зачервени очи причини

Зачервени очи – причини и решения

Повечето причини за зачервени очи са напълно безобидни и състоянието отминава бързо, но има и случаи, когато е необходима консултация със специалист. Когато зачервяването е временно, навярно се дължи на безобидна реакция към прах или друг алерген. Но ето какво трябва да знаем за случаите, когато зачервеното око остане за по-дълъг период.

Сухота – една от честите причини за зачервени очи

Ако зачервяването е съпроводено от усещане за чуждо тяло в окото, парене и сърбеж, то вероятно става въпрос за сухота в очите. Състоянието се появява, когато естественото овлажняване в окото не е достатъчно поради намалена продукция или ускорено изпаряване на слъзен секрет. Причините за развитието на състоянието са разнородни – от алергия, през дългите часове взиране в екраните на дигиталните устройства, до приема на някои лекарства. Добрата новина е, че има начин да накарате очите ви да се чувстват по-добре. Използването на изкуствени сълзи донякъде компенсира дефицита на естествени такива и спомага за преодоляване на дразненето в краткосрочен план. Откриването и елиминирането (ако е възможно) на първопричината за сухота в очите е пътят към окончателното решение на проблема.

Закритоъгълна глаукома

Течността в окото се оттича по естествен път посредством сложна дренажна система. Ако изходните каналчета на зрителния анализатор по някакъв начин се блокират, това може да доведе до внезапно рязко повишаване на вътреочното налягане. Видим симптом на това сравнително рядко, но опасно очно заболяване, са именно зачервените очи. Други симптоми са силна болка, главоболие, гадене и замъглено зрение. Рискът от закритоъгълна глаукома нараства с възрастта. Болестта е по-често срещана сред хора с фамилна анамнеза за очното заболяване.

Конюнктивит

Мнозина са изпитвали дискомфорта, който причинява конюнктивитът, на свой гръб. Това е възпаление на конюнктивата, породено от инфекция (вирусна, бактериална), алергия, травма и др. В детска възраст конюнктивитът може да съпътства инфекция на горните или долните дихателни пътища. Освен зачервяването на едното или двете очи, потърпевшите при конюнктивит усещат парене, сърбеж, дразнене и отделяне на секрет. Зачервяването е предизвикано от повишено кръвоснабдяване на областта в отговор на възпалението. За лечение на конюнктивит е препоръчително да се консултирате с офталмолог.

Природен продукт, който работи независимо от различните причини за зачервени очи

Експертите от програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват прием на Околут Комби/Ocolut® Combi за подобряване на очното здраве при сухота в очите, конюнктивит, глаукома и другите най-разпространени очни болести и рефракторни нарушения. Тайната на този офталмопротектор е в пълния набор от очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула съдържа оптимални количества от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките се допълват взаимно и осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. При продължителен и редовен прием продуктът предпазва и възстановява съдовете на ретината, подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и възвръща нормалната зрителна острота. Няма данни за противопоказания и нежелани реакции.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари