през различните етапи от живота.

Грижа за очите в 20-те и 30-те години

Зрителна умора и съпътстващата сухота в очите са преобладаващите очни оплаквания сред 20 и 30-годишните. Проблемът идва от прекомерното взиране в екраните на дигиталните устройства, било то за работа или развлечение. Полезна препоръка за младите е да се придържат към златното правило 20:20:20. То гласи, че на всеки 20 минути взиране в монитора или екрана на дигиталните устройства трябва да отклонявате погледа за 20 секунди, като се фокусирате в обект/предмет отдалечен на 20 фута (или 6 метра). Също така е желателно да се правят профилактични очни прегледи на две години, ако нямате оплаквания. Когато нещо със зрението се променя или не е наред, посещенията при офталмолог не бива да се отлагат, а профилактичните прегледи – да се провеждат ежегодно.

Грижа за очите в 40-те и 50-те години

Между 40 и 50 години повече хора се оплакват от трудности при фокусиране на близки разстояния, например при четене на книга или работа с компютър. В такъв случай е добре да се посети лекар, който да назначи подходящи очила за регулиране на зрението. Към препоръките за добро очно здраве, които споменахме, на тази възраст следва да добавите прием на повече хранителни вещества, които поддържат здравето на макулата. Най-важните за зрението са лутеин и зеаксантин. Може да си набавите тези каротеноиди чрез прием на зеленчуци като спанак, моркови, зеле, магданоз и др. В яйцата, по-специално в жълтъка, също се съдържат високи количества от очните пигменти.

Бъдете особено внимателни към очната грижа след 60 години

След навършване на 60-години не бива да си позволявате немарливост към грижата за очното здраве. Причината е, че с напредване на възрастта нараства рискът от развитието на сериозни заболявания като катаракта, наричана още старческо перде, възрастово-обусловена макулна дегенерация и глаукома. Те могат да нанесат необратими щети на зрението и дори да доведат до пълна слепота, ако не се открият и третират своевременно. Ето защо редовните очни прегледи (минимум веднъж годишно) са задължителни, а храненето трябва да бъде съобразено с нуждите на зрителния анализатор. Към приема на лутеин и зеаксантин е добре да добавите омега-3 мастни киселини. Те допринасят за здравето на ретината и подобряват зрителната острота. Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са мазни риби като аншоа, сьомга и скумрия, някои семена и ядки.

Природна помощ за здрави очи на всяка възраст

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват да добавите природните продукти с марка Околут към грижата за очите.

Околут Дуо / Ocolut® Duo съдържа високо количество от естествените очни пигменти – лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Двете съставки се допълват отлично и осигуряват двойно по-добра пигментна защита на зрителния анализатор.

Околут Комби / Ocolut® Combi защитава очите от екраните на дигиталните устройства, оказва положителен ефект при най-честите очни заболявания и рефракторни нарушения. Този продукт е първият на българския пазар, който съдържа пълна гама от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула доставя оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Може да комбинирате посочените продукти с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ за максимална грижа за очните тъкани. Съчетава есенциалните омега-3 мастни киселини и токоферол – най-активната форма на витамин Е.
Продуктите са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари