Симптоми на увреден зрителен нерв

Симптоми на увреден зрителен нерв

Зрителният, известен и като очен, нерв е свързващото звено, подсигуряващо комуникацията между окото и мозъка. Всяко увреждане на очния нерв води до зрителни нарушения от различенo естество. За щастие, повечето от тях са обратими и подлежат на овладяване с подходящо лечение.
Очният нерв може да претърпи различни увреждания – може да атрофира, да се възпали, да бъде засегнат пряко при физическа травма или косвено, като усложнение на различни заболявания.

Съответно увреждането на очния нерв се проявява с различни симптоми. Разпознаването им и навременното предприемане на мерки за овладяване на състоянието са ключови за превенция на сериозните зрителни усложнения. Ето кои са основните симптоми за увреден зрителен нерв:

Замъглено зрение – при оток или възпаление на очния нерв, нервните влакна не могат да изпращат пълноценна информация до зрителния център в мозъка. В резултат се появява замъглено зрение, засягащо едното или и двете очи. Образите стават размити и неясни, а цветовете избледняват. Състоянието наподобява далтонизъм. Оплакванията се появяват внезапно, много често като усложнение от прекарана инфекция – настинка, грип, заушка и др.

Болки в окото – това е друг симптом, който в много случаи е знак за увреден зрителен нерв. Най-често се появяват при т.нар. исхемична зрителна невропатия, развиваща се вследствие на диабет или високо кръвно налягане. Наред с болката, може да се стигне и до моментна загуба на зрението. Състоянието изисква бърза реакция за предотвратяване на по-сериозни усложнения, сред които и слепота.

Неволеви движения на очите – при атрофия на зрителния нерв, вследствие на травма, тумор или различни хронични заболявания, често се развива състоянието нистагъм, предизвикващо неволеви движения на очите в различни посоки. При него напредналите стадии са необратими, но ранното диагностициране помага за успешна превенция на усложненията.

Други зрителни смущения – увеличеното вътреочно налягане предизвиква глаукома, която пък сериозно засяга зрителния нерв и в началото не се проявява с никакви симптоми. В по-късните стадии болният вижда ареоли или подобни на дъга очертания по ръба на наблюдаваните обекти, особено при слаба светлина. Много често зрителните смущения са придружени и от стомашни оплаквания като гадене или повръщане.

Изброените симптоми, особено в случаи, когато се появяват успоредно няколко от тях, би следвало да подтикват към обстоен очен преглед. От ключово значение е и превенцията на тези състояния. Много благоприятно действие за стимулиране на зрението и предпазване от невропатии и други увреждания на зрителния нерв оказва комбинирания прием на продуктите Околут Комби и Оксибор Мемори.

Околут Комби доставя пълен набор от естествени очни пигменти и антиоксиданти, необходими за доброто очно здраве. С тяхна помощ се поддържа остротата на зрението, подобрява се адаптирането на окото при промяна в осветеността на средата. Успоредно с това, приемът на Оксибор Мемори стимулира дейността на нервните клетки и има много благоприятно действие за превенция на невропатии, включително такива, засягащи зрителния нерв.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари