Глаукома

Като глаукома се означават група невродегенеративни очни заболявания, които протичат с атрофия на очния нерв и нанасят непоправими щети на зрението. Очният нерв има незаменима роля в механизма на зрението, провеждайки информацията от ретината към центъра на зрение в мозъка под формата на нервни импулси. Прогресивната атрофия на очния нерв с развитие на глаукома е най-честата причина за необратима слепота в световен мащаб. Заболяването може да се развие във всяка възраст, но най-често се проявява сред възрастните хора над 60-годишна възраст.

Глаукома – причини и форми

Увреждането на очния нерв обикновено е резултат от трайно повишено очно налягане. Очният нерв е изключително чувствителен на каквито и да било външни въздействия и натискът върху него при повишаване на налягането в окото прогресивно и необратимо го уврежда. Това е причина щетите върху зрението при глаукома да са необратими.

Високото очно налягане е следствие от натрупване на течност в окото и непълното й дрениране през пространството между роговицата и ириса, откъдето тя обикновено се оттича. Причините за проблемното оттичане на вътреочната течност и развитието на глаукома са разнообразни и все още се проучват. За момента най-проученият провокиращ фактор е генетична мутация, която се предава в поколението и превръща глаукомата в типично наследствено зрително заболяване. Повишаване на очното налягане и развитие на глаукома може да бъде провокирано и от фактори като късогледство и постоянно напрягане на зрението, диабет и др.

Разглеждат се няколко отделни форми на глаукома:

  • откритоъгълна глаукома – най-разпространената форма. При нея ъгълът между ириса и роговицата, подсигуряващ оттичането на вътреочната течност е открит, но е налице частично блокиране на дрениращата система от каналчета
  • закритоъгълна глаукома – тя се развива, когато ирисът промени естествената си леко свита навътре форма, издаде се напред и блокира входа към дренажните каналчета. Този тип глаукома често е резултат от физически травми на окото. Означава се и като вторична глаукома, защото увреждането на очния нерв е резултат от външни фактори
  • глаукома при нормално очно налягане – тази форма на глаукома е доказателството, че увреждане на очния нерв може да настъпи и без промени във вътреочното налягане. Заболяването се развива при нарушения в периферната циркулация на кръвта, водещи до слабо оросяване на ретината и очния нерв
  • глаукома при деца (вродена глаукома) – в някои случаи уврежданията на очния нерв са вродени и глаукомата е налице още от най-ранна възраст
  • пигментна глаукома – развива се, когато затрудненото оттичане на вътреочната течност е резултат от запушване на дренажните канали с пигментни гранули от ириса. Отново форма на вторична глаукома.

Симптоми на глаукома

Глаукомата прогресира бавно и неусетно – без никаква симптоматика дори в по-напредналите си стадии. Причината за липсата на оплаквания е в това, че мозъкът бързо се адаптира към бавните промени в качеството на зрението и проблеми се усещат едва при вече сериозни зрителни нарушения.

Прогресивното увреждане на зрението при глаукома започва с отслабване на периферното, а впоследствие и на централното зрение. Симптомите може да засегнат само едното око, но повечето форми на глаукома се проявяват двустранно. В тези случаи увреждането на зрението на двете очи невинаги е в еднаква степен.

Симптомите, появяващи се в напреднала фаза на глаукома, се различават леко в зависимост от формата на заболяването:

  • симптомите на откритоъгълна глаукома включват поява на слепи петна в зрителното поле и тунелно виждане
  • сред симптомите на закритоъгълна глаукома се открояват силно главоболие, зачервяване и болки в окото, гадене, замъглено зрение, поява на ареоли около наблюдаваните обекти

Глаукома се диагностицира основно на база на симптоматиката, когато обаче е във вече напреднала форма. В останалите случаи глаукомата се открива при профилактичен преглед на зрението при измерване на очното налягане или ъгъла на дрениране на вътреочната течност.

Глаукома – лечение и профилактика

Глаукома, която не се лекува, задължително води до пълна и необратима загуба на зрението. Навременното диагностициране и качественото лечение помагат за забавяне на нейната прогресия и опазване на максимално голяма част от зрението.

Основна цел при лечение на глаукома е намаляването на вътреочното налягане. За целта се предписват различни терапевтични схеми, включващи антиглаукомни капки за очи, лазерно или друга форма на хирургично лечение. Методът на лечение зависи изцяло от формата на глаукомата, от състоянието на пациента и преди всичко – от преценката на офталмолога.

От ключово значение в борбата с глаукомата е качествената профилактика. Американската Академия по Офталмология препоръчва профилактичен преглед на зрението поне веднъж на 3 години при хора над 40-годишна възраст, дори при липса на зрителни оплаквания. При хората над 60-годишна възраст такива прегледи е необходимо да се правят поне веднъж на две години.

Профилактиката на глаукома включва и придържане към здравословен начин на живот с осигуряване на максимален комфорт и защита на очите и зрението. Програма Очно здраве (Ocomed) предлага и още една превантивна стъпка с доказан ефект. Редовният прием на незаменимите пигменти за очи и важни антиоксиданти е препоръчително средство за превенция и допълващо лечение на глаукома във всяка възраст.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари