превенция на глаукома

Превенция на глаукома – мисия възможна!

Препоръките за превенция на глаукома буквално могат да спасят зрението ви! Глаукомата включва група очни заболявания, които увреждат зрителния нерв. Нарежда се сред трите основни причини за загуба на зрението в световен мащаб. Важно е да отбележим, че при повечето пациенти глаукомата не причинява характерни симптоми в ранните етапи на болестта. Оплакванията обикновено се появяват, когато болестта вече е увредила зрението до известна степен. В следващите редове споделяме водещите препоръки на специалистите по очно здраве за превенция на глаукома.

Правило №1 за превенция на глаукома – измерване на вътреочното налягане

Повишеното вътреочно налягане е основен рисков фактор за развитие на глаукома. Очната хипертония се появява, когато течността в окото, наричана още воден хумор, не се оттича както трябва, най-често поради неправилно функциониране на дренажните каналчета. Това води до натрупване на повече течност и повишаване на налягането в окото. Тъй като повишеното вътреочно налягане често няма никакви отличителни симптоми, е препоръчително да заложите на ежегодни профилактични прегледи при офталмолог. Ранното откриване, проследяване и третиране на очната хипертония значително намалява риска от развитие на глаукома и необратимо увреждане на зрението.

Повече движение за превенция на глаукома

Според английски учени регулярната физическа активност може да е от полза за превенция на глаукома. По-конкретно движението подобрява ниското перфузионно налягане в съдовата система на ретината – рисков фактор за развитие на глаукома. Перфузионното налягане се определя от разликата между системното артериално налягане и вътреочното налягане. Ето защо към ползите от активния начин на живот за цялостното здравословно състояние добавяме още една – профилактика на глаукома.

Прием на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са признато природно средство за подобряване на зрението и понижаване на високото вътреочно налягане. Тези полезни мазнини имат редица благоприятни свойства, включително подпомагане оттичането на водния хумор от окото. Също така се борят с възпалението и предотвратяват очната сухота. Отличен източник на омега-3 мастни киселини са по-мазните риби като сьомга, скумрия и риба тон, яйчните жълтъци, бобовите култури и някои ядки, като орехи. Ако не консумирате достатъчно от тези продукти може да си набавяте омега-3 мастните киселини с помощта на природни продукти като ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+.

Прием на природен офталмопротектор

Експертите от програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват прием на Околут Комби/Ocolut® Combi като част от превенцията на глаукома. Природният продукт осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Широкоспектърното му действие се дължи на пълния набор от очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула съчетава оптимални количества от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg).

Благодарение на взаимодопълващия си ефект съставките допринасят за:

  • възстановяване плътността на макулния пигмент
  • по-добро очно здраве и по-силно зрение
  • намалена пропускливост на капилярите и перивенозната тъкан

Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма противопоказания и странични ефекти. Подходящ за продължителен прием. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), което го превръща в идеално решение за вегани и вегетарианци. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари